"שחמט" לסרטן שלפוחית השתן
מחקר "CheckMate 274": מטופלי קרצינומה של תאי המעבר, הסרטן העשירי בשכיחותו בעולם, שקיבלו תרופה אימונותרפית, "אופדיבו", חיו כמעט פי שניים יותר ללא חזרת המחלה, אחרי ניתוח. התוצאות החיוביות של המחקר לחולי קרצינומה של תאי המעבר, מתווספות לשלושה סוגים נוספים של גידולי סרטן מוקדמים, הניתנים לכריתה: מלנומה, סרטן הוושט וסרטן ריאות. הנתונים יוצגו השבוע בכנס אונקולוגיה בארה"ב
תקווה חדשה לחולי סרטן שלפוחית השתן: חברת התרופות BMS הודיעה על תוצאות מחקר פאזה שלוש, CheckMate -274, לפיו תרופת אופדיבו (ניבולומאב) שיפרה הישרדות ללא מחלה באופן משמעותי, בתור טיפול משלים על פני כלל המטופלים הרנדומליים שעברו כריתה כירורגית של "גידול קרצינומה בתאי המעבר" (סוג של סרטן שלפוחית השתן) בסיכון גבוה. מדובר במחקר פאזה 3 החיובי הראשון להערכת אימונותרפיה בטיפול משלים של קרצינומה של תאי המעבר.
קרצינומה של תאי המעבר
מחלת קרצינומה של תאי המעבר, שלעתים קרובות מתחילה בשורות התאים של פנים השלפוחית, הינה הסרטן העשירי הנפוץ בעולם, עם כ-550,000 מקרים חדשים המאובחנים מידי שנה. בנוסף לשלפוחית, קרצינומה של תאי המעבר עשויה להופיע בחלקים אחרים של מערכת דרכי השתן, ובכלל זה בשופכנים ואגן הכליה. רוב מקרי הקרצינומה של תאי המעבר מאובחנים בשלב מוקדם, אך אחוזי חזרת המחלה והתקדמותה גבוהים. יותר מ-50% מהמטופלים שעוברים ניתוח רדיקלי לטיפול ב- קרצינומה פולשנית של תאי המעבר יחוו את חזרת המחלה. עבור מטופלים שמחלתם חוזרת כסרטן גרורתי, הפרוגנוזה קשה, עם חציון כללי של הישרדות של כ-12 עד 14 חודשים כאשר מטופלים בעזרת טיפול סיסטמי.
תרופה אימונותרפית משלימה
אופדיבו של חברת התרופות BMS הינה תרופה מעכבת מהונדסת, שתוכננה במיוחד בכדי לרתום את מערכת החיסון של הגוף, בכדי לסייע להחזיר תגובה חיסונית אנטי-גידולית. על ידי רתימת מערכת החיסון של הגוף למאבק בסרטן, אופדיבו הפכה לאופציית טיפול חשובה בסוגים שונים של הסרטן. נכון להיום, התכנית לפיתוח הקליני של אופדיבו טיפלה במעל 35,000 מטופלים. אופדיבו כרגע מאושרת לשימוש ביותר מ-65 מדינות, ביניהן ארה"ב, האיחוד האירופי, יפן, סין וישראל. באוקטובר 2015, המשטר המשולב של אופדיבו ויירבוי היוו את השילוב האימונו-אונקולוגי הראשון, שקיבל אישור רגולטורי לטיפול במלנומה גרורתית, וכיום מאושר ביותר מ-50 מדינות, כולל את ארה"ב, האיחוד האירופי וישראל.
ד"ר אביבית פאר, מנהלת מרפאת גידולי דרכי השתן בבית החולים רמב"ם, השתתפה במחקר הבינלאומי: "זהו מחקר בינלאומי, שגם מרכזים רפואיים שונים בישראל לקחו בו חלק, כולל אצלנו ברמב"ם בחיפה. במחקר ניתנה התרופה אופדיבו לחולים שהשלימו כימותרפיה וכריתת כיס שתן, למשך שנה שלמה. קבוצת הביקורת כללה חולים שטופלו בכימותרפיה, ניתוח ומעקב בלבד כמקובל. חלק מהחולים לא התאימו לכימותרפיה, וגם אלו נכללו במחקר. התוצאות שהצטברו מוכיחות שהטיפול הפחית את הסיכון לחזרת המחלה בצורה משמעותית".
ד"ר פאר מגדירה את תוצאות המחקר, כפי שהתפרסמו על ידי BMS, בתור "פריצת דרך שמשנה את הפרדיגמה באופן משמעותי. במסגרת הטיפול, שניתן בטפטוף לווריד מדי כמה שבועות, אנחנו מעודדים את תאי ה-T לזהות חלבונים מסוימים שהתא הסרטני מפריש, ולמגר אותו. המשמעות היא הפחתה מהותית בסיכון לחזרת המחלה בחולים שעד היום לא היה לנו טיפול נוסף להציע להם. אנחנו מאמינים שהתוצאות הטובות שהושגו במחקר יסייעו בהכנסת התרופה האימונותרפית לסל התרופות בשנה הבאה. נכון לעכשיו, ישנם מספר מחקרים הבוחנים אפשרות לתת את הטיפול גם בקו הטיפולים המקדים את הניתוח (טרום ניתוחי), על מנת להפחית את הסיכון לחזרת המחלה".
מחקר CheckMate -274
בכלל המטופלים הרנדומליים, אופדיבו כמעט הכפילה את אורך החיים הממוצע של המטופלים ללא חזרת המחלה. עבור מטופלים השייכים לתת קבוצה מסויימת של המחלה, אופדיבו הפחיתה את הסיכון לחזרת המחלה או מוות ב-47%. נתונים אלו יוצגו השבוע (12.02.2021) בכנס האגודה האמריקאית לקליניקה אונקולוגית, ויפורסמו במקביל בכתב-העת הרפואי "ניו-אינגלנד".
"אנשים הלוקים בקרצינומה של תאי המעבר עוברים לעתים קרובות ניתוח להסרת השלפוחיות כצעד מציל חיים, אך עדיין עומדים בפני סיכוי של 50 אחוזים לחזרת הסרטן", אומר ד"ר דין בג'ורין, אונקולוג לגידולי מערכת השתן והמין, מהמרכז לסרטן סלואן קטרינג. "במחקר CheckMate -274, מטופלים שקיבלו ניבולומאב חיו פי שניים ללא חזרת המחלה, בהשוואה לאלו שטופלו עם פלצבו. התוצאות הקליניות החשובות האלה, הן בעלות פוטנציאל לשנות את הדרך בה רופאים מטפלים בקרצינומה של תאי המעבר, ומסייעות להתייחס לצורך הנדרש שטרם נענה לטיפולים יעילים וסבילים לאחר הניתוח".
אופדיבו אף מציגה שיפורים בנקודות הקצה העיקריות: הישרדות ללא חזרה מחוץ לדרכי המעבר, המוגדרת בתור פרק הזמן בו המטופלים חיים ללא חזרת המחלה – מחוץ לשלפוחית, לשופכנים, או אגן הכליה. תופעות לוואי הקשורות לטיפול, הופיעו ב-77.5% מהמטופלים שקיבלו אופדיבו, לעומת 55.5% מהמטופלים שקיבלו פלצבו, בעוד שתופעות לוואי הקשורות לטיפול בדרגה 3 או 4, נצפו ב-17.9% לעומת 7.2% מהמטופלים, בהתאמה.
"על ידי העברת האימונותרפיה לשלבים המוקדמים של הסרטן, ייתכן שתהיה לנו ההזדמנות לשבש את מהלך המחלה, להפחית את חזרתה ולהוביל לתוצאות טובות יותר עבור המטופלים", אומרת ד"ר דנה ווקר, סגנית נשיא וראש התוכנית לפיתוח בנושא גידולי מערכת השתן והמין, בחברת התרופות BMS. "טיפול מבוסס אופדיבו הראה כעת תועלת לא רק כטיפול משלים בסרטן השלפוחית, אלא גם בשלבים המוקדמים של מלנומה, סרטן הוושט וסרטן הריאות. אנו נרגשים מהמשמעות שעשויה להיות לתוצאות של מחקר CheckMate -274 עבור מטופלים, ואנו מודים למטופלים ולחוקרים שהשתתפו בניסוי. אנו מצפים לעבוד בהמשך עם גופים רגולטוריים מסביב לעולם מתוך המטרה שאופציית טיפול זו תועיל לאלו הזקוקים לכך".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורולוגיה, גסטרו ופלסטיקה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן