אבחון בעיות שמיעה אצל תינוקות

שמיעה-ילדים-שששש
שמיעה-ילדים-שששש
צילום: שטרסטוק

בכל מקרה של חשד, חשוב לפנות לרופא המטפל, ולבדיקת שמיעה במכון אודיולוגי. הבדיקה מתבצעת בחדר בדיקה אטום לרעשים חיצוניים, התינוק יושב על ברכי אחד מהוריו ומושמעים לו דרך רמקולים הממוקמים בחדר קולות בעוצמות שונות. כך עוקבים אחר התגובות התנהגותיות שלו

השמיעה חיונית ביותר להתפתחות תקינה של שפה ודיבור. בערך אחד לאלף תינוקות סובלים מליקויי שמיעה בדרגות שונות. חשוב לזהות את הליקוי מוקדם ככל האפשר על מנת להתחיל בטיפול ושיקום ולאפשר לילדים עם לקוי שמיעה להשתלב בחברת השומעים.

 תינוקות שומעים כבר בשלב העוברי, ועם הלידה נחשפים לצלילי הסביבה והדיבור. בתחנות טיפות חלב מתבצעת בדיקת סינון שמיעה בגיל שבעה חודשים. עם זאת, המעקב של ההורים, אנשי המקצוע והגורמים המטפלים אחר אבני הדרך של התפתחות שמיעה והדבור חשובים ביותר, ובמקרים רבים יוביל לאיתור מוקדם ושיקום בהתאם.

התגובות המצופות מהילד על פי גילו: מגיל אפס עד גיל 3 חודשים – תגובת בהלה לצלילים פתאומיים וחזקים. גיל 3 עד 6 חודשים – מקשיב לקולות מוכרים, מחפש בעיניו אחר מקור הקול, מתחיל להשמיע הברות ראשונות. גיל 6 עד 10 חודשים – הפניית ראש ומבט לכיוון מקור הקול, מתחיל בחיקוי הברות וקולות דיבור, מתחיל להבין מילים פשוטות כגון "לא", או "ביי ביי". גיל 10 עד 18 חודשים – מגיב למוסיקה ושירה, הופעת מילים ראשונות, מבין הוראות פשוטות כגון "תן לי". מעל גיל 18 חודשים – אוצר המילים של הילד גדל והוא מתחיל לצרף מילים למשפטים. כל ילד מתפתח בקצב שונה. עם זאת, בכל מקרה של חשד המתעורר אצל ההורים, אנשי מקצוע או גורם מטפל אחר – חשוב לפנות לרופא המטפל, ולבדיקת שמיעה במכון אודיולוגי.

 הבדיקה מתבצעת בחדר בדיקה אטום לרעשים חיצוניים, התינוק יושב על ברכי אחד מהוריו ומושמעים לו דרך רמקולים הממוקמים בחדר קולות בעוצמות שונות. עוקבים אחר התגובות התנהגותיות שלו, כגון: הפניית ראש אל מקור הקול, הפסקת פעילות, ועוד. ישנן נורמות לגבי סוג התגובה התלויות בגילו ובהתפתחותו של הילד. באמצעות בדיקות שמיעה התנהגותיות, ניתן לקבל מידע גם אם הילד שומע. לעתים כאשר מעוניינים בסף שמיעה מדויק, או כאשר הילד אינו משתף פעולה בבדיקה ההתנהגותית, עושים שימוש בבדיקות שמיעה אובייקטיביות כגון: רישום הפלט האקוסטי ורישום פוטנציאלים מעוררים של מערכת השמע.

מקור מידע – "אתר בית החולים הדסה עין כרם"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן