בעיות פוריות גברים

פוריות-גבר-ששש
פוריות-גבר-ששש
צילום: שטרסטוק

שליש מבעיות הפוריות אצל בני הזוג, נובעות מהגבר. מה הסיבות וכיצד ניתן לטפל בהן. סקירה

זוג מוגדר כסובל מבעיית פוריות אם הוא לא משיג הריון לאחר שנה שבה הוא קיים יחסי מין באופן סדיר בלי להשתמש באמצעי מניעה. אם האישה היא בת 35 ומעלה, הרי כבר לאחר חצי שנה של קיום יחסי מין סדירים ללא אמצעי מניעה וללא השגת הריון, יוגדר הזוג סובל מבעיית פוריות. במקרים רבים, גם אם הוגדרה בעיית פוריות, אין זה אומר שאפסו הסיכויים להריון ספונטני. לרוב מדובר בהגדרה של אוכלוסיית הזוגות שמומלץ לעשות לה בירור פוריות ובהתאם לתוצאות של אותו הבירור להציע לה טיפולי פריון. בשליש מהמקרים מקורה של בעיית הפוריות הוא באישה, בשליש מהמקרים מקורה בגבר, וביתר המקרים מקורה אינו ידוע או שמדובר בבעיה משולבת.

הסיבות לבעיות פוריות אצל גברים: מיקום לא תקין של האשכים – אצל העובר נוצרים האשכים בחלל הבטן. במהלך חיי העובר הם יורדים מהבטן אל שק האשכים. שיבושים בתהליך הזה גורמים למיקום לא תקין של האשכים (אשך טמיר) ולפגיעה ביכולתם לייצר זרע תקין. וריקוצלה (נפיחות של וריד באשך) – הנפיחות הזאת גורמת לעליית הטמפרטורה באשך, וכתוצאה מכך נפגעת איכות הזרעים. שפיכה בכיוון הפוך (רטרוגרדית) – פגיעות מבניות, מחלות ותרופות שונות עלולות לגרום לפליטה של הזרע אל תוך שלפוחית השתן כך שהוא אינו מגיע לאיבר המין של הגבר.

סיבות נוספות: חסימה בצינורות המובילים את הזרע מהאשכים אל איבר המין של הגבר, זיהומים במערכת הרבייה, גידולים במערכת הרבייה או בבלוטות המייצרות הורמונים המעורבים בתהליך הייצור של הזרע (למשל בבלוטת יותרת המוח), נוגדנים נגד הזרע שאותם מייצרת בטעות המערכת החיסונית וסיבות נוספות כמו בעיות גנטיות, בעיות הורמונליות, לקיחת תרופות ועוד.

תסמינים: ברוב המכריע של המקרים התסמין היחיד הוא אי ההצלחה של הזוג להרות. יש מקרים ספציפיים שבהם הגורם לבעיית הפוריות אחראי גם לתסמינים נוספים. למשל, בעיה הורמונלית עלולה להשפיע לא רק על איכות הזרע אלא גם על מאפיינים גופניים נוספים. אולם אלה מקרים נדירים. הטיפול הוא בהתאם לבעיה שאותה מאבחנים במהלך הבירור: ניתוח – אם קיימת בעיה מבנית, ניתן לעיתים לפתור אותה בניתוח. למשל: ניתוח לתיקון וריקוצלה. זיהום – הפתרון לבעיה הזאת הוא טיפול תרופתי.

הפריה חוץ גופית – אם לא מצליחים להשיג הריון בעזרת טיפולים הורמונליים או בעזרת ניתוחים, ניתן לעבור לטיפולי הפריה חוץ גופית. בטיפולים האלה נשאבות ביציות מהאישה, הן מופרות במעבדה בזרע של בן הזוג, ומתקבלים עוברים. אלה מוחזרים לרחם. ניתוחים להפקת זרע – אם הזרע אינו מגיע מהאשך אל איבר המין של הגבר בגלל חסימה, ניתן להפיק זרע תקין מרקמת האשכים (זוהי פרוצדורה הנעשית בחדר ניתוח) ובעזרתו להפרות את האישה בהפריה חוץ גופית.

מקור מידע – "אתר קופת חולים כללית", בעיות פוריות אצל גברים, מאמר מאת ד"ר רות גופן, ד"ר יובל אור


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן