אורטיקריה כרונית – חרלת או סרפדת
אורטיקריה, המכונה גם חרלת או סרפדת, היא מחלה של תאי מערכת החיסון הנקראים תאי פיטום. תאים אלה נמצאים לרוב בעור, ולכן המחלה מתבטאת בכתמי עור אדומים, דמויי עקיצות, המלווים בנפיחות ובגרד עז ונודדים ממקום למקום באזורים שונים בגוף ומשחררים חומרים דלקתיים
אורטיקריה, המכונה גם חרלת או סרפדת, היא מחלה של תאי מערכת החיסון הנקראים תאי פיטום. תאים אלה נמצאים לרוב בעור, ולכן המחלה מתבטאת בכתמי עור אדומים, דמויי עקיצות, המלווים בנפיחות ובגרד עז ונודדים ממקום למקום לאורך היום בכל אזור בגוף. תאי הפיטום הלקויים משחררים חומרים דלקתיים, דוגמת היסטמין, לויקוטריאן ואחרים, הגורמים לתגובות העוריות ולגרד. הפגם בתפקוד תאי הפיטום נגרם לעיתים בשל אלרגיה, ולכן אורטיקריה היא אחד הביטויים השכיחים של התגובה האלרגית. במקרים רבים אחרים הגורם להופעת האורטיקריה הוא תקלה אחרת של מערכת החיסון, למשל תגובה אוטואימונית או מחלה אוטואינפלמטורית.
אורטיקריה חדה היא מחלה שכיחה ביותר, הנמשכת לרוב מספר ימים, ולעיתים קרובות מבטאת תגובה אלרגית. כעשרים מהאוכלוסייה סובלים מאורטיקריה חדה לפחות פעם אחת בחייהם.
אורטיקריה כרונית אמנם זהה מבחינת המראה והתסמינים לאורטיקריה חדה, אך היא נמשכת יותר משישה שבועות ברצף, ולעיתים מתמידה לאורך חודשים ושנים. המחלה מאובחנת בחצי אחוז עד אחוז אחד מהאוכלוסייה בישראל. במרבית המקרים אין מדובר במחלה אלרגית, אלא אימונית.
הטיפול באורטיקריה כרונית נקבע על פי חומרת המחלה, משכה והתגובה לטיפולים השונים.
טיפול קו ראשון (הטיפול הראשוני במחלה) – באנטיהיסטמין מהדור החדש כמו טלפאסט, אריוס, זילרגי, לורטידין. טיפול קו שני (במקרה שהטיפול הראשון נכשל) – אנטיהיסטמין במינונים גדולים ביותר, עד ארבעה כדורים ביום. במקרים רבים נדרש טיפול המעכב את מערכת החיסון – סינגולייר (מעכב לויקוטריאנים) או סטרואידים, דוגמת פרדניזון. לחולים אשר אינם מגיבים לטיפול בקו ראשון או שני, או נדרשים לטיפול ממושך בסטרואידים, מומלץ טיפול ביולוגי או כימי. השימוש בתכשירים כימים שמור לחולים שמחלתם קשה ועמידה במיוחד.
מקור מידע – "אתר בית החולים שיבא"