ניתוחי עמוד שדרה צווארי

צווארי-ששש
צווארי-ששש
צילום: שטרסטוק

לחץ על חוט השדרה גורם להרגשת נימול, כאב וחולשה בגפיים, הגבלה בתנועה, כאבי ראש ומתח שרירים. ניתוח נועד למנוע כאב, לעצור הידרדרות נוירולוגית ולשוב לשגרה

עמוד השדרה בנוי משרשרת של 33 טבעות גרמיות. החוליות מתחילות בצוואר ומסתיימות בעצם הזנב. כל חוליה בנויה מגוף עגול קדמי וקשת אחורית. חיבור כל החוליות והקשתות, יוצר תעלה המהווה את תעלת השדרה ובה עובר חוט השדרה.

עמוד השדרה מחולק למספר אזורים: 7 חוליות צוואריות, 12 חוליות גביות, 5 חוליות מותניות, 5 חוליות העצה המחוברות יחד, 4 חוליות הזנב המחוברות יחד וחוליות עמוד השדרה. החוליות מונחות אחת על גבי השנייה כשבין כל שתי חוליות נמצאת כרית סחוסית (הדיסק) המהווה בולם זעזועים ומקנה לעמוד השדרה את גמישותו. החוליות מחוברות זו לזו ע"י רצועות חזקות (ליגמנטים) וע"י מפרקים בין חולייתיים. פריצת דיסק מאופיינת בדרך כלל על ידי כאבי צוואר, הקרנת הכאב לידיים וחולשה בידיים.

כאשר קיים לחץ על חוט השדרה הסימנים הם הרגשת נימול, הרדמות כבדות, חולשה בגפיים, הגבלה בתנועה, שינויים בתחושה ומתח שרירים מוגבר. הצרות תעלת השדרה מאופיינת באותם הסימנים. לאחר שנעשתה האבחנה ע"י צילומי C.T. או M.R.I. והוחלט על תהליך ניתוחי, מטרותיו העיקריות הן מניעת כאב, מניעת הידרדרות נוירולוגית נוספת, ניסיון לשיפור התנועתיות וחזרה לחיי שגרה ככול שניתן.

בניתוח יחשוף המנתח את האזור הפגוע ועל פי שיקולו והתנאים האנטומיים ישחרר את הלחץ באזור על ידי הסרת חלק מהחוליה מאחור, או על ידי הוצאת הדיסק הפרוץ. לעיתים, על מנת לייצב את עמוד השדרה הצווארי, נלקח שתל עצם מאזור האגן או פלטת מתכת. לכל החולים מורכב צווארון קשיח שתפקידו לקבע את אזור הצוואר, כולל בשינה. מן האזורים המנותחים (צוואר ואגן) יהיו נקזים. מטרתם היא ניקוז דם והפרשות והם יוצאו יומיים לאחר הניתוח.

כאבים הינם תופעה שכיחה לאחר ניתוח. יש חשיבות רבה לדווח על כל כאב חדש ולנסות להגדירו במדויק. הדרך המומלצת ביותר לנוע במיטה הנה בציר אחד, הראש והגוף יחדיו, תוך הימנעות מביצוע תנועות חדות כלשהן. יש לשמור על ניקיון הפצע הניתוחי על ידי שטיפה במים זורמים וסבון. אין לשפשף את האזור המנותח. כשבוע ימים למן הניתוח ניתן להוציא את התפרים במרפאה. תקופת ההחלמה הנה הדרגתית והכאב מהווה חלק בלתי נמנע ממנה.

מקור המידע – "אתר ביה"ח שיבא


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן