איך לזהות קטרקט

דר-ענאן-עבאסי
דר-ענאן-עבאסי

ד"ר ענאן עבאסי, סגן מנהל בית החולים זיו בצפת ומומחה במחלות וניתוחי עיניים, מסביר

ד"ר ענאן עבאסי

התפתחות קטרקט בעדשת העין, באחת או בשתיהן, היא תופעה שכיחה למדי המופיעה בדרך כלל בין גיל 60 לגיל 70, אולם היא עלולה להופיע גם בגיל צעיר יותר. מדובר במצב שכיח בו מופיעה בעדשת העין עכירות, אשר יוצרת חוסר חדות ומפריעה לראייה.

בעין בריאה, העדשה היוצרת מיקוד של קרני האור, שקופה לחלוטין. בזכות עובדה זו מתקבלת תמונה חדה וברורה. בעין שהתפתח בה קטרקט, גורמת העכירות בעדשה להפרעה בראייה. הפרעה זו עלולה להחמיר ולגרום לפגיעה משמעותית יותר בראייה.

ד"ר ענאן עבאסי, סגן מנהל המרכז הרפואי זיו בצפת, מומחה במחלות וניתוחי עיניים ובגנטיקת עיניים, ומטפל ברוזן מדיקל סנטר, מסביר כיצד לשפר איכות חיים בטיפול מוקדם.

מה הן הסיבות לקטרקט?

ד"ר עבאסי: "הופעת הקטרקט עלולה להיות תוצאה של שינויים באיכות חילוף החומרים בגוף, או של הפרעות תזונתיות. סיבה ידועה, שבגללה נגרם נזק לעדשה, היא מחסור באנזים אשר אחראי לפירוק חומרים בגוף. סיבות נוספות הן חבלות ישירות בעין, קטרקט מולד, בעיה גנטית, תרופות שטופטפו ישירות לעין או בכדורים, וחשיפה ממושכת לשמש ללא הגנה מתאימה".

כיצד מבחינים במחלה?

"על פי רוב, הקטרקט בשלביו הראשונים כמעט שאינו מורגש ואינו יוצר הפרעה מוחשית בראייה, אולם עם הזמן מתפתחות תופעות שיש לשים לב אליהן ולהגיע לבדיקה אצל הרופא. עכירות משמעותית גורמת למשל לסנוור, שהסובלים ממנו אינם מודעים לסיבה להיווצרותו, כך גם בפגיעה משמעותית ביכולת לראות בחשיכה. אם נדרשת הגדלה תכופה של עדשות המשקפיים, אם יש התחלה של פזילה בעין אחת, או אם תמונת הצבעים הנראים משתנה באופן בולט, יש צורך להגיע לבדיקה ולבדוק את הצורך בהתערבות באמצעות ניתוח להסרת הקטרקט".

איך מתבצע הניתוח?

"ניתוח קטרקט מתבצע בדרך כלל בהרדמה מקומית. מדובר בהליך לא מסובך המסתיים בתוך כחצי שעה. ניתן להסיר קטרקט באמצעות מכשיר הנקרא פאקו, המקצר את ההליך, ואת שלב ההתאוששות בצורה משמעותית. כדי לעבור את הניתוח, יש צורך בבדיקת ביומטריה. זוהי בדיקה שבה נמדדים אורך גלגל העין ומה שמוגדר בשפה מקצועית 'כוח התשבורת של הקרנית'. הבדיקה מתבצעת כחלק מההכנות לניתוח ומטרתה להתאים את העדשה לעין המנותחת, מבחינת סוג העדשה והמספר שלה".

באיזה שלב מומלץ לבצע ניתוח?

"בעבר היו מי שהמליצו להמתין עד שהקטרקט יגיע לבשלות. המלצה זו הייתה נהוגה בטכניקות הישנות של הסרת הקטרקט. כיום ממליצים מרבית הרופאים לבצע את הניתוח עם הופעת ההפרעה הקריטית לראייה. ניתוח קטרקט בשלביו המאוחרים עלול להיות מסובך ולגרום להתאוששות ממושכת. ראייה טובה נחוצה מאוד גם לאנשים מבוגרים, ובמיוחד למי שסובלים בנוסף מהפרעות כגון ירידה בשמיעה. הניתוח נועד לאפשר למטופל המבוגר לשמור על אורח חיים תקין, עצמאי ובטוח. בגילאים הצעירים יותר הצורך הוא תפקודי יומיומי וגם כאן אין שום סיבה להמתין".

כתבה זו אינה מהווה, בשום אופן, תחליף להיוועצות ברופא/ה בכל מקרה רלוונטי.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן