בדיקת נוגדנים, לא מה שחשבתם

ד
ד"ר טל ברוש צילום: אסותא אשדוד

ד"ר טל ברוש, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים אסותא אשדוד ומרכז הצוות לטיפול במגיפות במשרד הבריאות, מזהיר: "אל תאמינו לשירותי רפואה, המבטיחים לכם מוגנות בפני קורונה, לפי רמת הנוגדנים שתתגלה בגופכם"

ד"ר טל ברוש, מנהל היחידה למחלות זיהומיות בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד, הוא מרכז הצוות לטיפול במגיפות במשרד הבריאות וחבר בוועדה המתעדפת את החיסונים. בנייר עמדה, ששיגר למשרד הבריאות בנושא הבדיקות הסרולוגיות, מזהיר ד"ר ברוש מפני שימוש לא אחראי בבדיקות הסרולוגיות, כי "לא ידוע על קשר בין רמת הנוגדנים בגוף, לבין מוגנות בפני הדבקה בנגיף הקורונה". בנושא זה שיגר ד"ר ברוש לאחרונה אל משרד הבריאות נייר עמדה, מטעמו של הצוות הלאומי לטיפול במגיפות, תחת הכותרת: "חוסר המהימנות בשימוש בבדיקות סרולוגיות להערכת חסינות כנגד נגיף הקורונה".

לאחרונה", מסביר ד"ר טל ברוש, "התחיל שימוש נרחב של הציבור בבדיקות הסרולוגיות, שהן בדיקות למדידת נוגדנים כנגד קורונה. במסמך שהוצאנו מטעם הצוות לטיפול במגיפות, אנחנו מבקשים להזהיר מפני שימוש לא אחראי בבדיקות אלו. מדוע? כי לא ידוע כיום הקשר בין רמת הנוגדנים לבין מוגנות בפני הדבקה. ככל שמדובר באנשים שהחלימו ממחלת הקורונה, העדר נוגדנים בבדיקה סרולוגית, לא אומר שהם אינם מוגנים מהדבקה חוזרת. ולגבי חיסון – קבלת שתי מנות של חיסון נגד קורונה, אמורה להביא להגנה של 95% בפני מחלה, ללא קשר ידוע לרמת הנוגדנים בבדיקות".

הקליקו כאן וצפו בד"ר טל ברוש – צילום והפקה: אסותא אשדוד

"על פי הנתונים הקיימים כיום", ממשיך ד"ר ברוש, "בדיקות סרולוגיות להימצאות נוגדנים כנגד נגיף הקורונה, עדיין אינן כלי אמין ומתוקף, לקביעת רמת ההגנה כנגד הדבקה, לא לאחר החלמה ממחלה ולא לאחר קבלת חיסון. אי לכך לא מומלץ להשתמש בבדיקות אלו למעקב אחר קבלת חיסון, אלא כחלק ממחקר רפואי. כמו כן, לא מומלץ להשתמש בבדיקות סרולוגיות לאחר החלמה ממחלת קורונה, על מנת לבחון האם אדם בסיכון להדבקה חוזרת".

אז מתי, בכל זאת, יעיל לבצע בדיקה סרולוגית?

ד"ר טל ברוש: "לאור זאת, יש סיטואציות מאוד מוגבלות בהן מומלץ כרגע לבצע בדיקה סרולוגית. אני לא ממליץ לאנשים סתם ללכת ולבדוק האם יש, או אין להם, נוגדנים, בין אם חלו, לא חלו, חוסנו או לא חוסנו. מי שלא ידוע שחלה – צריך שיתחסן. ושירותי רפואה כאלו או אחרים, המבטיחים פרשנות של המוגנות בפני מחלה לפי רמת נוגדנים, יש בזה אפילו קצת מן ההונאה של הציבור".

להלן נייר העמדה ששיגר למשרד הבריאות בשם הצוות לטיפול במגיפות:


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אפידימיולוגיה ורפואת משפחה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן