היזהרו מסרטן השפתיים
"ההבדל בין סרטן עור רגיל לבין סרטן שפתיים", מסביר ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור ומין ורפואה אסתטית, "הוא שהאחרון נחשב מסוכן יותר, מהיר יותר וקטלני יותר, משום שהשפתיים עשויות רירית, ונחשבות לשכבה פנימית יותר בגוף. החיבור מהן אל בלוטות הלימפה יכול להיות מהיר"
בעשורים האחרונים עלתה המודעות לסכנות שבחשיפה לשמש. במסגרת זאת, מדי שנה מצוין שבוע סרטן העור, שבמהלכו כל אחד מוזמן לבדוק נקודות חן חשובות; יותר ויותר אנשים מפנימים את החשיבות שבמריחת קרם הגנה; וככלל, הזהירות וההימנעות מחשיפה לשמש עלתה עשרות מונים. למרות זאת, רוב האנשים שוכחים שגם השפתיים חשופות לשמש, וכי גם הן עלולות לפתח סרטן כתוצאה מהחשיפה לשמש.
עד כדי כך המודעות לסרטן השפתיים נמוכה, שהשימוש בשפתונים להגנה על השפתיים, שחלקם מכילים מסנני הגנה, רווח דווקא בחורף – משום שבחורף השפתיים נוטות להתייבש ולהיסדק – ולא בעונה החמה. זה הזמן לומר: ישנה חשיבות עצומה להגנה על השפתיים דווקא בקיץ, מפני קרני השמש החזקות.
"מבלי לנסות להפחיד איש", אומר ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור ומין ורפואה אסתטית, "יש לשים לב להבדל בין סרטן עור רגיל, לבין סרטן עור שמתפתח בשפתיים: האחרון נחשב מסוכן יותר, מהיר יותר וקטלני יותר, משום שהשפתיים עשויות רירית, ונחשבות לשכבה פנימית יותר בגוף. החיבור מהן אל בלוטות הלימפה יכול להיות מהיר מאוד, ושם הטיפול הופך להיות מורכב הרבה יותר".
סכנת קרינת השמש
עור השפתיים דק יותר מעור הפנים וכן דל במלנוציטים (תאי פיגמנט). לכן הוא חשוף יותר לנזקי הסביבה ובמיוחד לקרינה. התייבשות והזדקנות של השפתיים הן תופעות שכיחות למדי בחשיפה ממושכת לשמש חזקה. כך גם הרפס, שחשיפה לחום או לקור קיצוניים, נחשבת אחד הטריגרים להתפרצותו.
אך הסכנה הגדולה יותר היא, כאמור, התפתחות סרטן בשפתיים בשל החשיפה לשמש. כיום ידוע ומוכח באופן מובהק שהקרינה האולטרה סגולה גורמת לנזקים ב־DNA שנמצא בתאים החשופים, אם זה עור הגוף ואם זה עור השפתיים. הנזקים הללו עשויים לגרום לסרטן העור.
סוגי סרטן שפתיים
סרטן הפה – ORAL CANCER – מהווה כ 6% מסיבות תמותה מסרטן. מתוכו סרטן השפתיים הוא הנפוץ ביותר. סרטן השפתיים נפוץ יותר בשפה התחתונה, עקב החשיפה לשמש, והוא נפוץ יותר בגברים בגיל העמידה 50-70. סרטן השפתיים יכול להופיע ככיב, לא כואב (להבדיל מהרפס למשל), ולא מתרפא. הסכנה בסוג סרטן זה נעוצה בנטייה שלו לשלוח גרורות לבלוטות לימפה בסנטר ובצוואר.
מעבר לחשיפה לשמש, גורמים נוספים לסרטן השפתיים הם עישון (לסוגיו – סיגריה, סיגר, מקטרת, נרגילה וכו') כוויה או טראומה קודמת, דיכוי חיסוני מכל סוג, תרופות הניתנות לאחר השתלה ועוד. האבחון מתבצע על ידי ביופסיה מהשפה. הביופסיה נעשית בדרך כלל במרפאת פלסטיקה, או במרפאת פה ולסת, או בקליניקה של רפואת הפה.
הסוג הנפוץ יותר של סרטן השפתיים הוא לרוב SCC – סרטן תאי הקשקש SQUAMOUS CELL CAECINOMA . סרטן זה נוצר מתאי הקשקש, שהם התאים השטוחים הנמצאים בשכבה העליונה של העור. תאים אלה מייצרים קשקשת (KERATIN) שהיא סוג של חלבון קרני דומיננטי בעורף, בשיער ובציפורניים. סרטן תאי הקשקש נראה כבליטה קטנה או כתם אדום, מעט קשה, עם קשקשת או כיב קטן מדמם וקשה לריפוי.
סרטן זה משנה צורה לפי מיקומו והוא מופיע בדרך כלל באזורים החשופים לשמש כמו פנים, שפתיים, אפרכסת האוזן, גפיים עליונות ותחתונות. הוא גדל לאט, במשך חודשים או אף שנים, אך אם אינו מטופל הוא יכול להגיע למימדים גדולים, לחדור לרקמות עמוקות של העור ולשלוח גרורות לאיברים מרוחקים.
גם סרטן מסוג קרצינומת תאי הבסיס (BCC) Basal Cell Carcinoma יכול להופיע בשפתיים. מדובר בגידול ממאיר השייך לקבוצת סרטני העור, שאינם מלנומה, והוא השכיח ביותר בקבוצה זו. סרטן זה נגרם בעיקר מחשיפה לקרני UV ובעיקר UVB . סוג החשיפה היא חשיפה מצטברת לקרני השמש החל מגיל צעיר.
מניעת סרטן שפתיים
ד"ר רון יניב, מומחה לרפואת עור ומין ורפואה אסתטית: "כל אדם שנחשף לקרני השמש, בייחוד בארצנו החמה, מומלץ שימרח על גופו קרם הגנה טרם יציאתו החוצה. אנשים אשר נמצאים זמן רב בשמש, וכן אנשים בעלי גוון עור בהיר, זקוקים לקרם הגנה בעל מקדם הגנה גבוה יותר. מאחר שלא ניתן למרוח קרם הגנה על השפתיים, כמו על העור ועל יתר חלקי הגוף, עומדים לרשותנו מוצרים מוכרים אחרים: השפתונים".
אלו סוגי שפתונים יעילים להגנה מקרינת השמש?
ד"ר יניב: "גם בעניין זה המודעות אינה גבוהה, ורבים לא יודעים שישנם שפתונים המציעים גם מקדם הגנה, ממש כמו קרם ההגנה לעור. אומנם עד היום מקדם ההגנה היה נמוך יחסית, אך לאחרונה יצאו לשוק שפתונים המציעים מקדם הגנה 30SPF ואף SPF 50, דוגמת בליסטקס".
בשוק מוצעים גם שפתונים עם מקדם הגנה 10. לדברי ד"ר רון יניב, שפתונים אלה מספקים הגנה חלשה, ולא מספיק אפקטיבית. כלל זה תקף גם לגבי תכשירי איפור הכוללים מקדם הגנה כזה או אחר. "כדאי לזכור", אומר ד"ר יניב, "קרינת השמש היום חזקה יותר ממה שהייתה בעבר. רבים בוחרים בטיפולים במכוני שיזוף, שגם הם עשויים להזיק. אומנם המודעות כיום גבוהה יותר, ולכן גם כמות האבחונים גדולה יותר, אך החשיבות של הגנה על השפתיים עדיין אינה רווחת".
באיזו שכבת גיל נגרם בדרך כלל הנזק העיקרי לשפתיים?
ד"ר יניב: "הנזק שגורמת קרינת השמש לעור הוא נזק מצטבר. חלק גדול מהנזק נגרם עד גיל 20, אז המודעות לנזקים נמוכה יחסית. אפשר לדמות את המצב הזה לקופת חיסכון, שבה אנו שמים מדי יום סכום כסף קטן: עם הזמן הסכום הזה יצטבר, עם ריבית דריבית, ויהפוך להיות גדול מאוד. כך נכון גם לגבי הנזק ל־DNA מקרני השמש: פגיעה קטנה לא תגרום נזק משמעותי, אך עם השנים הנזקים מצטברים והופכים לנגע טרום סרטני, ואחר כך לנגע סרטני. ההתפרצות, אם תקרה, תתרחש בדרך כלל רק בשלב מאוחר יותר, בסביבות גיל 60 ואילך".
כלומר, חשוב להגן על השפתיים מפני קרינה בכל גיל?
ד"ר יניב: "כן. את העובדה הזאת צריך להפנים כל אדם שגר בישראל שטופת השמש. גם אם אינכם שוהים בשמש לזמן ארוך, אתם חשופים לקרינה שלה, בשל היותנו תושבי מדינה חמה ושמשית מאוד. הנזק המצטבר יכול להתרחש גם במידה ולא שוהים שעות על גבי שעות על חוף הים, ולכן חשוב להגן על העור, וגם על השפתיים, שנזנחות ונשכחות בדרך כלל, בכל העת, בעזרת תכשירים בעלי מקדם הגנה גבוה מספיק".
כתבה זו אינה מהווה תחליף, בשום אופן, להיוועצות או לפנייה לרופא/ה בכל מקרה רלוונטי.
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורולוגיה, גסטרו ופלסטיקה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן