נדיר שמטופל ישרוד כזו פגיעה
ניתוח מורכב בבית החולים שערי צדק, לחיבור היפרדות מלאה של שתי חוליות צוואריות, הציל את חייו של ילד בן ארבע
ניתוח נדיר לחיבור היפרדות שתי חוליות צוואריות, שבוצע בבית החולים שערי צדק, הציל את חייו של הילד עמרן בן הארבע, שנפגע אנוש בתאונת דרכים. הפציעה הנדירה של עמרן מתאונת דרכים, לא הותירה לו סיכויים רבים לחיות. הוא הועבר לניתוח חירום נדיר ומורכב בשערי צדק, שהציל אותו והשיב לו את היכולת החל להזיז את ידיו. ד"ר הראל ארזי, מנהל היחידה לעמוד שדרה ילדים: ""היפרדות מלאה בין החוליות הצוואריות עם התרחקות של מעל 2 סנטימטרים, היא פגיעה אשר נדיר מאוד שמטופל ישרוד אותה".
חייו של עמרן בן הארבע, השתנו מן הקצה אל הקצה בעת שיצא עם משפחתו לטיול רגלי בעיירה בה הוא גר סמוך לשכם. עמרן, ילד חיוני ובריא שאוהב לשחק ולהרכיב מכוניות, יחד עם אביו, לא ידע שהטיול שאליו התחנן כל כך לצאת באותו היום יסתיים בצורה כה טראגית. בעודו צועד עם משפחתו על שפת המדרכה, רכב דוהר שהופיע במהירות של 130 קמ"ש, פגע בו והעיף אותו למרחק 30 מטר. כשהוא מוטל על הכביש, הוריו המבוהלים שהיו עדים למחזה הקשה ולא יכלו לעשות דבר, פינו אותו באופן מידי לבית החולים הקרוב בג'נין, שם הוענק לו טיפול ראשוני מציל חיים שכלל מתן שמונה מנות דם. לאחר שיוצב מצבו, הוחל בבירור מקיף שבסופו אותרה פגיעה קשה ונדירה ביותר בעמוד השדרה הצווארי.
הפגיעות הקשות לא הותירו לו סיכויים רבים, והוא נזקק לטיפול על ידי צוות טראומה רב תחומי מנוסה. עמרן הועבר למרכז הרפואי שערי צדק בירושלים, לטיפולם המסור של צווות הטראומה, צוות טיפול נמרץ ילדים וצוות היחידה לעמוד שדרה בילדים בהובלת מנהלה ד"ר הראל ארזי. לדברי הרופאים, עמרן הגיע לשערי צדק עם חבלה נדירה ביותר אשר סיכויי ההישרדות לאחריה נמוכים מאוד ובהתאם, ולכן, לא קיים מידע בספרות רפואית לגבי הטיפול הניתוחי בפגיעה מסוג זה בילדים כל כך קטנים.
"היפרדות מלאה בין החוליות הצוואריות עם התרחקות של מעל 2 סנטימטרים, היא פגיעה אשר נדיר מאוד שמטופל ישרוד אותה", מסביר ד"ר הראל ארזי. "התייעצנו עם מספר מומחים מהארץ ומחו״ל ואספנו דעות שונות לגבי אפשרויות הטיפול השונות. חשוב לציין שלאף אחד מהמומחים לא היה ניסיון עם מקרה כזה בדיוק. מאחר ופגיעה מסוג זה נדירה כל כך, לא קיימת מערכת לקיבוע עמוד שדרה צווארי בילדים כל כך קטנים".
לאחר דיון מקצועי שביצע ד"ר הראל ארזי יחד עם מומחי עמוד שדרה מרחבי העולם, הוחלט לבצע ניתוח בגישה כפולה קדמית ואחורית. מאחור, נעשה שימוש במערכת ייעודית של כבלים גמישים לעמוד השדרה, ומלפנים, בשתי פלטות קטנות שמיועדות בדרך כלל לקיבוע שברים בלסת. "במהלך הניתוח יכולנו לראות את חוט השדרה עצמו שנראה פגוע מאוד", אומר ד"ר הראל ארזי. "הניתוח עבר בהצלחה ובסיומו קיבענו אותו בהלו-וסט, שזו המסגרת שמחזיקה לו את הראש, כדי לשמור על הקיבוע הפנימי בפציעה הקשה".
אביו של עמרן, מוחמד: "אני לא האמנתי שנגיע ליום הזה. אין לי הרבה תפילות, רק שנעבור יום ביומו ושעמרן ימשיך להילחם. אנחנו מודים לצוות בשערי צדק שקיבל אותנו כל כך יפה ועל הניתוח שהשיב לו את היכולת לנוע וסיפק לנו תקווה גדולה להמשך הדרך הארוכה שעוד נעבור בדרך לשיקום".
עמרן שוחרר במצב יציב להמשך שיקום. ד"ר הראל ארזי מסכם: "כשראיתי את עמרן מזיז את הידיים, התרגשתי מאוד. סיכוייו לחיות לאחר פגיעה מסוג זה היו נמוכים, לא כל שכן להזיז את ידיו. צפויה לו דרך ארוכה ומאתגרת, שתכלול שיקום נשימתי ובהמשך שיקום תפקודי. אני שמח שהצלנו את פלג גופו העליון ומקווה שמצבו יילך וישתפר".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן