בריטניה 147: דרום אפריקה 4

צילום אילוסטרציה: סידיסי, אנספלאש
צילום אילוסטרציה: סידיסי, אנספלאש

אלו כמויות המאומתים בישראל, למוטציה הבריטית לנגיף הקורונה, ולמוטציה הדרום אפריקאית לנגיף הקורונה, בהתאמה, עד עתה

בעקבות גילוי ארבעה מקרים ראשונים בארץ, שנידבקו בזן הדרום אפריקאי של נגיף הקורונה, נכנסה לתוקף ההחלטה המחייבת את השבים לישראל ממדינות דרום אפריקה, בוטסואנה, זמביה ולסוטו – בבידוד במלונית מטעם המדינה לעשרה ימים (עם 2 בדיקות שליליות לנגיף קורונה) או ל-14 ימים ללא בדיקות. ההחלטה תקפה ל-10 ימים, החל מתאריך 08.01.2021 ועד ליום ראשון ה-17.01.21. בקשות חריגות לבידוד ביתי, ייבחנו על ידי צוות מקצועי של משרד הבריאות בנמל התעופה בן גוריון.

לא כולם מתרגשים מהנגיף בדרום אפריקה צילום: לארי לי, אנספלאש

מדובר במוטציה חדשה של נגיף קורונה, שהפכה בתוך חודש לזן דומיננטי בשיעור ההדבקות והתחלואה, בדרום אפריקה. ארבעה המקרים זוהו מתוך 15 דגימות שהגיעו לריצוף מהיר, במעבדה המרכזית לנגיפים של משרד הבריאות, והם מייצגים שתי שרשראות הדבקה – אחת של אדם שחזר מדרום אפריקה ושנייה של משפחה שנדבקה מחוזר מדרום אפריקה. על פי הידוע, הווריאנטים השונים, כגון הזן הדרום אפריקאי והזן הבריטי של נגיף הקורונה, גורמים להדבקה יותר מהירה אך ככל הנראה, לא גורמים לתחלואה יותר קשה.

במעבדה המרכזית של משרד הבריאות נבדקים כ-15 אנשים ששבו מדרום אפריקה המאומתים לקורונה ו- 5 מאומתים נוספים שככל הנראה נדבקו מהם .כל ה-20 הללו נבדקים כעת בריצוף מהיר לווריאנט הדרום אפריקאי. בנוסף נבדקים כ-200 מגעים שלהם לקורונה. בכדי לזרז את תהליך הדיגום, יצאו דוגמים רכובים על אופנועים לבתי המאומתים והמגעים שלהם, והעבירו את הדגימות למעבדה המרכזית של משרד הבריאות המבצעת את הריצוף גנטי של הנגיף. במעבדה המרכזית פותחה שיטה לריצוף מהיר. ככלל, ריצוף הגנום אורך 5 ימים. המעבדה של משרד הבריאות פיתחה שיטה של 24 שעות לריצוף מהיר ולאיתור הוריאנט הדרום אפריקאי.

שלט בכניסה לרכבת התחתית בלונדון צילום: קלואי אוונס, אנספלאש

על פי תוצאות ריצוף נוספות, שבוצעו עבור הוריאנט האנגלי (״המוטציה הבריטית״) לנגיף קורונה, התקבלו 117 דגימות חיוביות לוריאנט הבריטי מיישובים שונים, מכל רחבי הארץ. סך הכול המקרים שזוהו עם הוריאנט האנגלי עד כה: 147 אנשים, מתוכם 6 חוזרים מחו״ל ודאיים. מדובר ברובם בהדבקות בתוך הקהילה בישראל, וזה יכול להסביר את העלייה המשמעותית והמהירה בתחלואה בגל השלישי לאחרונה.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן