גיבורי הקורונה עייפים ועליהם לפרוש

5555555555555555555555555555555
5555555555555555555555555555555

מי הם הגיבורים שהתעלמו מתכנית אסטרטגית מפורטת במשרד הבריאות? מי נתן יד להפיכת בתי האבות לשדה קרב קטלני? מי יישא בהשלכות נקיטת אמצעים כוללניים ולא ממוקדים – שיובילו לעוני ולמקרי מוות שאפשר היה למנוע? מאמר מאת פרופ' הלל ברקוביאר מהאוניברסיטה העברית

פרופ' הלל ברקוביאר צילום: ליאור מזרחי

רקע

פרופ' הלל ברקוביאר הוא מרצה וחוקר בכיר במחלקה למיקרוביולוגיה ולגנטיקה מולקולרית בפקולטה לרפואה של האוניברסיטה העברית בירושלים. עד עתה פרסם יותר 150 מאמרים. בשנים 2001 עד 2009 כיהן כסגן נשיא למחקר ולפיתוח באוניברסיטה העברית. פרופ' ברקוביאר היה בעבר יו"ר הוועדה לשיפור מעבדות במשרד הבריאות.

מאמרו החשוב והמרתק של פרופ' ברקוביאר אודות המלחמה בנגיף הקורונה בישראל מתפרסם לראשונה (24.04.2020) באתר הרפואה והבריאות "מדניוז".

המאמר

כשאתה נלחם, כפי שמדגיש כל מנהיג דגול, אתה צריך להיות הרואי. כשאתה חושב שאתה בנאדם הרואי עם הוכחות, כמו הגנרלים שלנו שניהלו את מלחמת יום כיפור, אתה עושה טעויות בסיסיות ומשתמש באסטרטגיות של מלחמה קודמת. בדיוק כך, מול הקורונה מתנהלים כמו אל מול המגפה הקודמת, מגפת הסארס.

מגפת הקורונה נתנה לנו, בשלב מוקדם מאוד, את כללי המשחק: "אינני מלחמה כוללת. אני אהרוג 7% מהאנשים שגילם מעל 65 או אנשים בכל גיל עם מחלות רקע ובעיות רפואיות כגון מחלות לב, מחלות ריאה, לחץ דם גבוה ועוד. אני אניח לאנשים הצעירים לחיות, אפילו אם לפעמים אכה בהם קשות".

כשאלו החוקים, המהלך המתבקש כדי לנצח את הקורונה הוא להגן על אוכלוסיית היעד – המבוגרים. מה שהתבצע ב"לחימה ההרואית" השגויה, היה לעורר פאניקה ולהתייחס באופן שווה לכל האוכלוסייה. משרד הבריאות העביר מסר שאנשיו מתייחסים באופן שווה לכולם, ותחת הלחץ של פילוסופיית המלחמה הכוללת, אפילו אנשי מקצוע מעולים הגיבו בליבוי הפאניקה ושכחו את ניסיון העבר שלהם.

אחד מבכירי משרד הבריאות עשה את הדוקטורט שלו על שפעת העופות. מכאן אפשר להניח, כי תכנית פעולה מוכחת, שפעלה היטב בשפעת העופות, הייתה זמינה במשרד הבריאות. היה אפשרי ליישם את התוכנית הזאת בשלב מוקדם מאוד של ההתפרצות.

מעקב אלקטרוני, שמשמעותו פגיעה בזכויות הפרט, הועדף כאן על חלופות כמו גיוס והרחבה של אנשי המקצוע שביכולתם למצוא ולבודד את מקרי ההדבקה הראשונים. אם כך היו נוהגים, אפשר היה לעצור את הנגיף כפי שעשו בטאייוון. כשהנגיף התפשט בקהילה, וכבר היה בלתי אפשר להשתלט עליו, אנשי מקצוע ממשרד הבריאות, שהיו בעבר שותפים לכתיבת מחקרים מבריקים שעסקו במעקב אחרי מגפת הפוליו, שכחו ליישם את הידע שלהם על נגיף הקורונה. כשהמקורות שלנו מוגבלים באבחון PCR, שוב מסתמכים על כמה דגימות ראשוניות, ועל מעקב אלקטרוני, במקום להיעזר בקבוצות מומחים המתמחים במניעת הדבקות משניות.

ב 27 בפברואר 2020 – כאשר אובחן המקרה הראשון בישראל, ובסין היו 11 מיליון תושבים בסגר, וארגון הבריאות העולמי הצהיר שיש לבצע כמה שיותר בדיקות אבחון מסוג PCR – אנחנו לא אגרנו ציוד הגנה כדי לגונן על אנשי הרפואה. לא דאגנו להכין ערכות אבחון הכוללות מטושים (ספוגיות); אמנם על הנייר הייתה תכנית ישראלית להעלות את מספר בדיקות המעבדות, אבל התוכנית לא מומשה. לדוגמה, מלכתחילה אפשר היה להיעזר בקופות החולים, שבעזרת בדיקות דם, במשך פחות בשעתיים, היו מספקות תוצאות אינדיקטיביות למחלה בתוספת של CRP והערכת dimer-D.

במקום להשתמש במערך היעיל והפרוס בכל רחבי הארץ של קופות החולים, בוצע ניסיון השתלטות בכפייה על כמות בדיקות הולכת וגדלה, במעבדות משרד הבריאות, אשר ידוע כבר שנים רבות שאפילו בתנאי שגרה קיים בהן מחסור באנשי מקצוע. דו"ח רשמי בעניין זה, והצעות לפתרונות, ניתנו והוגשו על ידי כותב מאמר זה לפחות לשלושה מנכ"לים של משרד הבריאות בעשר השנים האחרונות.

במקום לשלוח מכתב אישי לאנשים בסיכון גבוה לחלות בקורונה, ולהסביר באופן ברור מה הן הסיבות לסיכון ואיך להתגונן מפניו (מדוע על המסכות נאמר שהן לא יעילות, ואחר כך נאמר שחובה ללבוש אותן אפילו כאשר זה לא הכרחי?); ובמקום לספק הגנה נאותה לבתי האבות (שבעים קשישים לפחות נפטרו עקב חוסר התערבות ויהיו עוד רבים נוספים) – פורסמה עקומה יומית, שהדגישה את החוסר במכונות הנשמה. במקום לעסוק במניעת הצורך בהמון מכונות הנשמה, עסקו בניתוח העקומה.

מי הם הגיבורים ההרואיים שלא קראו את הדו"חות הזמינים במשרד הבריאות? מי התעלם מהתוכנית האסטרטגית המפורטת שקיימת במשרד הבריאות? מי לא אפשר למומחים המקצועיים במשרד הבריאות לפעול בהתאם? מי לא קרא את הכללים של המלחמה בקורונה ובכך נתן יד להפיכת בתי האבות לשדה קרב קטלני? מי יישא בהשלכות של נקיטה אמצעים רחבים, כוללניים ולא ממוקדים – שיובילו לעוני ולמקרי מוות שניתן היה למנוע? הגיבורים עייפים, ועליהם לפרוש לפני שכל הנאמר כאן ייבדק, ולפני שיהיה חיסון יעיל, כמו זה שהומצא נגד הפוליו במעקב בביוב.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אפידימיולוגיה ורפואת משפחה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן