גבס רגיל או גבס קל
גיבוס שברי טראומה נעשה המחלקה לרפואה דחופה על ידי איש צוות שעבר הכשרה מיוחדת
גיבוס שבר הוא טיפול מוכר ושכיח במחלקה לרפואה דחופה. בכל בית חולים ישנו חדר מיוחד במחלקה לרפואה דחופה, שם יושב הגבסן, איש צוות שעבר הכשרה מיוחדת לתפקיד. הגבס נועד לקיבוע שברים בגפיים, או במקרים של פגיעות במפרקים או גידים. הוא מונע את תזוזת האזור הפגוע ומאפשר את איחוי הרקמה הפגועה בתנוחה הרצויה ומקל על הכאבים. ניתן להניח גבס מלא או סד גבס. סוג הקיבוע ואורכו מותאמים לסוג הפגיעה.
קיבוע על ידי גבס הוא קיבוע חיצוני ומצריך מעקב רנטגני ושל רופא אורתופד במשך מספר שבועות על פי החלטות, בכדי לזהות אפשרות תזוזה של השבר. קיימים שני סוגי גבס: גבס רגיל, אשר עשוי מגלילים ספוגים בחומר גבס. גבס קל, שהוא חומר סינטטי קשיח יותר, ומבחינת משקל הוא יותר קל.
לצורך ליפוף הגפה הפגועה בגבס, מלבישים תחילה על הגפה שרוול גמיש, כשכבה ראשונה, כדי לבודד את הרגל מהגבס ולתת לרגל מרווח גמיש ומאוורר. על התחבושת מלפפים רצועת לבד דקה כדי לרפד את האיבר הפגוע. לאחר מכן טובלים את גליל הגבס היבש במים המחוממים לכחמישים מעלות ואז מלפפים את הגבס הרטוב על האיבר הפגוע.
בתוך מספר שניות הגבס מתחיל להתייבש. בשעות הראשונות הגבס עדיין רך ושביר. הייבוש וההתקשחות הסופית היא לאחר 48 שעות. בשעות הללו אי שמירה על תמיכה נכונה של הגפה הפגועה עלולה לגרום לשבירה או עיוות של הגבס ובכך להפריע לריפוי התקין.
התנהלות עם גבס: בזמן שהייה בבית חולים או בבית יש לוודא שהיד או הרגל מוגבהים כל הזמן, כדי למנוע נפיחות. יש לשמור על הגבס יבש, בזמן מקלחת יש לכסותו בניילון. הרטבת הגבס הורסת אותו וגורמת לאובדן יכולת הקיבוע. אין להכניס חפצים לתוך הגבס, במיוחד חפצים חדים העלולים לפגוע בגפיים. הורדת הגבס תלויה בסוג הפגיעה ונעשית בהתאם להוראות רופא המטפל.
.
מקור המידע – אתר "קופת חולים כללית", אתר "בית החולים איכילוב".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן