כאב חד מול כאב כרוני
מהי רפואת כאב, באלו מקרים צריך ללכת למרפאת כאב, ומהם טיפולים המוצעים כיום. סקירה
הטיפול בכאב תופס כיום מקום נרחב בעולם הרפואה ובשנים האחרונות חלה התקדמות גדולה בכל הקשור לכאב. רפואת כאב עוסקת בטיפולים המפחיתים כאב: החל מטיפולים המציעים שיכוך חלקי ועד טיפולים המציעים שיכוך מלא. עם זאת, ישנם סוגי כאב כרוני רבים שעדיין לא נמצא להם טיפול. רופא המתמחה בכאב ינסה תחילה לאבחן את מקור וסוג הכאב באמצעות שיחה עם החולה, בדיקה גופנית ובדיקות מעבדה והדמיה, בתאם למצב המטופל. הכאב יכול לנבוע ממפרקים, משרירים, מעצמות, מאיברים פנימיים, מאספקת דם קלוקלת או מפגיעה במסלול העצבי העובר מהאיבר אל המוח.
מהו כאב: כאב הוא תחושה לא נעימה הקשורה לנזק פוטנציאלי או ממשי של רקמות הגוף. מנגנון הכאב קיים בגופינו כדי לשמור על הגוף. הכאב בעצם מזהיר את האדם מפני נזק שעלול להתרחש ברקמות או באיברי הגוף אם הם לא יטופלו או יורחקו מהמקור שגורם לכאב.
קיימים שני סוגי כאב:
כאב חד – כאב מידי הנובע מפגיעה ברקמות כתוצאה מטראומה, ניתוח או מחלה מסוימת. במידה ונגרם נזק, עוצמת הכאב החד תהיה בהתאם לחומרת הפגיעה, וככל שתהליך ההחלמה מתקדם, כך פוחת הכאב.
כאב כרוני – כאב מתמשך המתקבע במערכת העצבים המרכזית, כך שבמקרים רבים נוצרת עוצמת כאב גבוהה שאינה תואמת את יחס הפגיעה. קיימים מקרים רבים בהם ידוע מקור הכאב, כגון מחלות נוירולוגיות, ניתוחים וטיפולים מסוימים. לעיתים מתפתח כאב ללא סיבה הנראית לעין.
מתי ללכת למרפאת כאב ומדוע: במקרים בהם הכאב נמשך מעבר לזמן הצפוי להחלמתו, מומלץ לפנות למרפאת כאב. כמו כן, כאב חריף ששימוש במשככי כאבים לא מביא להקלתו, מצריך בירור מעמיק במרפאת כאב. מרפאת כאב היא מקום המתמקד בכאבים כרוניים שמקורם במחלת הסרטן, בבעיות נוירולוגיות, בכאבי מפרקים ובכאבים שלא ברור מקורם.
המרפאה מציעה מגוון טיפולים, בהם: טיפולים תרופתיים – שימוש במשככי כאבים המותאמים לסוג ולעוצמת הכאב. הזרקות – טיפולים בעזרת זריקות המוחדרות בדרך כלל לעמוד השדרה, לעצב או למסלול העצב, ולמפרקים, וזאת לצורך שיכוך הכאב. גלי רדיו – הטיפול בגלי רדיו גורם לגירוי חשמלי של העצב באזור הכאב, ומביא להקלה בכאב. פסיכותרפיה – כאב כרוני משפיע לא פעם על איכות חיי המטופל ועל יחסיו עם הסביבה. טיפול פסיכולוגי – עשוי לעזור בהשלכות הנפשיות הכרוכות בכאב.
מקור מידע – "אתר קופת חולים מאוחדת"