עדשה תוך עינית ייחודית

המטופל דורון ערוסי עם ד״ר לירן טיאוסנו צילום: הדסה עין כרם
המטופל דורון ערוסי עם ד״ר לירן טיאוסנו צילום: הדסה עין כרם

ניתוח מורכב בבית החולים הדסה עין כרם הציל את ראייתו של מאושפז בן 56, שספג פציעה חמורה בעין ימין, עם חתך מרוטש עמוק וחלקי עין שזזו ויצאו מגלגל העין

בית החולים הדסה עין כרם: בעקבות חבלה שגרמה לקרע בעומק של כ-15 מילימטר בעינו של דורון ערוסי, בן 56, בוצעה השתלת עדשה מיוחדת להצלת ראייתו. "זה הרגיש ממש נס", משחזר דורון את הרגע המרגש, "מיד התקשרתי לילדים ובישרתי להם שאני מתחיל לראות".

כשדורון ערוסי הופיע בחדר המיון בהדסה עין כרם עם חבלה קשה מאוד בעין, הוא לא תיאר לעצמו שראייתו נמצאת בסכנה. מאוחר יותר, כשהפסיק לראות בעין הפגועה, הוא הוכנס לניתוח מורכב שבוצע על ידי מומחה בניתוחי עיניים בהדסה, וכלל השתלת עדשה תוך עינית מיוחדת שהוזמנה מארה"ב. הניתוח החזיר לו את הראייה מחדש.

המטופל דורון ערוסי עם ד״ר לירן טיאוסנו צילום: הדסה עין כרם

דורון ערוסי, המתגורר במושב תרום, הוא מנכ"ל חברה לייבוא מוצרי בנייה ירוקים. הוא הגיע עם דימום רב, סבל מכאבים עזים ולא היה מסוגל לפתוח את העין כלל. "בעינו של דורון היה פצע פעור לאורך כמחצית מהעין שחדר את כל שכבות גלגל העין, ותוכן עיני רב יצא ולא היה במקומו. העין הייתה מרוטשת לחלוטין," מספר ד"ר לירן טיאוסנו, מומחה בניתוחי רשתית וקטרקט, אשר ביצע את הניתוח בעינו של דורון.

לדברי ד"ר לירן טיאוסנו, מדובר במצב עיני חמור שמסכן את שלמות מבנה העין ותפקודה: "כאשר הפציעה כל כך עמוקה ונרחבת, לרוב קיים קושי רב בשימור מבנה העין, ותפקוד הראיה בחלק גדול מהמקרים נותר ירוד, אם בכלל קיים. במרבית המקרים של פציעות חודרות עמוקות כל כך, עם אובדן תוכן עיני רב, העין עם הזמן מתכווצת ותותב מלאכותי – המשמש למראה קוסמטי בלבד, מונח במקום, אך העין אינה מתפקדת יותר".

לאור דחיפות המקרה, תוך זמן קצר מרגע הגעתו של דורון לבית החולים, ביצעו פרופ' שחר פרנקל וד"ר נדב לוינגר ניתוח חירום לסגירה ראשונית של החתך הרחב הפעור. במהלך הניתוח התגלתה חומרת הפציעה שכללה חתך מרוטש עמוק של כל שכבות העין בהיקף נרחב ביותר. חלקי העין לא היו במקומם, ואף היו חלקים שיצאו מגלגל העין, וקשה היה להעריך את שלמות החלקים הפנימיים של העין.

בשל מיקום ואופי הפציעה העמוקה, נסגרה העין בעזרת טכניקת תפירה מורכבת, בניתוח שארך למעלה משלוש שעות. במקרים מסוג זה מתבצעת סגירה ראשונית של החתך, מתוך ידיעה שצפויים ניתוחים מורכבים נוספים בהמשך, במטרה להציל את העין.

דורון אושפז במחלקת העיניים כשהוא לא רואה דבר בעינו. ערוסי: ״במשך ימים סבלתי מכאב ומחרדה שלא אצליח לראות בעין". בדיקות שונות שבוצעו בעין, לא הצליחו לחזות האם קיים פוטנציאל שישוב לראות, והמתח היה רב. לאחר כחמישה ימים, ביצע ד"ר לירן טיאוסנו ניתוח מורכב בעינו של דורון, שבמהלכו הצליח להחזיר את הרשתית בשלמותה למקומה. בהמשך השתיל עדשה תוך עינית מיוחדת, שכאמור הוזמנה במיוחד מארה"ב.

"רשתית העין מכילה את קולטי האור ומשם מתחיל תהליך הראיה", מסביר ד"ר לירן טיאוסנו. "הרשתית היא למעשה כמו הפילם במצלמה, כאשר הפילם שרוף לא תיווצר תמונה. כאשר ניתחתי את דורון, לא ידענו כלל האם הרשתית בכלל קיימת ונותרה בתוך העין, כיוון שתוכן עיני רב יצא מן העין בחבלה, והאם בכלל תוכל להשתקם. לאחר שניקיתי את כל חלל תוכן העין, הצלחתי לזהות ולהשיב את הרשתית למקומה. במשך תקופה ארוכה דורון היה במעקב צמוד שלנו, וכשראינו שקיים פוטנציאל ראיה, החלטתי לבצע ניתוח נוסף להשתלת עדשה תוך עינית מיוחדת שהוזמנה במיוחד עבור דורון מארה"ב. הסיבה לכן הייתה שבפציעתו הראשונית, העדשה הטבעית זזה כולה ממקומה".

מה ההבדל בין הניתוח הזה לניתוח רגיל?

ד"ר טיאוסנו: "בניגוד לניתוח קטרקט שגרתי, בו אנו מוציאים את תוכן העדשה הטבעית אך משמרים את קופסית העדשה ולתוכה משתילים עדשה מלאכותית, אצל דורון כל העדשה, כולל כל התומכנים והקופסית, נפגעו בפציעתו המקורית ולא היו קיימים. לכן תפרתי בטכניקה חדשנית, שבוצעה לראשונה בהדסה, את העדשה המיוחדת ללובן העין עם תפרים מיוחדים המשמשים בניתוחי לב פתוח".

דורון חזר לראות בעינו הימנית ראיה פונקציונלית, המאפשרת לו אפילו לנהוג. ממצב של פציעה קשה מאוד, ששלמות העין והראייה היו מוטלות בספק, הוא שב לראות. "כשהשתחררתי מהדסה עין כרם", מסכם דורון, "בכיתי הרבה, וכשניגבתי את הדמעות שמתי לב שאני מתחיל לראות צבעים. הרופאים שמחו והתרגשו איתי מהתוצאות ומהחלמת העין. ד"ר נדב לוינגר ממערך העיניים, התקשר לשאול איך אני מרגיש, ומה מתפתח. זאת דאגה ואכפתיות שלא ראיתי". עכשיו הוא רואה.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן