הקשר בין נגיף לנפש

IMG-20200331-WA00327441
IMG-20200331-WA00327441
דר' מדר צילום: העמק

ד"ר עינת מדר מבי"ח העמק, פנימאית ופסיכיאטרית, פיתחה תוכנית ייחודית לטיפול במצוקות הנפשיות של חולי הקורונה

ד"ר עינת מדר היא רופאה פנימאית במרכז רפואי העמק בעפולה, העובדת בפנימית ה', מחלקת הקורונה בבית החולים. החולים בהם היא מטפלת, לא יודעים כי הרופא המעניקה להם טיפול יומיומי במחלה, היא בעצם רופאה פסיכאטרית שבימים רגילים מנהלת את השירות לרפואה משולבת פנימית ובריאות הנפש.

מדובר בשילוב שלא נתקלים בו יומיום. "להיות פנימאית ופסיכיאטרית זה בהחלט לא דבר שגרתי", מסבירה ד"ר מדר. "בראש ובראשונה אני פנימאית, אני נכנסת לטפל בחולים שלי בבעיות הפיזיולוגיות מהן הם סובלים. יחד עם זאת, לא פעם אני מזהה אצלם מצוקה נפשית, ואז נכנסת בכובע הפסיכיאטרית שלי בלי שהם ירגישו בכלל".

בעקבות משבר נגיף הקורונה, לראשונה בישראל, הוקם מערך לתמיכה נפשית בחולים במתחם הקורונה במרכז הרפואי העמק. ד"ר מדר בנתה תכנית ייחודית לטיפול אישי וקבוצתי למטופלים במתחם הקורונה. "השכיחות של תופעות כגון חרדה ודיכאון גבוהה במיוחד בקרב מטופלי הקורונה", היא מסבירה, "וזה לא מפליא. הם מבודדים ממשפחתם ומסביבתם הטבעית. בנוסף לכך, התמודדות עם מחלה הנתפסת מאיימת במיוחד, וגורמת לחשש גדול אצל המטופלים. לשמחתי, לאחר כמה מפגשים טיפוליים שערכנו בשבוע האחרון עם חולי קורונה, ראינו שיפור ניכר במצב הרוח, ובהתאמה חל שיפור גם במצב בריאותם. זה מחזק את מה שאנחנו יודעים, על הקשר ההדוק שקיים בין גוף לנפש".

מדר במדים צילום: העמק

לדברי ד"ר מדר, הקושי העיקרי של חולי הקורונה נובע מחוסר הוודאות ומחוסר השליטה. "אין מי שיכול לענות לחולה על השאלות, לדוגמה מתי יצאו מפה, מה מהלך המחלה, ועוד. יש פה חוסר שליטה שלהם. יש חולים שהבידוד עושה להם לא טוב, ומקצין מצבים קודמים. הם סובלים מחום, מפתחים הזיות, וזה נורא כי הם בעצם פה לבד. הדמויות היחידות שהם רואים זה הצוות הרפואי שלבוש כולו כמו חייזרים ואי אפשר להבדיל אם מדובר בטכנאי, מנקה, אח או רופא".

ד"ר מדר מקבלת מהצוות שעובד איתה אינדיקציה לגבי המצב הנפשי של החולים, שמראה לה מי במצוקה, מי לא אוכל, ומי מתקשה. "קל לי יותר לאבחן, כי אני הפנימאית המטפלת שלהם", היא מסכמת. "הם חולקים מידע ומשתפים עמי פעולה".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן