צפי לעלייה בהתקפי לב
השמנת ייתר מעצימה את הסיכויים ללקות בסוכרת, מחלות לב וקורונה חמורה. ד"ר רז הגואל מסביר
אחד הממצאים הבולטים במספר מחקרים, שבוצעו בחודשים האחרונים ברחבי העולם, הוא הקשר בין השמנה לבין סיבוכים ותמותה מנגיף הקורונה. ד"ר רז הגואל, רופא מומחה ברפואת משפחה ומנהל "המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה" בתל אביב, מציג שלל סיכונים הנובעים מהשמנת ייתר, הן בימי קורונה והן בימים כתיקונם.
מחקר שהתבסס על יותר מ-4,000 חולים במחלקות טיפול נמרץ של מדינת ניו יורק, מספר ד"ר רז הגואל, מצא שהשמנת ייתר הייתה הגורם המשמעותי ביותר, המאפיין את חולי הקורונה הקשים. מהנתונים בהולנד עולה, שכ-80% מחולי הקורונה הקשים, סבלו מעודף משקל או השמנת יתר. בבריטניה כשני שליש מחולי הקורונה, שאושפזו בטיפול נמרץ עם סיבוכי הנגיף, סבלו מעודף משקל קיצוני. בממלכה הבריטית כבר המליצו לציבור להפחית במשקל כדי להקטין את הסיכון לסיבוכים.
אנשים הסובלים מהשמנה עלולים להיות בסיכון גדול יותר, מאשר אנשים במשקל תקין, ממגוון סיבות. אחת מהן הסכנה להתפתחות של סערת ציטוקונים. תאי השומן בגוף שלנו מפרישים חלבונים, המייצרים תהליך דלקתי. חלבונים אלה קרויים ציטוקינים. הציטוקינים עלולים לגרום לאדם שמן, שנדבק בנגיף קורונה, לסערת ציטוקינים, או במלים אחרות: לגרום תגובה קשה של מערכת החיסון, שמביאה למצוקה נשימתית חריפה, ולעיתים אף למוות.
כמובן שהקורונה אינה הסיבה היחידה, שבגללה מומלץ לסובלים מעודף משקל משמעותי, לשנות את מצבם ולהשיל את הקילוגרמים העודפים. השמנת יתר אינה רק עניין של אסתטיקה. היא קשורה להתפתחות או להחמרה של בעיות בריאותיות רבות כמו מחלות נשימה, סרטן, מחלות לב וכלי דם, בעיות במטבוליזם ועוד. בתקופה האחרונה, פורסמו כמה מחקרים חדשים, שהוכיחו את הקשר בין השמנה לבין חלק ניכר מבעיות הבריאות השכיחות ביותר.
עודף משקל וסוכרת
השמנה מעלה פי שש את הסיכוי לסבול מסוכרת, אומר ד"ר רז הגואל. במשך עשורים, חוקרים ומדענים רבים בכל רחבי העולם ניסו לאתר את הגורם המשמעותי ביותר שיכול לנבא אם אדם יפתח סוכרת מסוג 2, המהווה את אחת המחלות השכיחות בעולם. ברבות השנים פורסמו תאוריות שונות. חלקן סברו שהגורם המשמעותי ביותר הוא הנטייה הגנטית, תאוריות אחרות ניסו לטעון שזה העדר פעילות גופנית, והיו כאלו שניסו להסביר שהבעיה נעוצה בתזונה לא מאוזנת. מתברר, כי לעודף משקל ולהשמנה יש את ההשפעה המשמעותית ביותר, על סיכוי של אדם לפתח את סוכרת מסוג 2.
מחקר עדכני, שנערך לאורך 15 שנים בדנמרק, והקיף למעלה מעשרת אלפים משתתפים, קובע כי הגורם המשמעותי ביותר העלול להוביל להתפרצות סוכרת מסוג 2 הוא השמנת יתר. לטענת החוקרים, גורם זה משמעותי יותר אפילו מנטייה גנטית ומסגנון חיים. על פי ממצאי המחקר, אנשים שסבלו מעודף משקל או השמנת יתר, היו בסיכון של פי 6 לחלות בסוכרת גם ללא קשר תורשתי למחלה במשפחתם, וזאת בהשוואה לאנשים במשקל תקין. לשם השוואה, אנשים עם רקע משפחתי של תחלואה בסוכרת היו בסיכון של פי 2 בלבד לחלות, בהנחה שאינם סובלים מהשמנת ייתר.
ממצא מטריד נוסף שעולה מהמחקר בדנמרק, קבע שאנשים הסובלים מהשמנת יתר, ומנהלים אורח חיים שאינו בריא (כלומר אורח חיים הכולל תזונה שאינה מאוזנת, עישון סיגריות ואינם מבצעים פעילות גופנית סדירה), וכן יש להם קשר תורשתי או היסטוריה משפחתית של סוכרת – נמצאים בסיכון הגבוה פי 14 לחלות בסוכרת, בהשוואה לאדם במשקל תקין המקפיד על אורח חיים בריא.
השמנה ומחלות לב
אי ספיקת לב, הוא מצב רפואי בו הלב אינו מספק דם במידה מספקת לצורכי הגוף. אי ספיקת לב נחשב לגורם המשמעותי לתחלואה ותמותה לבבית ומהווה מעמסה כבדה על מערכות הבריאות בארץ ובעולם. קרדיולוגים רבים מודאגים בעשורים האחרונים מעליה בשיעורי הקרדיומיופטיות, קרי אוסף של ליקויים בשריר ובמבנה הלב, המהווים גורם לאי ספיקה לבבית בקרב אוכלוסייה צעירה. קיים קשר בין משקל הגוף בגיל צעיר, לבין מחלות לב בקרב גברים בגילאים מבוגרים יותר של אמצע החיים. גברים שסבלו מהשמנת יתר בצעירותם, הם בסיכון מוגבר של פי 9 לתחלואה לבבית בגילאים מבוגרים יותר, בהשוואה לאלו שבגיל הנעורים היו עם מדד מסת שומן תקין. השאלה אם קיים קשר כזה גם אצל נשים, נותרה שנים רבות ללא תשובה.
מחקר לאומי רחב היקף בשוודיה, פורסם בימים האחרונים, ניסה לתת מענה לשאלה הנשית: האם בדומה לגברים, גם לנשים צעירות הסובלות מעודף משקל או השמנת יתר, יש סיכון גבוה יותר לפתח מחלות לב בהמשך חייהן. הנתונים נאספו לאורך 33 שנה, בין השנים 1982 ועד 2014, וכללו קרוב ל- 1.4 מיליון נשים צעירות בגיל הפוריות (18-45 שנה). החוקרים הגיעו למסקנה כי הסיכון הנמוך ביותר לסבול ממחלות לב בהמשך החיים היה בקרב נשים שמדד ה-בי.אמ.איי שלהן היה 21 ומטה.
הממצא המדאיג ביותר במחקר היה שנשים, שסבלו מהשמנת יתר, עם בי.אמ. איי מעל 35, נמצאו בסיכון גבוה במיוחד של עד פי 5, לסבול מליקויים בליבן בגיל 43 בממוצע. לאור מסקנות המחקר ומגמת ההשמנה ההולכת וגוברת, החוקרים מתריעים על עלייה צפויה באירועי לב בשנים הבאות, ומדגישים את החשיבות לפעול כבר בגיל צעיר על מנת על משקל תקין.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן