מקלחות ציבוריות הן אסון פטרייתי
ד"ר רון יניב, מומחה ברפואת עור ורפואה אסתטית, מזהיר מפני פטרת הציפורניים לקראת עונת הקייץ, הים והבריכות
הקיץ הגיע, וכולנו עוברים לכפכפים. יחד עם בהונות הרגליים נחשפת גם אחת מהבעיות הנפוצות והטורדניות: פטרת הציפורניים, המופיעה לרוב בציפורני הרגליים, שם קיים כר לח ופורה לשגשוג של פטריה. פטרת הציפורניים מופיעה לרוב בצורה של שינוי גוון וצורה של ציפורני הרגליים או הידיים, הציפורן אף עלולה להתרומם עקב שגשוג הפטרייה בחלקה התחתון. חשוב לציין כי לא תמיד הסימפטומים הנ"ל מעידים על פטרת, אותם הסימפטומים עלולים להופיע גם על רקע מחלות אחרות.
ד"ר רון יניב, מומחה ברפואת עור ורפואה אסתטית: "נעליים סגורות הן כר פורה להתפתחות פטרת בציפורני הרגליים, בשל החום והלחות המצטברים בהן. אווררו את הרגליים בכל עת גם מנעליים סגורות וגם מגרביים. יחד עם זאת, חשוב לציין- השילוב הזה של חום, לחות וחושך בנעליים סגורות לא יגרום אוטומטית להתפתחות פטרייה. הפטרייה לא תבוא יש מאין; אם האדם בריא, ואין בגופו פטרייה רדומה שמחכה להתפרץ, אין סיבה שתתפתח אחת כזו".
אז יותר נוטים להידבק בחורף?
"ההדבקה מתרחשת יותר בדריכה במקומות, שאנשים נוספים דורכים בהם, כגון מקלחות משותפות, וזה נפוץ יותר בקיץ. מה שכן, בחורף, בנעליים סגורות, או אצל חיילים לאורך כל השנה, הפטריות משגשגות בחום ובלחות ובעיקר בעור. יש תמיד הדבקה מעור לציפורן ובחזרה".
כאשר עוברים לכפכפים יותר קל לטפל?
"חלק מהטיפולים דורשים חבישה עם פלסטר, כגון אגיספור אוניכוסט, ויש הנרתעים ללכת עם פלסטר בקיץ כאשר הרגליים חשופות. מסיבה זו, גם נשים אשר נוהגות למרוח לק צבעוני בציפורני הרגליים, מנועות מלשים לק טיפולי, לכן לאו דווקא קל יותר לטפל בקיץ".
מה הם המקומות הנפוצים בהם ניתן להידבק?
"מקלחות ומלתחות הן מתכון לאסון מבחינה פטרייתית. חשוב להקפיד, בעיקר לקראת עונת הרחצה הקרבה, להיכנס למלתחות כשנועלים כפכפים או סנדלים. לא סתם האזורים השכיחים ביותר להידבקות הם מקלחות ציבוריות, חדר כושר, שטיחים מקיר לקיר שלעיתים מסווים לכלוך וחיידקים וכיו"ב. חשוב לנקות ולחטא גם אותם לפני ואחרי השימוש ולהימנע מללכת יחפים על משטחים רטובים וחשופים במקומות ציבוריים. אי אפשר לדעת מאיפה הפטרייה תקפוץ עליכם".
מה עוד יכול להגביר הסיכוי להידבק?
"פטרת בציפורניים מתפתחת ופוגעת, דווקא כאשר הציפורניים שבורות או סדוקות. זה קורה כי כאשר יש הפרעה בשלמות הציפורן, קל יותר לפטרייה לחדור לתוכה, להתיישב בה ולהתרבות. גם סדקים בעור תורמים לזיהום פטרייתי בכף הרגל".
יש קשר בין פטרת ציפורניים לבין גיל?
"המחלה נפוצה יותר, ככל שמתקדמים בגיל, ומופיעה בשכיחות גבוהה יותר ודרגת חומרה רבה יותר, במצבים של סוכרת ובעיות שונות במערכת החיסון, כדוגמת הפרעות תורשתיות שונות ונדירות של חוסר חיסוני ספציפי כנגד פטריות מסוימות ועוד.
האם זו מחלה מידבקת?
"מדובר במחלה מדבקת, שללא טיפול מהיר, היא גם מתפשטת מציפורן לציפורן. אבחון הפטרת נעשה באמצעות נטילת תרבית. במקרים בהם מדובר בפטרת מקומית, המתחילה בציפורן אחת, יינתן לרוב טיפול מקומי יומיומי ללא מרשם רופא בצורת לק. צורת טיפול נוספת היא תמיסה, דוגמת אמטריקס, שלא מצריכה שיוף של הציפורן. במקרה של טיפול מקומי, יש להימנע משימוש בלק קוסמטי במהלך הטיפול, מחשש לפגיעה ביעילות התכשיר.
בהתאם לשיקול דעתו של הרופא, לעיתים ישולב בטיפול גם תכשיר רפואי להמסת הציפורן. במקרים בהם הפטרת התפשטה, לעתים יידרש טיפול בכדורים, בהתאם להמלצת הרופא, דבר אשר מצריך גם ביצוע בדיקות דם תקופתיות. יש לציין כי ניתן לשלב בין טיפול מקומי, לבין טיפול בכדורים, בכדי ליצור שיפור מהיר ואפקטיביות גבוהה יותר וזאת לאחר התייעצות עם רופא".
למה יש כאלו שנדבקים כל הזמן ואחרים בכלל לא?
"יש אנשים שלא יסבלו מפטריות, כי פשוט אין להם נטייה לכך. אחרים יידבקו אחרי כמה שניות של חשיפת הרגל למשטח נגוע. מה הסיבה להבדלים הללו? במילה אחת: הגנטיקה. אם יש לאדם מסוים נטייה גנטית להידבק, הוא יידבק. זה נכון גם לגבי עוצמת ההידבקות. אצל שני אנשים, שנדבקו מאותו סוג של פטרייה, עוצמת ההידבקות עשויה להיות שונה".
למה כל כך קשה להיפטר מפטרת הציפורניים?
"מרגע שהפטרייה עברה מן העור אל הציפורן, קשה מאוד למגר אותה. במצבים קלים ניתן להסתפק בטיפול מקומי, וכן בנשים בהריון ונשים מניקות, שכמובן מנועות מנטילת כדורים. ברגע שהפטרייה במצב בינוני ומעלה, אין אפשרות למיגור הבעיה ללא כדורים, שכן אף חומר אינו מסוגל לחדור את הרקמה הקרנית הקשה של הציפורן. או אז צריך להגיע לתוך הציפורן דרך הדם וזה נעשה בעזרת בליעת כדורים. הכדורים היום יעילים ובטוחים, אך חשוב להקפיד על ביצוע תרבית מעבדה לאיתור סוג הפטרייה המדויק, כדי לתת טיפול מדויק".
כתבה זו אינה מהווה תחליף, בשום אופן, להיוועצות אישית ברופא בכל מקרה רלוונטי.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורולוגיה, גסטרו ופלסטיקה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן