גם בעת מגיפה: זוכרים את חללי שיירת הדסה

זוכרים-את-חללי-השיירה7478
זוכרים-את-חללי-השיירה7478
הטקס באנדרטה בבי"ח צילום: הדסה

טקס אזכרה לחללי שיירת הדסה במלחמת העצמאות, התקיים באנדרטה בבית החולים ללא נוכחות משפחות 78 הנספים, בגלל הקורונה

גם בימים מאתגרים אלו בצל התפשטות נגיף הקורונה בישראל, תחת הקפדה על הוראות משרד הבריאות, במרכז הרפואי הדסה שבירושלים והתייחדו השבוע עם חללי שיירת "הדסה", אשר נרצחו באכזריות בדרכם לבית החולים. שיירת "הדסה" הייתה שיירת משוריינים ישראלית, אשר עשתה דרכה להר הצופים ב-13 באפריל 1948, ד' בניסן תש"ח, במהלך אחד השלבים המוקדמים של מלחמת העצמאות.

שיירת "הדסה", הקרויה גם "שיירת הר הצופים", כללה עובדי רפואה של בית החולים הדסה הר הצופים, עובדי האוניברסיטה העברית, אנשי ארגון 'ההגנה' מגיני הר הצופים, חולים, מבקרים ואזרחים.בעת שחלפה בשכונת שייח ג'ראח, הותקפה השיירה בידי פורעים ערבים, שרצחו 78 מנוסעי השיירה. בית החולים הדסה שכן בימיה הראשונים של מדינת ישראל על הר הצופים, שהיה מובלעת יהודית בלב אוכלוסייה ערבית, ליד קמפוס האוניברסיטה העברית. השיירות אל הר הצופים עברו במסדרון צר שנשלט משני צידיו בידי ערבים.

ב-13 באפריל 1948 תוכננה שיירה גדולה אל הר הצופים. השיירה קיבלה הבטחה ממפקד כוחות המנדט הבריטי, כי הדרך בטוחה, וכי לא יאונה לה רע בהתאם לאמנת ז'נבה המגינה על בתי חולים בעתות מלחמה. השיירה יצאה לדרכה בתשע בבוקר ממרכז העיר ירושלים עם 105 נוסעים. בראשה משוריין ליווי עם לוחמים, אחריו שני אמבולנסים עם צוותים רפואיים, שני אוטובוסים משוריינים עם 60 נוסעים, שלוש משאיות עמוסות מזון ואספקה רפואית, ומשוריין ליווי נוסף עם לוחמים כרכב מאסף. כעבור 45 דקות הותקפה באש כבדה מכל הכיווונים והאוטובוסים הועלו באש. בין 78 הנספים היו מנהל הדסה דר' חיים יסקי, המנהל המיועד של בית הספר לרפואה באוניברסיטה העברית דר' משה בן דוד, פרופ' ליאוניד דולז'נסקי מנהל המחלקה לפתולוגיה בהדסה, פרופ' לפסיכולוגיה אנצו יוסף בונבנטורה, אנשי סגל אקדמי, חוקרים ומדענים, אחיות, סטודנטים, ובהם עשרים נשים. חלקם נקברו בקבר אחים בבית הקברות סנהדריה אך גופות של עשרים מהם לא נמצאו.

דר' תמר אלרם צילום: מאתר הדסה

אירוע השיירה היה מן האירועים הקשים שידעו העיר ירושלים ומדינת ישראל במלחמת העצמאות. מדיי שנה מכבדים בבית החולים הדסה את זכר החללים בטקס מרגש בשיתוף עם משרד הביטחון, אליו מגיעות המשפחות השכולות. השנה, נאמרה תפילת "קדיש" לזכר חללי השיירה באנדרטת בית החולים, עם מניין מצומצם של עובדי בית החולים, שעמדו בהפרדה של שני מטרים זה מזה, לפי הנחיות משרד הבריאות למניעת הידבקות בנגיף הקורונה. בין המשתתפים בטקס הייתה גם מנהלת בית החולים הדסה הר הצופים, ד"ר תמר אלרם, וכן אנשי צוותים רפואיים שעצרו לרגע משגרת הטיפולים האינטנסיבית בחולים כדי להרכין ראש.

בכך שלא ויתרו על האירוע המרגש – שיגרו אנשי המרכז הרפואי הדסה מסר חשוב למשפחות החללים, שלא נכחו השנה בטקס הזיכרון לאור המצב, כי לא משנה מה קורה, ליבנו תמיד עם זכר הנופלים.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן