בדיקה פשוטה ומצילת חיים

ד
ד"ר טנוס כורזום צילום: כללית מחוז צפון

בקופת חולים כללית ממליצים על בדיקת אולטרסאונד חיונית, לכל מי שנמצא בקבוצת הסיכון ללקות במפרצת ביטנית של אבי העורקים: גברים מעל גיל 65, מעשנים בהווה או בעבר, חולי לב, חולי טרשת עורקים וקרובי משפחה של אנשים עם מפרצת אאורטה

גבר בן 75 זומן לבדיקה שגרתית לאבחון מפרצת אבי עורקים הבטני במרפאת כללית בקריית שמונה. במהלך הבדיקה, סולטאן כנג', רנטגנאי בכיר, הבחין בהתרחבות הקוטר הפנימי של צינור אבי העורקים. מיד בתום הבדיקה הזעיקה זוהר פרץ, מזכירת מכון הרנטגן, את ד"ר נלי וייסברוט, רדיולוגית מפענחת, שפענחה במהירות את הממצאים. בתום הפענוח, פונה המטופל מיד לחדר המיון. הזיהוי והתגובה המיידית הצילו את חייו.

מפרצת ביטנית באבי העורקים הדמיה: מערכת הבריאות של אוניברסיטת מיאמי

ד"ר טנוס כורזום, המנהל הרפואי של קופת חולים כללית במחוז הצפון, מסביר: "אבי העורקים הוא העורק הגדול ביותר בגוף האדם, ותפקידו להוביל דם מהלב אל שאר חלקי הגוף. מפרצת של אבי העורקים הביטני נוצרת כאשר דופן אבי העורקים נחלש כתוצאה מאחד או יותר מהמצבים הבאים: טרשת עורקים, לחץ דם גבוה, טראומה, זיהומים, דלקות, עישון הוא גורם סיכון מובהק להתפתחות המחלה. מפרצת קטנה עשויה לדרוש מעקב תקופתי בלבד, אולם כאשר היא עוברת קוטר של 5 ס"מ, יש צורך לטפל ולעיתים לשקול ניתוח. ככל שהמפרצת גדולה יותר, גוברת הסכנה של פריצה או קרע, בדומה למה שקורה כאשר בלון מנופח יתר על המידה".

בקבוצת הסיכון ללקות במפרצת ביטנית נכללים: גברים מעל גיל 65, מעשנים בהווה או בעבר, קרובי משפחה של אנשים עם מפרצת אאורטה, חולי לב וחולי טרשת העורקים.

המפרצת שהתגלתה במטופל מקריית שמונה צילום: הכללית מחוז צפון

לדברי אירית בחבוט, מנהלת שירות הרנטגן בכללית מחוז צפון, "בצפון הארץ, כ-10,000 איש נמצאים בסיכון לפתח מפרצת ביטנית. ברוב המקרים מדובר במפרצת שממדיה קטנים ולא מדאיגים, שאינה דורשת טיפול, אלא בדיקות מעקב בלבד. הבדיקה מיועדת פעמים רבות לגברים מעל גיל 65 מעשנים או כאלה שעשנו בעבר. בכללית ניתן לערוך בדיקת אולטרסאונד חד פעמית, פשוטה ולא פולשנית, שעשויה להציל את חייהם. הצורך בזיהוי מוקדם וטיפול הינו צורך חיוני המציל חיים. יש לבדיקה הזו מעל 90% הצלחה, לעומת תמותה של מעל 90% אם יש קרע במפרצת שלא הייתה מוכרת".

"בשנים האחרונות יש עלייה במספר המטופלים שאובחנו בשלב מוקדם יחסית. אנחנו קוראים לציבור לבוא ולהיבדק. זאת בדיקה יעילה, פשוטה ולא ארוכה, שעשויה לעזור לחיים בריאים" מסכם ד"ר טנוס כורזום.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן