אבחון מתקדם של סרטן ערמונית

פרופ' ניקולא מבג'יש,צילום: סורוקה
פרופ' ניקולא מבג'יש,צילום: סורוקה

בבית החולים סורוקה מבצעים ביופסיות לגילוי סרטן ערמונית בטכנולוגיה מתקדמת המשלבת MRI עם אולטרסאונד לתמונה ממוחשבת מדויקת של האיבר המאובחן

בדיקה מתקדמת לאבחון סרטן הערמונית, באמצעות ביופסיית פיוז'ן, המשלבת אולטרסאונד ואמ.אר.איי, מכונה בעגה הרפואית מקצועית MRI-US FUSION. מאות בדיקות בוצעו בשיטה זו בשנה האחרונה בבית החולים סורוקה בבאר שבע. פרופ' ניקולא מבג'יש, מנהל המחלקה האורולוגית בסורוקה: "בשיטה מתקדמת זו ניתן לקחת דגימה מדוייקת מהאזור החשוד, בניגוד לדגימה עיוורת הנהוגה כיום. השיטה יעילה מאוד בעיקר בשל יכולת האבחון, הדיוק והביטחון שהיא מאפשרת בכוון מדויק של המחט לאזורים החשודים כדי לקחת דגימה".

מדי שנה, מבוצעות בישראל כ-5,000 ביופסיות לאבחון מקרים של סרטן הערמונית. רובן נעשו בעבר בשיטת אולטרה-סאונד טרנס-רקטלי שהחלו בה בשנות ה-80. במרכז הרפואי סורוקה מבוצעת "ביופסיית פיוז'ן" בגישה טרנספרניאלית (העברת המחט בחיץ בין הנקביים) תחת הרדמה כללית. זוהי שיטה טכנולוגית מהמתקדמות ביותר שזמינות כיום לאבחון סרטן הערמונית. השיטה המאפשרת דגימה מוכוונת במקרים שבהם קיים חשד למחלה על פי ממצאי הדמיית MRI של ערמונית שנעשית קודם לכן.

מכשיר ה- MRI-US FUSION, עושה שימוש בתמונות שהתקבלו מהדמיית MRI, לצורך ביצוע ביופסיה מונחית אולטרה-סאונד, הבונה מודל תלת ממדי של הערמונית ובתוכו הנגע החשוד. מודל זה מוזן לתמונת האולטרה-סאונד בזמן אמת, ושימוש במכשיר מאפשר לקיחת דגימה מדויקת מהאזור החשוד, במיוחד כשהמטופל תחת הרדמה כללית שמונעת כל תזוזה ומאפשרת דיוק רב בלקיחת הדוגמיות. לתהליך אבחון זה שותפים כמה מומחים: רדיולוג, מומחה לפענוח MRI של הערמונית, מרדים ואורולוג מומחה לביצוע הביופסיה. בבדיקה לוקחים דגימות רקמה קטנות, ופתולוג מבצע את האבחון במכון לפתולוגיה לאחר מכן.

פרופ' ניקולא מבג'יש, מנהל המחלקה האורולוגית בסורוקה, מסכם: "השימוש בגישת אולטרה-סאונד MRI-US FUSION הוא חדשני ופורץ דרך. בפרוצדורה זו של ביופסיה המכוונת על ידי MRI הדיוק מרבי. הבדיקה מתאימה למטופלים עם ממצאים ב MRI ואלו שכבר עברו ביופסיה קודמת תקינה של הערמונית, אבל נדרשים לבצע את הבדיקה פעם נוספת בשל חשד למחלה, או לצורך מעקב אחרי סרטן ערמונית בעל מדדי סיכון נמוכים. חשוב להדגיש שבגישה טרנסרקטלית וללא הרדמה הדיוק פחות אופטימלי. זאת ועוד, ישנם אזורים בערמונית שלא ניתן להגיע אליהם דרך הרקטום, אלה רק דרך חיץ בין הנקביים, כגון בחוד ובחלק קדמי של הערמונית. חשוב להדגיש שבשיטה זאת אחוזי הזיהומים פחותים לאין ערוך בהשוואה לביופסיה המבוצעת דרך הרקטום. הכנסת הטכנולוגיה לסורוקה, לראשונה בנגב, מאפשרת למטופלים רבים לקבל את הטיפול המיטבי קרוב לביתם. מאות מטופלים כבר עברו את הביופסיה בהצלחה בשיטה זו".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורולוגיה, גסטרו ופלסטיקה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן