רמב"ם: שלושה מי יודע

דר-אופיר-אביזוהר-רמבם
דר-אופיר-אביזוהר-רמבם

שלושה גברים, שהגיעו ביום אחד לבדיקות סקר שגרתיות בבית החולים בחיפה, הובהלו לחדר המיון ולחדרי הצנתורים – שם הצילו הצוותים הרפואיים את חייהם

ד"ר אופיר אביזוהר צילום: רמב"ם

עשרות נבדקים מגיעים מידי יום אל המרכז לבדיקות תקופתיות בבית החולים רמב"ם, לביצוע בדיקות סקר ובדיקות המותאמות אישית על פי צורכיהם. עבור שלושה גברים שהגיעו למכון באותו היום, הפכה הבדיקה השגרתית לנורת אזהרה בריאותית ורפואית. הם הובהלו היישר מבדיקות הסקר אל חדר המיון, ואל חדרי הצנתורים, שם הצילו את חייהם.

ד"ר אופיר אביזוהר, מנהל המכון לבדיקות תקופתיות ברמב"ם, ומי שליווה את שלושת המקרים הללו משחזר: "מדובר בשלושה מקרים שונים ולא שכיחים שאירעו ביום אחד של פעילות. אילולי לא היו מקבלים התייחסות מתאימה ומהירה, יתכן והיו מתפתחים למצבים מסכני חיים. שלושת המקרים הללו מדגישים את היתרונות המובהקים של המכון – הסמיכות שלנו לחדר המיון הגדול בצפון; והנגישות הגבוהה למומחי בית החולים שמאפשרת לנו לספק את הטיפול הרפואי והאבחנה המדויקת ביותר עבור כל מטופל ומטופלת, בפרק הזמן המהיר ביותר".

המרכז הרב-תחומי לבדיקות תקופתיות ומניעת סרטן בקריה הרפואית רמב"ם מאגד תחת קורת גג אחת מספר בדיקות סקר לגילוי מחלות וגורמי סיכון. בבסיס הפעולה נמצא העיקרון של גילוי מוקדם, אשר עשוי למנוע את המחלה ולעיתים אף להציל חיים. כאמור, לאחרונה אבחן צוות המכון שלושה מטופלים שהגיעו באותו היום לבדיקות הסקר, והיו מצויים במצב מסכן חיים. בזכות האיתור המוקדם של צוות המומחים, השלושה טופלו במהירות ובהצלחה.

הראשון היה ק', בסוף שנות ה-50 לחייו, אשר בחר להגיע באופן פרטי ליום ביצוע בדיקות סקר דרך הביטוח המשלים של קופת החולים שלו. במהלך ביצוע בדיקת מאמץ שגרתית, ק', החל להראות סימני מצוקה. רופא המכון לא חשב פעמים ופינה את ק' היישר להמשך טיפול בחדר המיון. לאחר התייעצות בין הרופאים, הוא הועבר למחלקה הקרדיולוגית, שם הוא אושפז לצנתור. לאחר מכן, בבדיקות, נמצאה מחלה שלא חייבה התערבות פולשנית וק' שוחרר לביתו עם טיפול תרופתי.

זמן קצר לאחר מכן, הגיע לבדיקה במכון בחור באמצע שנות ה-40 לחייו, א', אשר נוהג להגיע לבדיקות הסקר השנתיות שלו מטעם מקום העבודה. א', איש הייטק, החל בביצוע הערכת תפקוד הלב במנוחה ובמאמץ. גם כאן, הצוות העירני הבחין בהפרעת קצב משמעותית והוא פונה בזריזות למיון בית החולים, שם התקבלה ההחלטה להעבירו למחלקה הקרדיולוגית, ונערך לו בירור מקיף והוא שוחרר הביתה עם המלצה לביצוע אמ.אר.איי של הלב.

צוות המכון שחשב בנקודה זו כי מדובר ברצף אירועים נדיר, נדרש לתת עוד באותו יום מענה, הפעם לד', בחור בשנות ה-60 לחייו, העובד במפעל חיפאי גדול והגיע זו הפעם השישית לביצוע בדיקות סקר תקופתיות מטעם מקום עבודתו. הרופא הבודק חש בדופק לא סדיר, ד' חובר למכשיר א.ק.ג. ונמצא שהוא סובל מפרפור פרוזדורים.

בשלב זה צוות המכון ליווה אותו למיון, שם נערך בירור בסיסי והוענק לו טיפול בנוגד קרישה. מספר ימים לאחר מכן ד' זומן למרפאה הקרדיולוגית וניתן לו טיפול נגד הפרעות קצב. לאחרונה עבר ד' אשפוז קצר, במהלכו עבר היפוך חשמלי בליבו והוא שוחרר לביתו לאחר שההליך עבר בהצלחה.

בהמשך למקבץ האירועים הללו, מבהירים ברמב"ם כי לבדיקות תקופתיות ולרפואה מונעת ישנו תפקיד חשוב בשמירה על הבריאות וקוראים לציבור להגיע ולהיבדק. "המכון לבדיקות תקופתיות בבית החולים רמב"ם מהווה מקום אחד המספק ביצוע מגוון בדיקות עבור כל אותם אנשים ומקומות עבודה המעוניינים בבדיקות סקר", מציין טל אבוטבול, מנהל מערך שירותי רפואה פרטיים ובינלאומיים בקריה הרפואית רמב"ם. "מדובר ביום אחד מרוכז בו המטופל עובר דרך מגוון תחנות, החל מבדיקות גופניות על דעי רופא, תפקודי נשימה, שמיעה, לב, מאמץ, בדיקות דם, עיניים, כליות, דם סמוי, ייעוץ תזונתי, כאשר קיימות בדיקות ייעודיות לנשים ובדיקות סקר לגילוי מוקדם ומניעת סרטן, בדיקות המותאמות על סמך היסטוריה משפחתית ופרופיל אישי. בתום יום הבדיקות המטופל מקבל מסמך ראשוני הכולל את תוצאות חלק מהבדיקות ולאחר מספר ימים מכתב סיכום, המפרט על כל הממצאים וההמלצות, אם נדרשות כאלה להמשך טיפול".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן