אנפילקסיס – תגובה אלרגית מסכנת חיים
תגובה אלרגית מהירה ומסכנת חיים אצל ילדים וצעירים נובעת לעתים מרגישות למזון. בגילאים מבוגרים יותר הגורמים השכיחים לתגובה אנפילקטית הם רגישות לתרופות, לעקיצות חרקים ולחומרי הרדמה
תגובה אנפילקטית (אנפילקסיס) היא תגובה אלרגית מהירה ומסכנת חיים המשותפת לכל המחלות האלרגיות. עד שני אחוזים מכלל האוכלוסייה ילקו בתגובה אנפילקטית לפחות פעם אחת במהלך חייהם. הגורם השכיח ביותר לתגובה זו בילדים, מתבגרים ומבוגרים צעירים היא רגישות אלרגית למזון. בגילאים מבוגרים יותר הגורמים השכיחים לתגובה אנפילקטית הם רגישות אלרגית לתרופות אנטיביוטיות, לעקיצות חרקים (בעיקר דבורים וצרעות), או רגישות לגומי טבעי ולחומרי הרדמה. לעיתים הגורם לתגובה אנפילקטית אינו ידוע.
התגובה האנפילקטית עלולה להיות מסוכנת יותר בחולים הלוקים באסטמה, מחלות לב, מחלות של תאי הפיטום (מסטוציטוזיס) ועוד. התגובה האנפילקטית מופיעה במרבית המקרים תוך דקות מרגע החשיפה לאלרגן. תסמיני תגובה אנפילקטית: התסמין השכיח ביותר הוא תפרחת אדומה מגרדת, מלווה בצקת על פני העור או מעורבות דרכי הנשימה, נזלת, שיעול, קוצר נשימה, צפצופים כיחלון ולעיתים צרידות. בנוסף, תתכן מעורבות מערכת העיכול הכוללת הפרעה בבליעה, כאבי בטן, הקאות ושלשולים. תגובה אנפילקטית קשה (שוק אנפילקטי) תגרום לפגיעה בתפקוד הלב, ירידה בתפוקת הלב, ירידה בלחץ הדם, בלבול, חרדה, אבדן הכרה. במקרים קשים אלו, באם לא יינתן טיפול באופן מידי, השוק האנפילקטי עלול להסתיים במות החולה.
טיפול בתגובה אנפילקטית: הטיפול בתגובה אנפילקטית מחייב טיפול מידי בזריקת אפינפרין (אדרנלין) ופניה לעזרה רפואית. הטיפול הטוב ביותר בתגובה אנפילקטית הוא מניעה של הופעתה. כל אדם שלקה בתגובה אנפילקטית נמצא בסיכון לתגובה אנפילקטית חוזרת. כאשר קיים חשד לחשיפה, לחומר אליו האדם אלרגי (למשל מוצר מזון), יש להשתמש במזרק אדרנלין אוטומטי (Epi-pen) עם זיהוי סימנים ראשוניים של תגובה אנפילקטית ולנהוג על פי תכנית פעולה למצב חרום הניתנת לחולים אלה במרפאה האלרגית. האדרנלין פועל במהירות – מנטרל את התגובה האלרגית – וגורם לעליית לחץ הדם, להרחבת הסמפונות ולירידת הנפיחויות (הבצקות) בדרכי הנשימה. מהירות הטיפול קריטית, והזרקה מהירה של אדרנלין מצילת חיים. משך השפעת האדרנלין בגוף הינו כעשרים דקות. במידה ואין תגובה להזרקת האדרנלין ניתן לחזור על הזרקה כעבור 5-10 דקות.
לאחר השימוש במזרק האדרנלין האוטומטי יש להזעיק סיוע רפואי ולפנות את החולה לחדר מיון. בבית החולים יינתן טיפול נוסף בהתאם לצורך: עירוי נוזלים, תרופות אנטי היסטמיניות, סטרואידים, חמצן או מרחיבי סמפונות בשאיפה לריאות ועוד. במידה ולא חלה התאוששות מידית, יינתנו מנות נוספות של אדרנלין ובמצב של הלם קשה יינתן טיפול תומך ללב ולמערכת הנשימה.
פרופ' חיים ביטרמן צילום: יח"צ
המלצות למטופלים הסובלים מאלרגיה מסכנת חיי:
1. יש להימנע לחלוטין מחשיפה (לדוגמה אכילת מזון, נטילת תרופה) לחומר אליו יש רגישות אנפילקטית ולחומרים דומים.
2.יש לבדוק בקפדנות תוויות ורשימות תכולה של כל מרכיבי המזון או תרופות ולהימנע מנטילת מזונות שאינם מסומנים.
3.יש לשאת באופן קבוע מזרק אדרנלין אוטומטי ולדאוג לחדש מרשם כשפגה תפוגתו.
4.מומלץ להדריך ילדים מעל גיל 12 לשימוש עצמי במזרק. בגילאים צעירים יותר ניתן לשקול זאת על פי הכרות ההורים והמלצת הרופא המטפל.
5.יש להדריך צוותים חינוכיים בגנים ובתי הספר לגבי זיהוי סימני התגובה האנפילקטית ושימוש במזרק אדרנלין בשעת חרום.
6.יש להקפיד על מעקב רופא מומחה לאלרגיה הכולל התאמת תכנית פעולה אישית לזמן חרום ותרגול שימוש במזרק דמה.
7.רצוי להצטייד בצמיד אזהרה רפואי המציין את החומר אליו רגישים.
מקור מידע – "אתר משרד הבריאות", בשיתוף האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית