הרדמה כללית מלאה
בהרדמה כללית החולה חסר הכרה באופן יזום על ידי הצוות הרפואי. סכנות ותופעות לוואי
הרדמה כללית או בשמה השני, הרדמה מלאה, היא בעצם סוג הרדמה בה המטופל חסר הכרה. הליך של הרדמה כללית מבוצע כולו באמצעות תרופות הגורמות למעין "איבוד הכרה" מבוקר ונשלט. במשך כל זמן ההרדמה המטופל איננו חש כאב, ומרדים מומחה מנטר את מצבו הגופני בכל רגע ורגע, כדי לוודא שהוא ישן שינה עמוקה, שריריו רפויים ואינו חש דבר ממהלך הניתוח.
ההרדמה מבוצעת באמצעות שימוש בתרופות הניתנות בהזרקה ישירה לווריד או בשאיפת גז נדיף. תרופות אלו כוללות תרופות היפנוטיות המשרות שינה ומשמשות גם כנוגדות זיכרון. דבר זה מאפשר למטופל להימנע מהחוויה הטראומטית של הניתוח. תרופות נרקוטיות להפחתת כאבים, ותרופות לשיתוק שרירים, מאפשרות לרופא המנתח גישה נוחה אל אזור הניתוח.
הרדמה מלאה מחייבת מתן הנשמה, שכן החומרים הניתנים למטופל לשיתוק שרירים לא מאפשרים לו לנשום בכוחות עצמו. הנשמת המטופל לאורך כל הניתוח, היא אחד מתפקידיו החשובים של המרדים. למרדים תפקיד חשוב מאוד בניתוח. בכל זמן הניתוח, אחראי הרופא המרדים על תקינות הפרמטרים החיוניים של המנותח, כמו דופק לבו, לחץ הדם שלו וריווי החמצן בדמו. המרדים מנטר את מצבו של המטופל כל העת ועוקב אחר אותם פרמטרים.
סיכוני הרדמה כללית: כאבי גרון ואי נוחות בבליעה, כאבי שרירים, בחילות, הקאות ואי נוחות, נזק לשיניים ולקנה הנשימה, כתוצאה מהחדרת המכשור הנחוץ להרדמה. במקרים בודדים יתכנו סיבוכים קשים כמו תגובה אלרגית חריפה, עליה מהירה בחום הגוף, הפרעות בתפקודי הכבד ובתפקוד של מערכות חיוניות אחרות. במקרים נדירים מאוד עלולים הסיבוכים האלה לגרום למות המנותחים.
לעיתים קורה שהמנותחים מתעוררים מההרדמה ושרויים בבלבול מוחלט. המצב הזה שכיח במיוחד אצל קשישים לאחר ניתוחי לב, או לאחר ניתוחים לאיחוי שברים במפרק הירך. הבלבול נמשך לרוב כמה שעות, אך לעיתים הוא עלול להימשך שבועות ואף חודשים לאחר הניתוח. מדובר, למעשה, בסוג של פגיעה מוחית שגורמת למנותחים לסבול מתופעה הדומה לדמנציה. כשם שחולי דמנציה אינם מודעים להיותם דמנטיים, כך מי שסובלים מהסיבוך הזה אינם מודעים לו. הדמנציה בעקבות הרדמה היא כמעט תמיד זמנית.
לאחר שמסתיים החלק הכירורגי של הניתוח, ואחרי שרופא מומחה תופר את אזור החתך, מעיר המרדים את המטופל באמצעות הפסקת מתן חומרי האלחוש. אחרי ההתעוררות מועבר המנותח אל מחלקת ההתאוששות כדי לוודא התעוררות איטית ובטוחה מהניתוח.
מקור מידע – אתר "קופת חולים כללית", אתר "קופת חולים מכבי".