אנדמטריוזיס – כאבי אגן כרוניים
האם כל כאב בזמן המחזור הוא תופעה נורמלית? אם יש לך כאב קבוע באגן, או כאב קבוע בקיום יחסי מין, יתכן וחלית באנדומטריוזיס. מה המחלה, וכיצד ניתן להקל עליה. סקירה
לאורך השנים נשים רבות התלוננו על כאבים חזקים בבטן וביחוד באגן, ולא תמיד נמצאה הבעיה המסבירה כאבים אלו. בשנים האחרונות נושע כי הגורמים לכאבים אלו היא מחלת האנדומטריוזיס. בעקבות הגילוי התפתחה המודעות וכן גם דרכי הטיפול למחלה.
אנדומטריוזיס הינה מחלה דלקתית תלוית אסטרוגן הפוגעת בחמישה עד עשרה אחוזים מאוכלוסיית הנשים בגיל הפוריות. המחלה מוגדרת כמצב, שבו רקמה דמוית אנדומטריום משגשגת מחוץ לחלל הרחם, בעיקר בפריטוניאום האגני ובשחלות. התסמינים המרכזיים הם כאבי אגן כרוניים, כאבים בזמן קיום יחסי מין ואי פריון.
המחלה מתבטאת בשלוש תופעות קליניות: האחד, אנדומטריוזיס פריטונאלי – קיימים נגעים שטחיים של אנדומטריוזיס על הפריטוניאום האגני והשחלות. שנייה, אנדומטריומה – מדובר בכיסית שחלתית, המוקפת בתאי רקמה אנדומטריוטית. שלישית, גוש סולידי המורכב מרקמה אנדומטריוטית, ריקמת שומן וריקמה פיברומוסקולארית וממוקם בין הנרתיק והחלחולת. כול שלוש הצורות יכולות להיות וריאציה של אותו תהליך פתולוגי או להיווצר במנגנונים שונים.
המאפיינים המשותפים לכל צורות האנדומטריוזיס הם נוכחות תאי אפיתל או תאי סטרומה של רקמת אנדומטריום, דימום כרוני וסמני דלקת. התהליך הדלקתי, שמלווה את נגעי האנדומטריוזיס, עלול לגרות קצות עצבים באגן ועל ידי כך לגרום לכאב אגני, פגיעה בתפקוד החצוצרות, ירידה ביכולת ההשרשה של רירית הרחם ופגיעה בהתפתחות הביציות והעוברים. אי פריון, בנשים הסובלות מאנדומטריוזיס, יכול גם להיגרם מחסימת החצוצרות.
אבחון: החשד כי אישה סובלת מאנדומטריוזיס מתבסס בדרך כלל על אחד או יותר מהתסמינים האופייניים. לעתים, החשד להימצאות המחלה עולה לראשונה עקב פניה לרופא לייעוץ בשל קושי להרות. גם ממצא בבדיקת אולטרסאונד של האגן של ציסטה בעלת מראה אופייני עכור בשחלות, יכול לעורר חשד לאבחנה.
מחקרים מראים, כי ישנו איחור באבחנת אנדומטריוזיס. בתקופה זו האישה סובלת מתסמינים קשים הפוגעים באיכות חייה, וחמור מכך עלול להיגרם אצלה נזק בשחלות ובסמוך לחצוצרות. האיחור באבחון המחלה נובע בעיקר מחוסר מודעות בקרב נשים צעירות לכך שיש הסבר לכאבים העזים שמהם הן סובלות בעת המחזור. סיבה נוספת היא כי אבחון חד משמעי של המחלה מחייב לפרוסקופיה. אבל לא תמיד ממהרים להפנות את האישה לבירור במרפאה.
טיפול: ישנם כמה טיפולים הורמונליים מקובלים. גלולות משולבות למניעת הריון שאותן נוטלים ברצף, גלולות על בסיס פרוגסטרון בלבד, והתקן תוך רחמי המפריש פרוגסטרון. תרופה יחסית חדשה על בסיס פרוגסטרון, שהוכח במחקרים שונים שהיא יעילה לאנדומטריוזיס, נקראת ויזבל.
טיפול ניתוחי מקובל לעשות בגישה הלפרוסקופית. את הניתוחים עושים רופאים מיומנים מאוד שצברו ניסיון בניתוחי אנדומטריוזיס. המטרה בניתוח היא לסלק את כל המוקדים עד כמה שניתן, להפריד הידבקויות ולנייד את איברי האגן, משמע להחזיר את כושר התנועה לרחם ולשחלות לאחר שהיו מקובעים בגלל ההידבקויות. בניתוח ניתן גם לבדוק את תקינות החצוצרות לקראת הריונות עתידיים. במקרים מסוימים, כאשר ישנם מוקדים עמוקים במעי או במערכת השתן, עושים את הניתוח בשילוב עם כירורג או עם אורולוג.
מקור מידע – "אתר קופת חולים כללית", "אתר בית החולים שיבא"
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – רפואת נשים ויולדות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן