מיליון ישראלים לא טועים

פרופסור גל איפרגן צילום: סורוקה
פרופסור גל איפרגן צילום: סורוקה

בישראל כמעט מיליון איש סובלים ממיגרנה, מחלת המוח הנפוצה בעולם, הממררת את חיי הסובלים ממנה. פרופ' גל איפרגן, מנהל החטיבה לרפואת המוח ומנהל המחלקה לנוירולוגיה בבית החולים סורוקה, מסביר

בימים אלו נחתם הסכם בין החטיבה לרפואת המוח והמרכז למחקרים קליניים בבית החולים סורוקה בבאר שבע, על ביצוע מחקר, שייערך על מטופלי קופת חולים כללית בנגב הסובלים ממיגרנה. באמצעות המחקר יפותחו כלים למדידת השפעת המיגרנה על תחומי החיים שלהם – כולל אלו שאינם מזוהים באופן ישיר עם מיגרנה כמו חיי משפחה, מעורבות חברתית, פיתוח קריירה ועוד.

מיגרנה היא מחלת המוח הנפוצה בעולם. לרגל החודש הבינלאומי למודעות למיגרנה ולכאבי ראש, פרופ' גל איפרגן, מנהל החטיבה לרפואת המוח ומנהל המחלקה לנוירולוגיה בסורוקה – עושה קצת סדר עם עובדות ומספרים על מחלת המוח שממנה סובלים מאות אלפי ישראלים.

לדברי פרופ' איפרגן, מיגרנה לא הורגת אנשים, אבל היא ממררת את חייהם ואת חיי הקרובים אליהם. ההערכה בעולם היא כי פחות משליש מהסובלים ממיגרנה, הזקוקים לטיפול מונע, אכן מקבלים אותו, וכי רבים מהסובלים ממיגרנה לא פונים לקבלת טיפול מיטבי. "מיגרנה אינה עוד כאב ראש", מסביר פרופ' איפרגן, "אלא מחלה שעלולה להיות מלווה בתחלואה ניכרת ובמגבלה תפקודית משמעותית, והיא מדורגת על ידי ארגון הבריאות העולמי במקום השלישי ברשימת המחלות המגבילות ביותר". מטרת חודש המודעות למיגרנה נועד לקידום ולפיתוח טיפולים ותרופות חדשות, מחקר ומדע בתחום, ובעיקר לשפר את איכות חיי המטופלים הסובלים ממיגרנה.

בישראל כמעט מיליון איש סובלים ממיגרנה. כאבי מיגרנה הם אחד מהכאבים הקשים שתוקפים בני אדם. מדובר בכאב המופיע בדרך כלל בצד אחד של הראש, באזור קדמי, במצח או ברקה, כאב חזק, אי מסוגלות לראות אור או לשמוע רעש. לעיתים מלווה הכאב גם בבחילות ובהקאות. נשים סובלות ממיגרנה פי 3 יותר מגברים. התקף מיגרנה יכול להימשך מספר שעות ועד מספר ימים, והגורם למיגרנה הוא גנטי שבסיסו עדיין לא ידוע. לבערך 70% מהאנשים, הסובלים ממיגרנה, יש לפחות קרוב משפחה מדרגה ראשונה אחד הסובל מהמחלה.

הגורמים למיגרנה

על פי המחקרים הגורמים למיגרנה הם חוסר או עודף שינה, מחזור הורמונלי, מתח ומזג אוויר. התקף מיגרנה יכול להתחיל עוד לפני כאב הראש. סימנים כמו קושי בשינה, חוסר תיאבון, השתנה מרובה, פיהוקים ועצבנות יכולים לבשר על התקף מיגרנה קרב.

הטיפולים במיגרנה

טיפול תרופתי יעיל יותר בתחילת התקף המיגרנה. מומלץ לטפל מוקדם, כאשר מזהים שהתחיל התקף מיגרנה. קיימים טיפולים רפואיים מוכחים לעצירת התקפי מיגרנה ולמניעת התקפים. רוב הטיפול המונע במיגרנה הוא באמצעות תרופות. מומלץ כי מטופלים הסובלים מארבעה ימי מיגרנה בחודש ומעלה, ומטופלים שאינם משיגים הקלה משמעותית בהתקפים על ידי טיפול אקוטי, יפנו לנוירולוג וישקלו עמו שימוש בטיפול מונע.

פרופ' גל איפרגן: "התקפי מיגרנה תכופים וממושכים משפיעים באופן משמעותי על חייהם של מטופלים רבים, הסובלים מהמחלה ומשפיעים כמעט על כל אספקט בחיים, עבודה, חיי משפחה, תפקוד יומיומי וכמובן איכות החיים. אבחנת מיגרנה מתבססת בעיקר על הניסיון הקליני ותאור הסימפטומים של המטופל. השנים האחרונות מביאות איתן הבנה חדשה של המחלה ודרכי הטיפול בה, כך שניתן להביא לשיפור משמעותי בחייהם של הסובלים מהמחלה".

כתבה זו אינה מהווה תחליף, בשום אופן, להיוועצות ברופא/ה בכל מקרה רלוונטי.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות נוירולוגיה ונוירוכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן