ניסוי קליני בתרופה חדשה לדמנציה
בבית החולים איכילוב החל ניסוי קליני בחולים, הסובלים מדמנציה לאחר שלקו בשבץ מוחי, במימון קרן ביל ומלינדה גייטס. התרופה, שניתנת לחולים, שימשה עד היום לטיפול בחולי איידס
בשורה טובה למערך הנוירולוגי באיכילוב: קרן ביל ומלינדה גייטס מעניקה 2.7 מיליון דולר למחקר קליני פורץ דרך, שייערך בבית החולים בתל אביב, ויבדוק האם מתן תרופה מסוימת של חולי איידס, לאנשים שלקו בשבץ מוחי – עשויה להפוך לטיפול חדש ויעיל למניעת התפתחות דמנציה בחולים לאחר שבץ מוחי.
הקרן של ביל ומלינדה גייטס, הידועה כקרן הפרטית הגדולה בעולם (בעלת אחזקות של מעל 50 מיליארד דולר), בשיתוף עם קרן האלצהיימר האמריקאית, החליטו להעניק 2.7 מיליון דולר למערך הנוירולוגי באיכילוב לביצוע מחקר חדש בהובלת ד"ר חן הלוי, מנהל מחלקה לנוירולוגיה ושבץ מוחי; ד"ר עינור בן אסאייג, חוקרת במערך הנוירולוגי באיכילוב; רופאי מרכז השבץ באיכילוב, שהינו מרכז השבץ הראשון בישראל; ד"ר נועה ברגמן, מנהלת השירות לנוירולוגיה קונגטיבית באיכילוב; ומנהל המערך הנוירולוגי באיכילוב, פרופ' ניר גלעדי.
במחקר המדעי, שפורסם באחרונה בכתב העת CELL , השתתפו לצד החוקרים מאיכילוב, גם חוקרים מהאוניברסיטה העברית ומאוניברסיטת UCLA בקליפורניה. במחקר זה התברר, לראשונה, כי תרופה בשם "מרווירוק", הניתנת לחולי איידס, תורמת לשיפור היכולת הקוגניטיבית של חולים הסובלים משבץ מוח.
השפעת התרופה על נגיף האיידס: למעשה, התרופה מדמה את המוטציה בחלבון CCR5 , ונשאי המוטציה אינם נדבקים בווירוס HIV ולכן לא יחלו באיידס. התרופה למעשה חוסמת את פעילות החלבון 5CCR ועל ידי כך עוצרת את חדירת הווירוס לתאים. התרופה ניתנת לחולי איידס במטרה לעצור את הרס המערכת החיסונית, אך במקביל, היא נמצאה יעילה גם בעיכוב הדעיכה הקוגניטיבית במחלת האיידס.
השפעת התרופה על שבץ מוחי: במחקר החדש, שפורסם לאחרונה בכתב העת CELL , הבחינו החוקרים הישראלים והאמריקנים, כי תרופה זו תורמת גם לשיפור המדדים הקוגניטיביים במודל ניסויי של שבץ מוחי, כיוון שהיא פועלת על אותו חלבון מזיק ומעכבת את פעילותו ונחשבת בטוחה לשימוש.
המחקר הקליני המתוכנן באיכילוב: לאור זאת יתחילו ד"ר עינור בן אסאייג, ד"ר חן הלוי ורופאי יחידת השבץ באיכילוב – ד"ר ג'רמי מולד וד"ר אסטל סיימן – ניסוי קליני ראשון מסוגו בעולם: לטפל בחולים שעברו שבץ מוחי, ופיתחו פגיעה קוגניטיבית, בתרופה המאושרת עבור חולי איידס. כל זאת, מתוך תקווה, שהתרופה תעצור את ההידרדרות הקוגניטיבית ואף תמנע אירועי שבץ מוחי נוספים.
פרופ׳ ניר גלעדי, מנהל המערך הנוירולוגי באיכילוב, מסכם: "מדובר בהכרה בינלאומית במצוינות הקלינית והמדעית של המערך הנוירולוגי באיכילוב, שמוביל כיום סדרת מחקרים רבים פורצי דרך בתמיכת קרנות מובילות, ובתמיכת חברות תרופות בינלאומיות. דמנציה היא מחלה מוחית, המשפיעה על הזיכרון, התפקוד המוטורי ולבסוף על התפקוד היומיומי. כיום אין טיפול ייעודי למחלה, הגורמת לסבל רב לחולים ולבני משפחותיהם. המחקר החדש, שהתאפשר בזכות המענק של תכנית Part the Cloud-Gates Partnership נותן תקווה עצומה לחולים ולתחום כולו״.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות נוירולוגיה ונוירוכירורגיה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן