משחק מסוכן, השמנת יתר

צוות-מחלקת-עיניים-כרמל-1
צוות-מחלקת-עיניים-כרמל-1
צוות המחקר צילום: הטכניון

פרופ' מירי ברק מהפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון מובילה פרויקט עבור האיחוד האירופי של יצירת משחקי מחשב פופולריים, המתריעים מפני מזון מעובד עתיר סוכר ומלח, השמנת יתר ותסמינים נילווים. משתתפים: חוקרים מאוניברסיטת רידינג, מאוניברסיטת ורשה, מאוניברסיטת הלסינקי, מהמועצה האירופית למידע על מזון בבלגיה ומהמרכז לחקר המזון בפינלנד

חוקרים בטכניון ושותפיהם באירופה, פיתחו משחקי בריחה שנועדו לשפר את איכות התזונה של אוכלוסיית המערב. אחת הדרכים לשיפור אורח החיים הוא חינוך, וזה הרקע ל"משחקי המזון", פרויקט אירופי חדשני שמובילה פרופ' מירי ברק מהפקולטה לחינוך למדע וטכנולוגיה בטכניון. הפרויקט נערך בתמיכת אי.איי.אי פוד, המכון האירופי לחדשנות וטכנולוגיה בתחום המזון, שמפעיל האיחוד האירופי.

פרופסור מירי ברק צילום: טכניון

בשנים האחרונות חלה במדינות המערב עלייה משמעותית בשיעור האנשים הסובלים מהשמנת יתר, וממחלות מעיים, הפוגעות בבריאות האדם ומסכנות את חייו. תופעות אלה נובעות במידה רבה מאורח החיים המערבי, המאופיין במיעוט פעילות גופנית, ובצריכה רבה של מזון מעובד עתיר סוכר ומלח. לדברי פרופ' ברק, "המשחק הוא כלי חינוכי חשוב המשמש את האנושות משחר ההיסטוריה, וכאן בחרנו במשחק בריחה, ז'אנר פופולרי מאוד. משחקי בריחה הם חוויה לימודית המאורגנת מסביב לסיפור מסגרת מעניין, והמשתתפים הם חלק בלתי נפרד מהתפתחות העלילה".

שני משחקי הבריחה שפותחו במסגרת היוזמה הם "מתקפת הזומבים" ו-"משימת תזונה בחלל". המשחק הראשון, המתאר עתיד אפוקליפטי שבו זומבים השתלטו על העולם, דורש מהמשתתפים לפתור חידות הקשורות בתזונה בריאה. המשחק השני, שבו חיה האנושות בחללית ענקית, מצריך גם הוא חשיפה של מידע הקשור לתזונה מאוזנת: מיון סוגי מזון לקבוצות, חישוב ערך קלורי, זיהוי מאכלים מזינים, תכנון ארוחה מאוזנת ועוד.

משחקי המזון צילום: הטכניון

כדי לבחון את יעילותם בתרבויות שונות נערכו "משחקי המזון" בהשתתפות צעירים מישראל, מאנגליה, מפולין, מפינלנד ומבלגיה. המשתתפים העידו שהם נהנו מאוד מהחוויה הרב-חושית ומעבודת הצוות בתהליך פתרון החידות וכי למדו עובדות חשובות מאוד הנוגעות לתזונה בריאה, כמו גם לצמצום הנזקים לסביבה.

בפרויקט שותפים חוקרים מאוניברסיטת רידינג, מאוניברסיטת ורשה, מאוניברסיטת הלסינקי, מהמועצה האירופית למידע על מזון בבלגיה ומהמרכז לחקר המזון בפינלנד. את מעורבותו של הטכניון בפרויקט הבינלאומי, יזם פרופ' יואב ליבני מהפקולטה להנדסת ביוטכנולוגיה ומזון. את הפרויקט מלווה מחקר אמפירי בהובלת טל יכין, במסגרת עבודת הדוקטורט שלה בהנחיית פרופ' ברק.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן