סינוס פילונידלי - כאב קבוע בעצם הזנב

tail-bone
tail-bone
צילום: שטרסטוק

במקרה של כאב מתמשך בעצם הזנב, חוסר נוחות, ואבצס, חובה לפנות באופן מידי למיון

אבצס בגב התחתון, בסמוך לעצם הזנב, יגרום לאי נוחות בישיבה ובביצוע פעולות שונות. הדבר אומנם לא מהווה סכנה בריאותית חמורה, אך חשוב מאוד לטפל בתופעה מאחר והיא נוטה לחזור. סינוס פילונידלי בשמו המקצועי, הנמצא בעצם הזנב, הינו מעין כיס תת עורי עם פתח המפריש לעור, ומופיע באזור השסע שבין שני העכוזים בגב התחתון מעל פי הטבעת. סינוס פילונידלי נגרם מהתרחבות של זקיק שערה ומכיל בתוכו לעיתים שיער כלוא.

ישנן מחלות אחרות, בעיקר מולדות, שיכולות להתבטא בממצאים באזור עצם הזנב לכן הבדיקה אצל רופא חשובה לקביעת האבחנה המדויקת. הסימנים של המחלה ברורים – הפרשה של נוזל בהיר, עכור או דמי מאזור היווצרות הסינוס שנראה כנקב קטן בעור, דלקת באזור המתבטאת באודם, ברגישות ובהפרשה מוגלתית בעלת ריח רע, אי נוחות באזור עצם הזנב, זיהום והופעת מורסה באזור הגב התחתון שיכולה לגרום לחום, לכאב עז, ולהרגשה כללית רעה. אבסס פילונידלי דורש בדרך כלל פתיחה כירורגית דחופה ופנייה מידית לחדר המיון.

המורסה הנוצרת עשויה להתנקז עצמונית ואז הכאבים פוחתים והחום יורד, אולם אותו מנגנון שגרם למורסה זו, יגרום גם לחזרת המורסות וזו הסיבה שיש לטפל במחלה זו באופן כירורג. cמצב חריף, כאשר קיימת מורסה סגורה, יש לבצע פתיחה של המורסה באופן דחוף. בניתוח מנקזים את המורסה ומשאירים את שולי העור בחתך פתוח להמשך טיפול על ידי שטיפות וחבישה בפד סופג עד לריפוי הפצע. לעתים מוסיפים לטיפול גם אנטיביוטיקה. במקרה אחר, כאשר קיים סינוס ללא אבסס וללא זיהום, יתבצע הניתוח באופן יזום ולא דחוף, כלומר יום הניתוח יקבע על פי קביעת תור.

מטרת הטיפול הכירורגי היא מתן פתרון רדיקלי כדי לסלק את הסינוס באופן שלא יחזור. לכן בניתוח מבצעים כריתה של האזור הנגוע. את הניתוח מבצעים בהרדמה מקומית. הצלחת הניתוח תלויה בחומרת המחלה ובסוג הניתוח שבוצע. שיעור ההצלחה של ניתוח מסוג זה הוא מעל תשעים אחוז ורק במקרים בודדים מופיעה חזרה של המחלה למרות טיפול הולם.

מקור המידע – אתר "בית החולים פוריה", אתר "קופת חולים כללית".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן