פריצת דרך במיגון מהנגיף: מדבקה כימית על המסכה

מדבקהממ
מדבקהממ
פרופ' זוסמן והמדבקה צילום: הטכניון

המדבקה מכילה הרכב כימי, המשפר את לכידת החלקיקים המזוהמים באוויר, ומנטרל את נגיף הקורונה. משרד הבריאות נתן אישור לשימוש במדבקה בבי"ח בנהריה. הממציא פרופ' זוסמן מהטכניון: "מקווה שבקרוב נוכל לצייד במדבקה את כל הצוותים הרפואיים בישראל"

המוח הישראלי ממשיך לייצר פתרונות פשוטים, מדהימים וגאוניים במסגרת המערכה העולמית למניעת הידבקות בקורונה, ולמיגון הצוותים הרפואיים: בבית החולים בנהריה, "המרכז הרפואי לגליל", החל השבוע פיילוט ראשוני, במסגרתו נעשה שימוש במדבקה ייחודית המוצמדת למסכה הכירורגית של הצוות הרפואי המטפל. המדבקה מהווה תוספת מיגון מפני הדבקה – היא מנטרלת טיפות העלולות לשאת בתוכן נגיפים.

המדבקה פותחה בטכניון על ידי פרופ' איל זוסמן וצוות החוקרים במעבדת הננו הנדסה בראשותו בפקולטה להנדסת מכונות בטכניון. את הפיתוח מלווה באופן צמוד, מנהל המכון לניתוחי פנים ולסתות, רפואת הפה והשיניים במרכז הרפואי לגליל בנהריה, פרופ' סאמר סרוג'י, תוך שיתוף פעולה עם המינהל למחקר פיתוח אמצעי לחימה ותשתיות טכנולוגיות (מפא"ת) במשרד הביטחון. במשרד הביטחון הוביל את שיתוף הפעולה ד"ר דן גרינשטיין, ראש המחלקה לתשתיות כימיה וביוגוליה במפא"ת.

צילום: רמי שלוש, הטכניון

פרופ' זוסמן: "זאת הרגשה נפלאה שהצלחנו לקחת טכנולוגיה וידע, שצברנו במשך שנים רבות במחקר שלנו, ולהסב אותו בימים בודדים לפתרון שימושי שימגן את הצוותים הרפואיים שניצבים בחזית המלחמה בקורונה"

המדבקה, שצבעה צהוב, קיבלה את השם "מאיה". היא מיוצרת בהדפסת תלת מימד. מדבקת "מאיה" מכילה סיבים ננומטריים המצופים בחומרי חיטוי. מדובר בהרכב כימי המשפר את לכידתם של חלקיקים ננומטרים, ומנטרל בסבירות גבוהה את הנגיפים שעלולים להגיע אל המסכה בתוך טיפות רסס באוויר. משרד הבריאות נתן כבר אישור ראשוני לשימוש במדבקה הייחודית. הפיילוט בבית החולים בנהריה החל באופן מידי, ובאופן אינטנסיבי, סביב השעון, במשמרות, על מנת להגיע במהירות למצב שבו כל בתי החולים וכל הצוותים הרפואיים בארץ ואולי בהמשך גם הציבור הרחב יוכלו להשתמש במדבקות "מאיה".

איור: מאתר הטכניון

פרופ' סרוג'י: "מדובר בפתרון זמין ומהיר, תוך שימוש בטכנולוגיות מתקדמות. בימים אלו אנו פותחים בפיילוט במרכז הרפואי לגליל, במטרה לבדוק את הסתגלות הצוות הרפואי למדבקה". מנהל המרכז הרפואי לגליל, ד"ר מסעד ברהום, התכבד להיות האדם הראשון בבית החולים בנהריה שניסה את המדבקה, תוך הצמדתה למסכה הכירורגית. ד"ר ברהום: "השימוש במדבקה יסייע במתן הגנה מפני הדבקה. תודתנו נתונה לשותפים שלנו בפיתוח המדבקה – הטכניון ומשרד הביטחון".

פיתוח המדבקה בטכניון נעשה במסגרת התגייסות של המכון ללימודי טכנולוגיה בחיפה, מהמובילים בעולם, למלחמה בהתפשטות בנגיף הקורונה. חוקרים ביותר מעשרים מעבדות מחקר בטכניון התגייסו בשבועות האחרונים לנסות ולפתח חיסונים לנגיף הקורונה, טיפולים תרופתיים לחולים בנגיף, אבחון חולי קורונה, שיטות לניתור ופיתוח עזרים לרפואה מרחוק. אחד מתוך עשרים צוותי המדענים הנ"ל, בראשות פרופ' איל זוסמן, ראש מעבדת הננו-הנדסה בפקולטה להנדסת מכונות, עסק בפיתוח מסננים וציפויים המבוססים על סיבים ננומטריים – והוא זה שהמציא את המדבקה החדשה.

פרופ' סרוג'י והמדבקה צילום: אלי כהן זיקוקין

המדבקה מוצמדת לחזית מסיכת הפנים-אף של הצוותים הרפואיים, "המסיכה הכירורגית", והופכת אותה ליעילה יותר ולממוגנת יותר. המדבקה צפוייה להפחית את מקרי ההידבקות ולאפשר רציפות תפקודית של הצוותים הרפואיים. בעמוד הפייסבוק של הפקולטה להנדסת מכונות בטכניון פורסם פוסט: "נשתף אתכם בהישג המרשים של פרופ' איל זוסמן ושל הפקולטה להנדסת מכונות. בזמנים אלה, כשנגיף הקורונה משתק ומאיים על חיינו, יש מי שעובד סביב השעון כדי לנסות לצמצם ולמגר את המגיפה".

זוסמן במעבדה צילום: רמי שלוש, הטכניון

נשיא הטכניון פרופ' אורי סיון: "הטכניון, שמצוי בחזית המדע והטכנולוגיה העולמיים, נרתם כעת, בשיתוף פעולה הדוק עם מערכת הבריאות ועם הצוותים הרפואיים בבתי החולים, למציאת פתרונות מהירים לאתגרים שמציבה בפנינו מגפת הקורונה".

מסכם פרופ' זוסמן: "ברמה האישית אנחנו מרגישים שאנחנו עוזרים לצוות הרפואי שנמצא בחזית המאבק נגד הקורונה. אנחנו מקווים שבזמן הקרוב נוכל לצייד את כל הצוותים הרפואיים במדינת ישראל במדבקות שלנו שישדרגו את רמת המיגון בצורה משמעותית. זאת הרגשה נפלאה שהצלחנו לקחת טכנולוגיה וידע שצברנו במשך שנים רבות במחקר שלנו, ולהסב אותו בימים בודדים לפתרון שימושי".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן