מדריך בסיסי ללחץ דם
לחץ דם נמוך גורם לעייפות, חולשה, כאבי ראש, סחרחורת. לחץ דם גבוה זכה לכינוי "הרוצח השקט" משום שלרוב אין לו תסמינים שמרגישים אותם, אבל הוא יכול ליצור בעיות חמורות כגון התקפי לב, פגיעה בשריר הלב, אירועים מוחיים, פגיעה בכליות ופגיעה בעיניים
לחץ דם הוא הכוח המופעל על ידי זרם הדם כנגד דפנות העורקים. הלחץ המופעל תלוי בהתנגדות של כלי הדם לזרימת הדם ובעוצמת התכווצות הלב. לחץ דם נמדד באמצעות שני ערכים: לחץ דם סיסטולי (המספר הגבוה), הנמדד בעת ששריר הלב מתכווץ ומזרים דם לעורקים ולרקמות, ולחץ דם דיאסטולי (המספר הנמוך), כאשר חדרי הלב נמצאים במצב רפוי.
לחץ דם תקין: בין 120/80 לבין 90/60.
לחץ דם נמוך: פחות מ-90/60.
לחץ דם בינוני: בין 120/80 לבין 140/100.
לחץ דם גבוה או יתר לחץ דם (יל"ד): בין 140/100 לבין 180/120 מחייב פנייה לרופא.
לחץ דם מעל 180/120 הוא מצב חמור ויש לפנות בדחיפות לרופא ולהיות במעקב רפואי.
לחץ דם נמוך איננו מחלה, אולם אם הוא גורם לעייפות, חולשה, כאבי ראש, סחרחורת, יש לפנות לרופא. לחץ דם גבוה זכה לכינוי "הרוצח השקט" משום שלרוב אין לו תסמינים שמרגישים אותם, אבל הוא יכול ליצור בעיות חמורות כגון התקפי לב, פגיעה בשריר הלב, אירועים מוחיים, פגיעה בכליות ופגיעה בעיניים. אם לחץ הדם גבוה במיוחד, הוא עלול לגרום לתסמינים כמו כאב ראש, כאבים בחזה וקוצר נשימה. הגורמים ללחץ דם גבוה: גיל, עודף משקל, חוסר בפעילות ספורטיבית, עישון, אלכוהול, עודף מלח ומתח נפשי.
כדי לגלות האם אנו סובלים מיתר לחץ דם, חשוב לבצע בדיקות תקופתיות של לחץ הדם, מאחר והוא עולה עם הגיל. מעריכים כי כעשרים אחוז מהאוכלוסייה המבוגרת סובלת מלחץ דם גבוה ורבים אינם מודעים לכך. מומלץ להתחיל למדוד לחץ דם החל מגיל שלושים, פעם בשנה, ורצוי שהמדידה תיעשה על ידי אחות או רופא עם מכשיר לחץ דם מקצועי. אפשר גם לבצע מדידת לחץ דם בבית עם מכשיר איכותי אשר הומלץ על ידי רופא או רוקח.
ניתן להשפיע על לחץ דם גבוה על ידי:
- שמירה על משקל תקין ומניעת השמנה.
- תזונה עשירה בפירות ובירקות ודלה בשומנים.
- פעילות גופנית במשך 30 דקות ביום, ארבע פעמים בשבוע לכל הפחות.
- גמילה מעישון.
- צריכה מתונה של אלכוהול, לא יותר מ-50 מ"ל ביום.
- צריכה מתונה של מלח.
מקור מידע – "אתר קופת החולים כללית" מאמר מאת ד"ר רות גופן, וד"ר קטיה אורבין, "אתר שחל"
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אפידימיולוגיה ורפואת משפחה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן