פיתוח ישראלי: טיפול חסכוני בפרוטונים לחולי סרטן

2222222222222
2222222222222
המכשיר החדש לטיפול בפרוטונים צילום: P-CURE

בישראל אין מרכז לטיפול בפרוטונים, בגלל העלויות הגבוהות של הקמתו, וחולי סרטן נאלצים לטוס לחו"ל. חברת P-CURE מצאה פתרון לבעיה

חברה ישראלית P-CURE פיתחה טכנולוגיה חדשה, המאפשרת לצמצם את גודל ציוד הקרנת הפרוטונים לטיפול בסרטן, באמצעות מכשור חכם וקומפקטי. בכך היא מאפשרת חיסכון בעלויות, הקטנת גודלו של הציוד בשליש, ומיעוט תופעות לוואי.

הקרנת פרוטונים היא טיפול בגלי רדיותרפיה. זהו טיפול מתקדם בסרטן, המוכר ברחבי העולם. יתרונו בכך שפרוטונים מוסרים את מרבית האנרגיה שלהם בעומק הגוף, בתצורה הידועה בכינוי "בראג פיק". בטיפולי פרוטונים, ניתן להקטין את מסירת מנת הקרינה לרקמה הבריאה שסביב הגידול, תוך הריסת התאים הסרטניים בגידול ותוך פגיעה מינימלית ברקמה הבריאה. משום כך, הוא יעיל לטיפול בגידולים באזורים רגישים כגון המוח, עיניים, צוואר, ריאה ועוד, ונעשה בו שימוש נרחב אף בקרב ילדים חולי סרטן. כמו כן הוא ממעיט באופן יחסי את תופעות הלוואי.

ד"ר מיכאל מארש צילום: עידן מעוז

החברה הישראלית P-CURE, שנוסדה בשנת 2007 על ידי ד"ר מיכאל מארש, פיתחה טכנולוגיה חדשה אשר מפחיתה באופן משמעותי את עלויות ההתקנה וכמות המשאבים הנדרשים להקמה ולהפעלה של מרכזי טיפול, ובד בבד, מגבירה את יעילותו הקלינית. הפתרון שפיתחה החברה מייתר את הצורך בגאנטרי, מתקן ענק בגובה שלוש עד ארבע קומות, המסיט את קרן הפרוטונים באמצעות שדות מגנטיים כבירים ומאפשר הקרנה בכל הכיוונים כאשר המטופל במצב סטטי. הפתרון שפיתחה החברה משווק ללקוחות ברחבי העולם, ביניהם גם נורת' ווסטרן מדיקל שיקגו פרוטון סנטר, אחד ממרכזי הטיפול המובילים בעולם, לסרטן. חזון החברה הוא להיות מובילה עולמית בתחום ולהפוך את ישראל למרכז העולמי של הטכנולוגיות הטובות ביותר לטיפול בסרטן.

כיום פרוסים ברחבי העולם כ 10,000 מרכזים המטפלים בהקרנות, אך רק כשבעים מרכזי טיפול בפרוטונים, ביניהם במצרים, ירדן וערב הסעודית. בישראל אין מרכז כזה. אחת מהסיבות היא העלות הגבוהה להקמתו של מרכז טיפול מסורתי בפרוטונים, הנעה בין 100-150 מיליון דולר, ולכן חולים נשלחים לטיפולים במרכזים בחו"ל, במימון קופות החולים. לאחרונה הכיר משרד הבריאות בחשיבותו של מרכז לטיפול בפרוטונים, והכריז על הקמתו של מרכז פרוטונים לאומי, שישרת את כל קופות החולים, אך הוא צפוי להתחיל לפעול רק בעוד שלוש שנים. אתגר נוסף העומד בפני הקמתו של מרכז טיפול בפרוטונים, מלבד עלותו הכבדה, היא הצורך בהקצאה של שטח נרחב לציוד הכבד, העומד על 12 מטרים (בניין בגובה של 3 קומות). בנוסף, יש להקים בונקר תת קרקעי חסין קרינה, בו מתבצע הטיפול עצמו. כל אלו מקשים על הקמתו של מרכז טיפול לאומי, ומצטברים לכדי הוצאות בסך של הרבה מיליוני דולרים.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן