השתלת קרנית

Corneal-transplant
Corneal-transplant
צילום: שטרסטוק

תחום השתלות הקרנית התקדם בשנים האחרונות, ועלו משמעותית שיעורי ההצלחה. ההתפתחות המשמעותית ביותר היא בתחום ההשתלות החלקיות

לא פעם אנחנו שומעים על בני משפחה שתרמו את הקרנית של קרוביהם שנפטרו. מעטים מודעים לאיכות החיים הקשה של הצד המושתל. תחום השתלות הקרנית עבר התקדמות דרמטית בשנים האחרונות, והחידושים בו שינו לחלוטין את תוצאות ההשתלות, והעלו משמעותית את שיעורי ההצלחה. ההתפתחות המשמעותית ביותר של השנים האחרונות היא בתחום ההשתלות החלקיות.

קרנית העין היא החלק השקוף והקדמי ביותר של העין, והיא מהווה מעין חלון שמבעדו עובר האור אל החלק האחורי של העין. נוסף על העברת האור, הקרנית שוברת את קרני האור ומרכזת אותן כדי שתקלטנה ברשתית, הממוקמת בחלק האחורי של העין. בחלק זה ייקלט האור ויועבר למרכזי הראייה במוח. לצורך כך, על הקרנית להיות שקופה ובצורת כיפה עגולה. כשהיא אינה שקופה, או שצורתה הכיפתית נפגעת, קרני האור לא עוברות ולא נשברות דרכה בצורה מיטבית והתמונה המתקבלת היא תמונה מטושטשת או מעוותת.

מחלות קרנית עלולות לגרום לטווח רחב של פגיעה בראיה, החל מפגיעות מינוריות ועד לעיוורון. בקרנית סיבי עצב רבים הגורמים לרגישות יתרה לכאב או מגע. לא כל המחלות פוגעות בכל השכבות של הקרנית, וחלקן פוגעות בשכבות שונות. במקרים שבהם יש פגיעה בקרנית, יש להגיע לבדיקה אצל מומחה קרנית על מנת שיבחן את המצב ויחליט האם ניתן לשפר את הראיה באמצעות טיפול שמרני, עזרים כלשהם או שיש צורך בהשתלת קרנית.

הגורמים לנזק לקרנית: בין הגורמים לעיוות של צורת הקרנית או לעכירותה, פציעות וחבלות, זיהומים שונים, מחלות קרנית מולדות, מחלות המעוותות את הקרנית כגון קרטוקונוס, וכן ניתוחי עיניים שונים כמו ניתוח קטרקט השכיח, גלאוקומה, רשתית או ניתוחים  תוך עיניים אחרים, שבמהלכם נפגעת השכבה הפנימית של הקרנית. תפקידה של שכבה זו הוא לספוג באופן תמידי מים משאר רקמות הקרנית, וכאשר היא נפגעת נגרמת בצקת קרנית שאינה מאפשרת ראייה.

השתלת הקרנית מורכבת מכמה רבדים. ברוב המוחלט של המקרים, הקרנית המושתלת היא קרנית טבעית ובריאה, שנלקחת מתורם שהלך לעולמו, ומשפחתו הסכימה לתרום את אבריו וביניהם הקרנית. ישנם שני סוגי השתלת קרנית עיקריים – השתלת קרנית מלאה, והשתלת קרנית חלקית.

השתלת קרנית מלאה: בעבר בוצעה רק השתלת קרנית מלאה, הליך בו חותכים ומוציאים החוצה את כל הקרנית החולה, ובמקומה משתילים קרנית בריאה מלאה. בניתוח זה הקרנית של התורם מושתלת בעין של החולה על ידי תפרים רבים, והוא כרוך בסיכונים כמו עיוות קשה של הקרנית, המוכר כצילינדר, דחיית שתל, זיהום ועוד.

השתלת קרנית חלקית: בחמש עשרה השנים האחרונות שוכללו טכניקות השתלת הקרנית החלקיות, המאפשרות השתלה שבה מוציאים ומחליפים רק את השכבה הפגועה בקרנית של החולה, בשכבה התקינה של התורם, ומשאירים את שאר השכבות על כנן. את השתלות הקרנית החלקיות מחלקים להשתלות אחוריות, בהן מוחלפת שכבת תאי האנדותל, ולהשתלות קדמיות, בהן מוחלפת רוב רקמת הקרנית פרט לשכבת תאי האנדותל של המטופל.

השתלות קרנית מלאכותיות הן נדירות מאוד ומתבצעות רק במקרים קיצוניים, שבהם אבדו הסיכויים לקליטה של קרנית רגילה מתורם, אצל החולה.

מקור המידע – אתר "בית החולים בילינסון".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן