ניתוח להחזרת חיוך

שיקום-חיוך-ששש
שיקום-חיוך-ששש
צילום: שטרסטוק

שיתוק בפנים (פציאליס) גורם לשינוי הבעות פנים באזור הפה. הפתרון: ניתוח לשיקום עצב הפנים

פעולת החיוך היא פעולה מורכבת ודורשת הפעלה של 17 שרירים בכל צד של הפנים כדי להגיע להבעת פנים סימטרית מלאה. שיתוק של עצב הפנים הינה, בעיה אסתטית ותפקודית קשה. הבעיה ניכרת גם בפנים קפואות אך הופכת לבולטת במיוחד כאשר המטופל מחייך, מדבר או אוכל.  

מטופלים הסובלים משיתוק עצב הפנים, סובלים מא-סימטריה ברורה ובולטת בין שני צדי הפנים ומשיתוק מחצית הפנים, ואינם מסוגלים לחייך חיוך מלא ושווה, אלא רק בצד הבריא של פניהם. במקרים אלו ישנה לרוב גם צניחה של הגבה, שרירי הלחי וזווית הפה בצד המשותק ומחיקה של קמטי ההבעה במצח ושל הכפל הטבעי שבין הלחי לשפה העליונה. בנוסף בשל קיום קושי בעצימת העין בצד הפגוע עלולים להתפתח תסמינים נוספים. לדוגמה יובש בקרנית ואף כיב בקרנית העין המלווים בכאבים עזים ועד לפגיעה בראיה. לרוב רואים גם הפרעה בדיבור. תופעות אלו מובילות לפגיעה קשה בתפקוד האישי והחברתי של החולה ובדימויו העצמי.  

ניתוח לשיקום עצב הפנים נועד לטפל בשני סוגי חולים: אלו שהם בעלי פגם מולד או פגם התפתחותי, ללא יכולת לחייך בצד אחד או בשניהם, ואלו שעברו תאונה טראומטית, גידול ממאיר, שבץ מוחי או מחלת זיהום ויראלי שגרם לניוון עצב הפנים ואינם יכולים עוד לחייך. במקרים של הרס מוחלט של עצב הפנים לרוב לא ניתן יהיה לבצע שיחזור שיביא את החולה לתפקוד נורמלי לחלוטין. לפיכך, חשוב מאוד לבסס ציפיות ריאליות בעת הדיונים הראשונים עם הרופא המטפל. 

הניתוחים והתוצאות: 

במקרה של ניתוח בשלב אחד בו מתבצע תיקון סטטי, התוצאה הצפויה היא סימטריה במנוחה וחוסר יכולת לתנועה. התוצאה צפויה להחזיק מספר שנים ואחר כך יש לחזור על התהליך כדי לשמור על תוצאה אופטימאלית. במקרה של ניתוח בשני שלבים, הטכניקות המשמשות בניתוח זה הינן חדישות ופותחו רק בעשורים האחרונים. מטרת הניתוח היא לפתור את בעיית השיתוק בעצב הפנים וליצור סימטריה במראה ובתיפקוד של שני צידי הפנים המאפשרת לחולה אכילה ושתייה נוחים יותר, דיבור ברור יותר וחיוך מלא יותר. שיפורים אלו מובילים לרוב לשיפור איכות החיים, הביטחון וההערכה העצמית של המטופלים. הפגיעות באזורים מהם מוצאים העצב והשריר המושתלים הינן מינימליות. העצב והשריר המושתלים מחדש בניתוח זה הוכחו רפואית כרקמות פונקציונליות לאחר השתלה והם בעלי שיעורי הישרדות גבוהים לאחר השתלה. 

קיימות מספר דרכים לבצע שחזור עצב הפנים, ויש להתאים לכל מנותח את הטיפול המתאים לו ביותר. השיקולים בבחירת הטכניקה כוללים את סיבת הפגיעה, הסיכוי מול הסיכון הכרוכים בטיפול, מורכבות הטיפול וציפיות המטופל. חלק מהניתוחים הפשוטים יוצרים מראה סימטרי סטטי (בזמן מנוחה) בלבד, והשיתוק יחזור לבלוט בזמן דיבור, אכילה או חיוך, ואילו החלק האחר של הניתוחים, המורכבים יותר, מטרתם לתקן תיקון דינאמי של הבעיה כאשר הצד המשותק יוכל ינוע בהתאם לצד הבריא. 

מטרת ניתוח לביצוע תיקון סטטי היא הרמת הרקמות הרכות (גבה, לחי וזוויות הפה) חזרה למקומם הטבעי. הניתוח דומה לניתוח מתיחת פנים מקידמת האוזן ומאחוריה. תחילה המנתח יפריד את עור הלחי מהשומן והשרירים שמתחתיו. בשלב הבא "יתלה" המנתח את הרקמות כלפי מעלה בעזרת פיסת ריקמה שנלקחת מהירך או מהקרקפת. המנתח יתפור את הרקמה לרקמת השומן והשרירים המשותקים של הלחי וזווית הפה ומהצד השני לעצם הלחי. 

מקור מידע – "מרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי"


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורולוגיה, גסטרו ופלסטיקה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן