השמנה מגדילה סיכון לתמותה מקורונה אצל גברים
מחקר חדש, שנערך על אלפי חולים שנדבקו בקורונה בקליפורניה, מצא שהשמנה מהווה גורם סיכון מובהק לסיבוכים ולתמותה מהנגיף דווקא בקרב גברים צעירים מתחת לגיל 60. מנגד, לא נמצא להשמנה לבדה, שום עדות להגברת הסיכון בקרב נשים שמנות. החוקרים מעריכים שהסיבה היא בגלל השומן הבטני שמאפיין גברים
נגיף הקורונה נחשב לאויב בלתי צפוי כבר מההתחלה. אצל חלק מהאנשים הוא בקושי בא לידי ביטוי, ואילו אצל אחרים הוא גורם לסיבוכים, שמטלטלים את מערכות הגוף ואף גורם למוות. מדענים ורופאים מנסים בחודשים האחרונים להשיב על השאלה – מדוע הווירוס מתנהג אחרת בין נדבקים שונים.
גיל מבוגר ותחלואה במחלות כרוניות, כמו יתר לחץ דם ומחלות לב, ידועים כמגדילים את הסיכון לחלות ב- Covid-19. המרכז האמריקאי לבקרת מחלות ומניעתן מונה גם את השמנת היתר כגורם סיכון גבוה לסיבוכים ותמותה מהנגיף. אך האם משקל עודף לכשעצמו גורם לסיבוכים? או דווקא הבעיות הבריאותיות הנקשרות להשמנת יתר, כמו הפרעות מטבוליות ובעיות נשימה, הן הגורם לכך?
מחקר חדש שפורסם בשבוע שעבר בכתב העת Annals of Internal Medicine מצביע על השמנת יתר כגורם אחראי לסיבוכים. החוקרים ניתחו אלפי מקרים של חולים, שטופלו במערכת בריאות בדרום קליפורניה, ומצאו שהשמנת יתר מהווה גורם סיכון לתמותה בקרב חולים בקורונה בעיקר בקרב גברים צעירים – בני 60 ומטה. עוד עולה מהמחקר שנשים הסובלות מהשמנה (ללא גורמי סיכון אחרים), ונדבקו בקורונה, לא נמצאות בסיכון מוגבר לתמותה או סיבוכים מהנגיף. החוקרים סבורים, שהסיבה לממצאים נובעת מכך שגברים נוטים לסבול משומן בטני, ולכן דווקא הם בקבוצת הסיכון.
"השמנה עצמה היא גורם סיכון משמעותי מאוד לסיבוכים ותמותה בקרב אלו אנשים שנמצאו חיובים לנגיף הקורונה", אמרה שרה טרטוף, אחת החוקרות. "יחד עם זאת, ההשפעה אינה אחידה בכל האוכלוסייה. אנחנו לא רואים את גורם הסיכון הזה בא לידי ביטוי בגילאים מבוגרים ולא מצאנו שזה מהווה גורם סיכון עבור נשים בכל הגילאים".
השמנת יתר גורמת לקשיי נשימה, ובכך גם לקושי להתמודד עם מקרים של דלקות ריאות וזיהומים בדרכי הנשימה, כמו במקרה של הידבקות בקורונה. בנוסף, השומן בגוף מהווה מקור לכימיקלים פרו-דלקתיים, ולכן עלול לגרום לדלקות כרוניות בגוף.
עם פרוץ המגיפה, מחקרים ראשונים שפורסמו בסין ואיטליה, לא מצאו שהשמנה מהווה גורם סיכון בפני עצמו. אולם ככל שהמגיפה התפשטה, רופאים במדינות נוספות בעולם, בהם ההשמנה נפוצה יותר, התחילו להבחין שאנשים צעירים שחלו מאוד, ואושפזו במחלקות לטיפול נמרץ, סובלים מהשמנת יתר.
"השמנה פוגעת בתפקוד כלי הנשימה, גורמת ללחץ על הריאות ובית החזה ומגבירה פעילות של חלבונים בגוף שעלולים לגרום לסיבוכים. בנוסף, שומן מייצר תהליכים דלקתיים בגוף ומחליש את המערכת החיסונית", מסביר הרופא, ד"ר רז הגואל, מנהל "המרכז הרפואי לטיפול בהשמנה". ד"ר הגואל: "בישראל יש שיעורים גבוהים של השמנה. זו בעיה שצריכה להיות בעדיפות עליונה של מקבלי ההחלטות במערכת הבריאות. השמנה עלולה לגרום להמון בעיות רפואיות שמכבידות על מערך הטיפול גם בבתי החולים וגם בקהילה. חשוב להבין שירידה במשקל זה תהליך מתמשך. הוא חייב להיות בליווי, בפיקוח ומעקב אישי, ולכלול תוכנית תמיכה של צוות רב מקצועי. דווקא מגפת הקורונה יכולה להוות הזדמנות, למי שסובל מהבעיה, להתחיל טיפול לשינוי המצב".