שחזור לסת במדפסת תלת מימד

הלסת החדשה שהודפסה במדפסת תלת מימד צילום: פוריה
הלסת החדשה שהודפסה במדפסת תלת מימד צילום: פוריה

בית החולים פוריה: צוות רב תחומי של מומחים לרפואת פנים, פה ולסת, מיקרוכירורגיה וכירורגיה פלסטית, הוציא גידול סרטני מפיו של נער בן 15, והשתיל לסת חדשה שנבנתה מפיסת עצם שנלקחה מרגלו של המטופל

ניתוח מורכב, במרכז הרפואי פדה-פוריה, להסרה של גידול ממאיר בלסת התחתונה של נער בן 15: בניתוח ביצעו המומחים שחזור מיקרו-כירורגי של הלסת, באמצעות עצם מהרגל, והדפסה של עצם הלסת התחתונה במדפסת תלת מימד. הצוות הרב-תחומי שניתח את הנער, בפוריה, כלל את פרופ' אבו אל נעאג', מנהל מחלקת כירורגיה פה, פנים ולסתות; ד"ר ערן בר-מאיר, מומחה לכירורגיה פלסטית ומנהל הפלסטיקה; וד"ר מוראד עבד אל ראזק, מנהל שרות מיקרוכירורגיה.

הלסת החדשה שהודפסה במדפסת תלת מימד צילום: פוריה

לפני כחצי שנה, הנער אחמד ג'בארין (15), תושב מעלה עירון, החל לסבול מכאבי שינים וכאבים בצד ימין של הפנים. לדברי האב, מחמוד, "פנינו לרופא שינים והתחלנו סדרה של טיפולים, אבל הכאבים נמשכו". באפריל 2021 אחמד פנה שוב לרופא השיניים: "הרגשתי שהשן כאילו יצאה מהמקום והכאבים נמשכו, ואז הוחלט לעקור את השן" . האב המשיך וסיפר, שכשהתברר שגם עקירת השן לא פתרה את הבעיה, הם הופנו לטיפול במחלקה לכירורגיית פה ולסתות בבית החולים פוריה.

לפני כשנה הוקם במרכז הרפואי פוריה, ליד טבריה, צוות לניתוחי שחזור בראש ובפנים, בהובלת פרופ' עימאד אבו אל-נעאג', מנהל המחלקה לכירורגיית פה פנים ולסתות, ד"ר ערן בר-מאיר, מומחה לכירורגיה פלסטית ומנהל הפלסטיקה , וד"ר עבד אל ראזק, מנהל שרות מיקרוכירורגיה. ד"ר מוראד עבד אל ראזק, מנהל שרות מיקרוכירורגיה: "אחמד הגיע למלר"ד (מיון), שם אבחנו כיב בחניכים בלסת התחתונה הימנית. עלה חשד שמדובר בדלקת או בגידול. לאחר ביצוע ביופסיה, קבלנו תשובה שמדובר בגידול סרטני ממאיר".

אחמד עבר ניתוח מורכב, שנמשך כ-11 שעות. פרופ' אבו אל נעאג' מסביר: "מדובר בגידול ממאיר שהוא נדיר במיקום הזה. זהו גידול תוך גרמי ממאיר ואגרסיבי. הגידול עיכל ויצר ממש חור בלסת התחתונה. היינו חייבים לבצע ניתוח מורכב, שכלל כריתה חלקית של הלסת התחתונה, ניקוי בלוטת הלימפה (ביתור צווארי) ומיד בהמשך לכך ניתוח שחזור של הלסת התחתונה על ידי מתלה חופשי, שהוצאנו מרגל שמאל".

המטופל לאחר הניתוח צילום: פוריה

ד"ר ערן בר מאיר: "מדובר בנער צעיר, ולכן היה לנו חשוב לבנות את הפנים מחדש, גם מבחינה תפקודית וגם מבחינה אסתטית, כדי שאחמד יוכל להרגיש בנוח מבחינה חברתית ואישית. ניתוח כזה מחייב צוות רב תחומי, שיכול לבצע באותו ניתוח גם את כריתת הגידול וגם את השחזור. בעזרת מדפסת תלת מימד בעצם יצרנו את הלסת התחתונה, ועליה הרכבנו את העצם, וכך הצלחנו לשחזר את המקום בצורה מדויקת".

לאחר שלושה שבועות אשפוז, אחמד מרגיש טוב יותר והתבשר כי הוא יכול לחזור הביתה, ולהתחיל בתהליך השיקום. פרופ' אל נעאג' מסכם: "זה ניתוח מורכב מאוד, שלשמחתנו עבר בהצלחה רבה. בימים הקרובים אחמד יחזור בהדרגה לאכול דרך הפה. מחכה לו תהליך שיקום ארוך, שיכלול בסופו של דבר השתלה של שינים בתוך עצם הרגל, שהושתלה לו בלסת, ולאחר מכן בניית שינים. המטרה שלנו היא, שבעוד שנה לערך, לא תוכלו להבחין שהוא עבר ניתוח כל כך מורכב".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורולוגיה, גסטרו ופלסטיקה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן