קרישיות יתר
קרישיות יתר מסכנת חיים. אחד מכל ארבעה, נשים וגברים כאחד, סובל מקרישיות יתר, תרומבופיליה, אך רובם אינם מודע לכך
קרישיות יתר היא אחת הסיבות לאירוע מוחי וכן להיווצרות קרישי דם באברים שונים בגוף. אחד מתוך כל ארבעה, נשים וגברים כאחד, סובל מקרישיות יתר, תרומבופיליה. רובם כלל אינו מודע לכך. טיסה ארוכה, שכיבה ממושכת, מחלות כלי דם או שימוש בהורמונים וגלולות למניעת היריון, יכולים לגרום לפקקת ורידים, תרומבוזה, שהיא אירוע מסכן חיים.
מנגנון קרישת הדם בגופנו מבוסס על מערכת איזונים ובלמים. כאשר שיווי המשקל בין הגורמים מעודדי הקרישה לבין גורמים נוגדי הקרישה מתערער, יכול להיווצר מצב של קרישיות יתר בלתי מבוקרת, שעלולה להוביל לחסימה ולפקקת של כלי הדם על ידי קריש דם. פקקת ורידים עמוקה בגפיים העליונות והתחתונות היא מצב בו כלי הדם הנחסמים במצבי קרישיות יתר. זה יכול לקרות למשל בוורידים, לרוב ברגליים, שם נוצר קריש, הגדל ומתארך לאורך הוריד בגפה. אם לא ניתן טיפול מתאים לעצירת התהליך, קיימת סכנה של הינתקות פיסה מקצה הקריש והיווצרות תסחיף. כאשר הקריש נסחף בזרם הדם, נתקע וחוסם כלי דם המזין איבר חיוני כמו הריאה, הלב או המוח, נוצר מצב מסכן חיים. חלק מהסימנים למצב זה הם אודם, נפיחות, כאבים וקושי להניע את הגפה הפגועה.
ניתן לאבחן קרישיות יתר באמצעים הבאים: אולטרה סאונד – הבדיקה האמינה והנוחה ביותר. ונוגרפיה – מזריקים חומר ניגודי, המדגים את ורידי הגפה החשודה בצילום רנטגן. בדיקה זו נחשבת למהימנה מאוד, אך כמעט שאינה בשימוש כיום, עקב הנוחות והזמינות של בדיקות האולטרה סאונד. בדיקת דם – של תוצרי פירוק הפיברין שהוא נוגד הקרישה הטבעי המיוצר בכבד.
לא רק טיסה ממושכת יכולה לגרום לפקקת ורידים עמוקה. קיימים כמה גורמי סיכון עיקריים: עימדון של הדם עקב חוסר תנועה, עקב שיתוק או שכיבה ממושכת לאחר ניתוח או טיסה ממושכת. נטייה לקרישיות יתר של הדם בעת היריון, שימוש בגלולות למניעת היריון, ושימוש בהורמונים מלאכותיים בגיל המעבר. הפרעות קרישה תורשתיות או נרכשות בכמה סוגי סרטן. ופגיעה בכלי הדם בעקבות תרופות, מחלות כלי דם, צנתרים ורידיים או טראומה.
נטייה לקרישיות יתר, המתגלה בבדיקות דם במעבדה, נקראת תרומבופיליה. טיפול נוגד קרישה עוצר את המשך צמיחת הקריש, מונע היווצרות קרישי דם נוספים ומאפשר למערכת מפרקת הקרישים הטבעית של הגוף, לפעול ולפזר את הקריש. כיום קיימות כמה וכמה תרופות נוגדות קרישה.
מקור המידע – אתר "בית החולים רמב"ם".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן