אלפי ילדים מתייבשים
ד"ר גילעד חן, מנהל המחלקה הדחופה לילדים במרכז רפואי העמק בעפולה, מזהיר מפני מכת חום, התייבשות ושאר פגעי הקיץ
גל החום מביא ילדים רבים לבתי החולים עם תופעות אופייניות לקיץ, החל מהתייבשות, דרך מכת חום, וכלה בהגעה למיון של ילדים שנשכחו ברכב. ד"ר גילעד חן, מנהל המחלקה הדחופה לילדים במרכז רפואי העמק בעפולה, מזהיר.
אלפי ילדים נשכחים ברכב
ד"ר חן: "בתקופת הקיץ ובימים החמים כמו גל החום הפוקד אותנו בימים אלו, מגיעים ילדים למיון עם תופעות ייחודיו, המצביעות על התנהגות לא נכונה. הקורונה שנכנסה לחיינו הוסיפה אתגר חדש – אנשים שחובשים מסכות לאורך כמה שעות, נוטים לשתות פחות. התופעה ידועה בקרב מבוגרים, אך נפוצה גם בקרב ילדים. הילדים חזרו למסגרות הלימוד וחייבים לחבוש מסכות. זה לא ימנע מהם לשחק כרגיל, ולהסתובב בחום, אך הם שוכחים לשתות ומוציאים אנרגיה, והדבר יכול להוביל להתייבשות. חובה להזכיר להם לשתות לעיתים קרובות".
יש עדיין תופעה של שכיחת ילדים ברכבים?
ד"ר חן: "ילדים רבים מגיעים לבתי החולים, במיוחד בקיץ, במצב קשה, לאחר שנשכחו ברכבים. בקיץ רואים עלייה, כי ילד שנשכח בחום כבד, מקבל מכת חום ברכב, בו הטמפרטורות גבוהות ביותר. המנגנון בגוף גורם לכך שהחום גורם לילד לישנוניות, והילד שוקע לתוך תרדמת, בלי להרגיש בכלל, והוא יכול למות אפילו בלי לבכות. בתקשורת מסקרים את הילדים שנשכחו ומתו, אך אני בתפקידי יודע היטב שיש אלפי ילדים, המחולצים בחיים מהרכב, ומגיעים במצבים קשים מאוד לבתי החולים. לא מזכירים אותם בתקשורת בכלל".
איך מטפלים בילד כזה?
"ילד שמגיע לבית החולים, לאחר שחולץ מרכב, חום הגוף שלו גבוה מאוד, כי הוא קיבל מכת חום. הדבר הראשון שצריך לעשות זה לקרר אותו. יש ילדים שמגיעים כבר במצב של החייאה. הם לא מגיבים בכלל, וסובלים מהפרעות קצב ופרכוסים. מורידים לילד את חום הגוף, על ידי קירור הגוף באופן חיצוני ופנימי, ונלחמים עליו כי יש פגיעה במערכת העצבים, בלב , בכליות, אין מתן שתן כי הילד יבש, וישנו כשל רב מערכתי. אם הילד מגיע בהכרה ויציב, מורידים לו טמפרטורה בגוף, והוא נשאר להשגחה לוודא שאין נזקים".
לדברי ד"ר חן, מגיעים לבית החולים גם ילדים שננעלו ברכב, ללא ידיעת ההורים: "הילד החליט להתחבא, או סתם חיפש מקום שקט, והרכב היה פתוח ליד הבית, אז הוא נכנס לרכב ואף אחד לא שם לב. חובה לנעול רכבים על מנת למנוע מקרים אלה".
מגפת התייבשות ילדים
התייבשות ילדים נפוצה מאוד בקיץ, והיא יכולה להביא ילד למצב בינוני עד קשה. ד"ר חן: "בקיץ הילדים הולכים לבריכה ולים. הם נמצאים בסביבה לחה ורטובה והדבר מתעתע. רבים לא יודעים, כי מזיעים גם בבריכה ובים, ומאבדים נוזלים. הילדים לא מרגישים צורך לשתות, והם מתייבשים ומגיעים לבית החולים במצבים לא פשוטים של פרכוסים, הקאות ועוד".
מה צריך לעשות?
"יש להורים נטייה לתת לילדים, במצב של חשד להתייבשות, למשל כאשר הילדים סובלים מכאבי ראש ומסימנים נוספים, לשתות הרבה מים. שתיה מרובה של מים בלבד, במצב כזה, לא תפסיק את התופעות. על הילד לשתות מגוון של נוזלים, כמו שתיה מתוקה שתחזיר לו סוכרים, ואפילו לאכול במבה כדי להחזיר מלחים לגוף. ממים בלבד המצב לא ישתפר".
כמובן, שכאשר יש תסמינים של מכת חום, התייבשות, וכיו"ב, חובה להיוועץ ברופא במהירות. כתבה זו אינה מהווה, בשום אופן, תחליף לפנייה מידית לקבלת טיפול רפואי.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן