אלרגיה כמחלה כרונית

אלרגיה-כרונית-ששש
אלרגיה-כרונית-ששש
צילום: שטרסטוק

אלרגיה היא מחלה כרונית, הנגרמת בשל תגובה לא תקינה של מערכת החיסון, כלפי חשיפה לחומרים כגון מזון, תרופות, אבק, צמחים וארס חרקים

אלרגיה היא מחלה כרונית, הנגרמת בשל תגובה לא תקינה, לא רצויה ולא צפויה של מערכת החיסון בעקבות חשיפה לחומרים אשר לרוב אינם גורמים לתחלואה או נזק לגוף האדם כגון מזון, תרופות, אבקני צמחים, ארס חרקים ועוד. התגובה האלרגית לחומרים אלה תופיע כאשר הם יבואו במגע עם רקמות שונות של הגוף ולרוב יעוררו תסמינים באותן הרקמות (כדוגמת העור, מערכת העיכול, דרכי הנשימה ועוד). 

מנגנון התגובה האלרגית: מערכת החיסון היא אחת ממערכות ההגנה של גוף האדם, ומטרתה העיקרית היא להילחם בפולשים חיצונים דוגמת חיידקים ווירוסים. אצל חולים באלרגיה, מערכת החיסון מזהה חומר זר כפולש (אלרגן) ומגיבה כנגדו בייצור נוגדן ייחודי מסוג אימונוגלובולין. נוגדן מסוג E. נוגדנים אלו מפעילים תאים שונים של מערכת החיסון, בעיקר תאי פיטום, וגורמים להם לשחרר חומרים שונים (כדוגמת היסטמין, לויקוטריאינים וציטוקינים) המעוררים את התגובה האלרגית. הנוגדנים מסוג E ייחודיים לאלרגן ספציפי ולכן חולים מסוימים אלרגיים, למשל, לאבקני עץ הזית בעוד שאחרים רגישים לשערות החתול, לחלב, ביצים ועוד.

התגובה האלרגית עלולה לגרום לתסמינים שונים. לדוגמא, חשיפה לאלרגנים של דרכי נשימה עליונות תגרום לנזלת, עיטושים, דמעות וגרד של הפנים והלוע. מעורבות של דרכי הנשימה התחתונות תגרום להתקף אסתמה, מעורבות העור תגרום לתפרחת וגרד, מעורבות דרכי העיכול לכאבי בטן, ומעורבות הלב וכלי הדם תגרום לתגובה אנפילקטית. המחלות האלרגיות השכיחות הן נזלת אלרגית, אסטמה, דלקת עור אטופית, ורגישות אלרגית למזונות, תרופות וארס חרקים. לפחות רבע מאוכלוסיית ישראל סובלת מאחת המחלות האלרגיות.

אבחון אלרגיה: הבירור למחלות אלרגיות מבוצע על ידי מומחים לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית שהינם בעלי מומחיות לטיפול במגוון מחלות של מערכת החיסון. הבירור האלרגי כולל: קבלת מידע מפורט על תסמיני הנבדק, בדיקה גופנית, תבחיני עור או בדיקות דם לאלרגיה שמטרתם לקבוע איזה חומר גורם לאלרגיה ובחלק מהמקרים, כדי לאשש או לשלול רגישות חשודה, נדרשים מבחני תגר סגוליים. מבחני תגר סגוליים הם הליך אבחוני בו המטופל נחשף לחומר אליו הוא חשוד כרגיש. הליך זה מסוכן ולכן מבוצע באופן מדורג ומבוקר במרפאות לאלרגיה המיומנות בביצוע תבחינים אלה וטיפול בתגובות להן. 

טיפול באלרגיה: לאחר זיהוי גורמי האלרגיה, ניתן להתאים באופן אישי לכל חולה את הטיפול ההולם. הטיפול באלרגיה כולל: הנחיות למניעת חשיפה נוספת; טיפול תרופתי. טיפול זה יינתן על פי צורך (רק כאשר מופיעים תסמינים) או באופן קבוע (בהתאם לחומרת המחלה והערכת רופא האלרגיה); בנוסף לטיפולים התרופתיים להקלה על תסמיני המחלה ישנם כיום טיפולים ביולוגים וכימיים  המכוונים להשפיע על מערכת החיסון ולעצור את התהליך המוביל למחלה; אימונתרפיה - טיפול בחיסונים לאלרגיה (נזלת אלרגית, אסטמה אלרגית, רגישות לעקיצות דבורים) המאפשר הפחתת הרגישות האלרגית. האבחון והטיפול הנכון במחלה אלרגית יכולים לגרום לשיפור ניכר באיכות חייהם של החולים ואף להחלמה.

מקור מידע – "אתר משרד הבריאות", בשיתוף האיגוד הישראלי לאלרגיה ואימונולוגיה קלינית


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן