עדשות מגע: להרכיב או לא להרכיב
פרופ' יאיר מורד, לשעבר יו"ר האיגוד הישראלי לרפואת עיניים לילדים, מתייחס לדילמה – האם עדשות מגע עלולות להאיץ הידבקות בנגיף
נגיף הקורונה מציב בפני מאות אלפי משתמשים בעדשות מגע דילמה לא פשוטה לגבי המשך השימוש בהן, מאחר ומדובר במגע ישיר עם נוזלי הגוף, בעת הורדת העדשות והרכבתן. מצד אחד, חובה לשמור על שגרת היגיינה גבוהה, כי הווירוס יכול לחדור דרך לחמית העין. מצד שני, אין עדיין מחקרים שמוכיחים כי הנגיף עובר בדמעות. על כן אין לפי שעה המלצה על הפסקת השימוש בעדשות, אלא אם אתה חושד כי חלית בנגיף.
היקף לקות הראייה בישראל בקרב בני עשרים ומעלה עומד על 55%, כלומר כשלושה מיליון ישראלים מרכיבים משקפיים או עדשות מגע, כולל משקפי קריאה. ההעדפה בשנים האחרונות היא לעדשות מגע. העדפה זו עולה ב 6% בכל שנה. 64% ממרכיבי עדשות המגע בארץ הן נשים. בעוד שבעולם, הגיל הממוצע להרכבת עדשות מגע עומד על מעל ארבעים, בישראל מדובר על מתחת לגיל שלושים. כך שמדובר באוכלוסייה גדולה ומגוונת של משתמשים.
"עם פריצת נגיף הקורונה לחיינו, ראיתי לא מעט אנשים שחוששים לגעת בעיניים, ונמנעים להמשיך להשתמש בעדשות המגע, אומר פרופ’ יאיר מורד, לשעבר יו”ר האיגוד הישראלי לרפואת עיניים לילדים, ומנהל היחידה לרפואת עיניים לילדים ופזילה במרכז הרפואי אסף הרופא. "החשש היה משתי אפשרויות עיקריות. אפשרות אחת, שהווירוס מופרש בדמעות, ואז נוצר מצב שנוגעים בעין ואז במשהו אחר וכך אפשר להעביר הדבקה. האפשרות השנייה היא החשש, האם ניתן להידבק בקורונה כאשר שמים עדשת מגע, במקרה בו נגענו קודם לכן במשטח מזוהם".
יש תשובות לחששות הללו?
פרופ' מורד: "באופן עקרוני, האפשרות הראשונה, כלומר החשש שהנגיף מופרש בדמעות, נענתה לאחרונה. אמנם הווירוס מופרש מכל נוזלי הגוף, אך בדמעות זה בכמויות מאוד קטנות. לגבי החשש השני, אנחנו כן יודעים שהווירוס יכול לחדור לגוף דרך הריריות של העין, דרך הלחמית. לכן לפני שמרכיבים עדשות מגע – יש לשטוף היטב את הידיים, להחליף עדשות מגע לעיתים קרובות, ולהקפיד לחטא היטב גם את עדשות המגע".
פרופ' מורד מצטרף להמלצות האיגוד האמריקאי לרפואת עיניים, לא להשתמש בעדשות מגע אם יש חשד להידבקות בקורונה, בעיקר כי הווירוס יכול, בנוסף לפגיע במערכת הנשימה, לגרום גם לדלקת עניים. פרופ' מורד: "דווחו מיקרים של דלקות עיניים אצל חולי קורונה, כמו שקורה גם במקרים של וירוסים אחרים. זה אפילו יכול להיות אחד הסימפטומים הראשונים להדבקה בקורונה. לכן אני מבין את ההיגיון בהמלצה האמריקנית, לא להשתמש בעדשות כשחולים".
יודגש כי כתבה זו אינה מחליפה, בשום אופן, את הצורך להיוועץ בכל עניין רפואי ברופא מומחה.