כאב בטן – סקירה

shutterstock_1233393181
shutterstock_1233393181
צילום: שטרסטוק

כאבים ומיחושים בבטן יכולים לנבוע מאינספור סיבות, בין הייתר גלל ריבוי האיברים החיוניים בחלל הבטן. לעתים כאב בטן חולף לבד. אבל במקרים רבים אחרים יש לפנות לטיפול רפואי באופן מיידי. סקירה

כאבי בטן הם תופעה שכיחה ומטרד רציני לרבים. מי שסובל מכאבי בטן יודע שהם יכולים לתקוף בלי שום התרעה מראש. יש הרבה סיבות לכאבי בטן. לרוב הן לא דורשות השגחה רפואית. לעומת זאת, יש כאבי בטן שעלולים להצביע על בעיה רצינית, שכן מחייבת התייחסות רפואית. הסיבה: אזור הבטן כולל את הקיבה, המעי הדק, המעי הגס, הכבד, כיס המרה והלבלב. כל בעיה בכל אחד מהאיברים הללו יכולה להיות הגורם לכאב בטן.

דקירות, כאבים עמומים, עוויתות, כאב חד שבא והולך או כאב קבוע שנמשך לאורך זמן – כמעט שאין גבול לסוגים השונים של התחושות הלא נעימות שהבטן שלנו יכולה לייצר. מאחר וכאבי הבטן מעידים בדרך כלל על בעיה באחד האברים, חשוב מאוד למקם את הכאב. כאבים באזור הכבד, או הלבלב, יכולים להעיד למשל על דלקת. כאבים באזור הכליות, עלולים להצביע אולי על אבנים בכליות.

סוג הכאב יכול להעיד על הגורם לכאב. על כן לכן חשוב לתאר אותו במדויק כשאתם פונים לקבלת טיפול רפואי.

צילום: שטרסטוק

סוגי כאבים נפוצים:

עוויתות – מעידות בדרך כלל על בעיה במעיים, או בקיבה, ונגרמות כשדופן האיבר נמתחת ולוחצת על קצות העצבים. כאבים כאלה יכולים להיות מלווים גם בגזים בבטן, בחילות, הקאות, הזעה מוגברת ודופק מואץ. הטיפול בעוויתות הוא באמצעות טיפול תרופתי על פי מרשם רופא.

כאבים חדים – מעידים על גירויים בקרום שעוטף את איברי הבטן. הכאב מורגש במיוחד בזמן שיעול, כשהלחץ בחלל הבטן עולה.

תחושת כאב כללית – כאבים לא ממוקדים. יכולים להעיד לא פעם על הקרנה לאזור חלל הבטן של כאבים מאזור אחר. מטופלים החווים כאב מוקרן ידווחו בדרך כלל על תחושת כאב כללית באזור הטבור, ולכן חשוב להסתמך על מאפיינים אחרים כדי לאתר את הגורם לכאב.

עצירות – נובעת מחסימה בדרכי העיכול, וגם היא יכולה להיות מלווה בהקאות, אבל של מיצי מרה ולא של תוכן הקיבה. מומלץ לשתות נוזלים רבים כדי להאיץ את פעולות המעיים.

שלשולים – נגרם בדרך כלל ממחלה זיהומית ויכול להיות מלווה בהקאות של תוכן הקיבה. מומלץ לשתות נוזלים רבים כדי למנוע התייבשות. במקרים של שלשול חריף יש לפנות לייעוץ רפואי.

צילום: שטרסטוק

אינספור סיבות יכולות לגרום לכאבי הבטן מכול הסוגים שהוזכרו לעיל. הסיבה האמתית לכאב מתגלה רק בחלק המקרים. בשאר המקרים הכאב עובר מעצמו בתוך כמה שעות, או כמה ימים, ואינו מצריך טיפול מיוחד או פנייה לרופא. עם זאת, חשוב לזכור שכאבי בטן עלולים גם להיות תסמין של מצבי חירום רפואיים, כמו דלקות בתוספתן, בחצוצרות או בכיס המרה, בקע במפשעה או נקב בתריסריון.

מקור כאבי הבטן, יכול לנבוע מסיבות רבות, ובהן: מחלות ויראליות וזיהומים בבטן; הרעלת מזון ומזון מקוקל; מחלות חיידקיות; טפילים בבטן; כיב קיבה או כיב תריסריון; בעיות בכיס המרה; דלקת של הלבלב; הצטברות גזים בבטן; דלקות בדרכי השתן; דלקת של סעיפים במעי הגס; אבנים בכליות או בדרכי השתן; בעיות גינקולוגיות באיברים הנשיים; מחלות מעי דלקתיות; מחלת צליאק; רגישות עד כדי אי סבילות ללקטוז; גידולים שפירים בבטן; גידולים ומחלות ממאירים באיברי הבטן; תסמונת המעי הרגיז; אפנדיציט (אפנדיציטיס(; חסימת מעיים; שזירת אשך; בעיות בהיריון לרבות היריון מחוץ לרחם; ומקרים דחופים נוספים.

באופן כללי, כאב בטן דחוף הוא כאב בטן עז, המתפתח או מחמיר באופן חד בתוך דקות או בתוך כמה שעות ואינו מרפה. כאב כזה עלול לנבוע מאירוע תוך בטני חמור כמו התנקבות כיב, חסימת מעי, אפנדיציטיס, דלקת תוספתן חריפה ועוד. כאב בטן דחוף מצריך בדרך כלל טיפול רפואי דחוף או ניתוח דחוף. כך למשל, תסביב של שחלה, או של אשך, או הריון מחוץ לרחם, עלולים לגרום לכאב בטן חריף ומחייבים טיפול רפואי דחוף. והרשימה עוד ארוכה.

צילום: שטרסטוק

מומלץ לפנות לרופא/ה באופן מידי כאשר הכאבים עזים, וכן במקרים נוספים, כגון:

  1. תפיחוּת של הבטן שמופיעה בפתאומיות ואינה חולפת.
  2. שלשולים שנמשכים כמה ימים.
  3. אי נוחות בבטן שנמשכת יותר משבוע ימים.
  4. שלשולים דמיים או הקאות דמיות.
  5. הקאות בלתי פוסקות.
  6. כאבי בטן המלוּוים בחום.
  7. כאב בטן פתאומי, חד וחריף.
  8. היעדר פעולת מעיים (תופעות של עצירות), בייחוד אם הוא מלוּוה בהקאות, חום, או כאבים.
  9. כאבים או דימום בעת הטלת שתן, בייחוד אם מופיעים גם חום או צמרמורות.
  10. כאבי בטן בזמן הריון או בעת שקיים חשד להריון.
  11. אם הכאבים גרמו לכם להתעורר משינה.
  12. אם יש דם ביציאות או בנרתיק.
צילום: שטרסטוק

יודגש כי הרשימה הנ"ל של מקרים בהם יש לפנות לטיפול רפואי מידי – הינה חלקית בלבד – ואינה כוללת את כל האפשרויות. כמו כן, כתבה זו אינה מהווה תחליף, בשום אופן, להיוועצות ברופא/ה בכל כאב, בעיה ותופעה באזור הבטן שלכם.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן