בלי לחץ (דם)

פרופ-עדי-לייבה-מדגים
פרופ-עדי-לייבה-מדגים
פרופ' עדי לייבה מדגים צילום: אסותא אשדוד

ניסוי קליני משותף של פרופ' דן אריאלי באוניברסיטת דיוק בארה"ב, ופרופ' עדי לייבה מבית החולים אסותא אשדוד: שימוש במכשיר מדידת לחץ דם ביתי, שאינו מראה למטופל את ערכי לחץ הדם, כדי שלא יילחץ

בימים אלה מתנהל ניסוי קליני משותף של פרופ' דן אריאלי מאוניברסיטת דיוק בארה"ב, ופרופ' עדי לייבה בישראל, בבית החולים אסותא אשדוד: שימוש במכשיר מדידת לחץ דם ביתי, שאינו מראה למטופל את ערכי לחץ הדם, כדי לקבל תוצאות מדויקות יותר. הניסוי (פיילוט) פותח על ידי חברת Shapa Health מיסודם של פרופ' אריאלי ומנכ"ל החברה, נתי לביא.

פרופ' עדי לייבה הוא מומחה לרפואה פנימית, נפרולוגיה ויתר לחץ דם, הוא מנהל המכון לנפרולוגיה ויתר לחץ דם בבית החולים אסותא אשדוד ומכהן כיו"ר החברה הישראלית ליתר לחץ דם בהסתדרות הרפואית (הר"י).

פרופ' דן אריאלי הוא מומחה לכלכלה התנהגותית, חבר סגל באוניברסיטת דיוק, ולשעבר ראש קבוצת מחקר במכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס. הוא עומד בראש חברת קיימא, המתמחה בפתרון בעיות על ידי עיצוב התנהגות, והקים מספר חברות הזנק בחום.

מדידות לחץ הדם בבית חולים או במרפאה גורמות לחרדה ועליית לחץ הדם. תופעה זו מכונה "יתר לחץ דם של החלוק הלבן" . אבל גם מדידות בבית, והסתכלות על המספרים, יוצרות לחץ וחרדה, ואינן משקפות את לחץ הדם האמתי.

כדי לפתור את הבעיה הנ"ל, ולהגיע למדדים מדויקים בבדיקות לחץ הדם, יזמו פרופ' דן אריאלי מאוניברסיטת דיוק בארה"ב, ופרופ' עדי לייבה מבית החולים הציבורי אסותא אשדוד, ניסוי קליני, בעזרת מכשיר ביתי חדש למדידת לחץ דם. הנבדק לוקח את המכשיר לביתו, מתחבר דרך מכשיר הטלפון הנייד החכם, ומודד את לחץ הדם בזרוע, כמקובל. ואולם להבדיל מבדיקה רגילה, הוא אינו רואה על מסך המכשיר שום נתונים או תוצאות הבדיקה, אלא במקום זאת מושמעת לו מוסיקה מרגיעה בתום המדידה. כך הנבדק רגוע, נינוח ואינו "מתמכר למספרים".

המכשיר הניסיוני צילום: אסותא אשדוד

במהלך הניסוי הקליני, הרופאים החוקרים בבית החולים אסותא אשדוד רואים מרחוק את המספרים, דרך מערכת ממוחשבת המתחברת לטלפון הנייד החכם של הנבדק, אליו מחובר מכשיר מדידת לחץ הדם שהנבדק לקח לביתו. על פי התוצאות, הם מתכננים את השינויים בתרופות של החולה, מבלי שהחולה מגיע לבית החולים ואינו חשוף למדדים המתקבלים. המחקר ישווה בקרב 200 מטופלים את המספרים המתקבלים במכשיר החדש, ה"סמוי", למספרים המתקבלים במד לחץ דם ביתי רגיל ולניטור לחץ דם ממושך של 24 שעות.

פרופ' דן אריאלי ופרופ' עדי לייבה מעריכים כי המכשיר החדש יידע לתת מדידות מדויקות ואמיתיות יותר, כל זאת בסביבה נינוחה ונעימה למטופל, ובהתאם לכך, טיפול איכותי מותאם אישית. פרופ' עדי לייבה: "בדיקת לחץ דם היא מהנפוצות ומהוותיקות שבבדיקות הרפואיות. למדדים המתקבלים בה יש משמעות גדולה בכל הקשור לדרך הטיפול בה ינקטו מול המטופל. כבעל ניסיון רב בתחום, חזיתי מקרוב בהבדלי לחץ הדם בין מדידות במרפאה ומדידות בבית. אנחנו מנסים למצוא את המכשיר הטוב ביותר למדידות ביתיות, ולתת את הטיפול המיטבי".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן