כמה אפשר לספוג
הנטורופתית לילך סרזו מסבירה כמה דברים, שכדאי לדעת לפני שנוטלים ויטמינים ותוספי תזונה, על מנת שהמרכיבים הבריאותיים אכן ייספגו בגופנו ולא ייפלטו החוצה כלעומת שבאו
בד בבד עם עליית המודעות הציבורית לבריאות הגוף והנפש ולתזונה נכונה, שוק הוויטמינים ותוספי התזונה נמצא בהתעוררות הולכת וגוברת, ומציע מגוון מוצרים בתצורות שונות: כמוסות, טבליות, קפליות ללעיסה, אבקות, תוספים נוזליים והכול בטכנולוגיות ייצור מגוונות. השפע מבלבל. לילך סרזו, נטורופטית מחברת אקוסאפ, מנסה לעשות קצת סדר. "יכולת ספיגת הרכיבים החיוניים אותם אנו סופגים", הי אומרת, "משתנה מאדם לאדם. רמת הספיגה של התוסף אל מחזור הדם מוגדרת כזמינות ביולוגית, ומייצגת את שיעור החומרים הפעילים, הניתן לניצול אופטימלי בתאים".
לדברי סרזו, הכמות של הרכיב אותו אנו נוטלים, פחות משמעותית מאשר רמת הספיגה שלו והזמינות הביולוגית הנובעת מן הספיגה. קיימים הבדלים משמעותיים בספיגה ובזמינות הביולוגית של התוספים השונים. לא כולם מתאימים או יעילים כפי שהיינו רוצים לחשוב. חשוב להבין מהי אותה זמינות ביולוגית; מה הם התוספים שייספגו בגופנו באופן הטוב ביותר; אלו גורמים משפיעים על ספיגה של ויטמינים; וכיצד ניתן למקסם את התועלת מתוספי תזונה.
ישנן סיבות רבות לאי ספיגה של החומרים הפעילים בקרב אלו הנוטלים אותם. לילך סרזו: "נטילת תרופות מסוימות, עלולה להפריע לספיגת סוגים שונים של תוספים. תת חומציות בקיבה עלולה לפגוע ביכולת הגוף לספוג רכיבי תזונה מסוימים. גם בעיות במערכת העיכול – כגון מחלות מעיים דלקתיות, פטריות, או חיידקים פתוגניים – מפחיתות את יכולת המעי לספוג רכיבים תזונתיים".
האם יש השפעה לזהות היצרן של תוסף המזון, על מידת הספיגה?
לילך סרזו: "יש השפעה לאיכות חומרי הגלם של תוספי התזונה. זהו גורם משמעותי המשפיע על איכות ספיגתו של התוסף ועל יכולת הגוף לנצל אותו. תוספים המיוצרים מחומרי גלם מלאכותיים, מצריכים לעיתים תהליכי המרה, על מנת שהגוף יוכל להשתמש בהם לתועלתו. מעבר ליכולת של הרכיבים התזונתיים לחדור את דופן המעי, ולהגיע אל מחזור הדם, ישנה חשיבות עליונה למקורות של הרכיבים התזונתיים ולטכנולוגיות הייצור שלהם, אשר עשויות לשפר את ספיגתם ויציבותם ואף למנוע פירוק מוקדם בקיבה טרם ספיגתם".
לילך סרזו מסבירה, כי גורם חשוב נוסף המשפיע על הספיגה, הינה תזונה עשירה בסיבים תזונתיים. חומרים מעכבי ספיגה, כגון חומצה פיטית או קפאין, עלולים לעכב ספיגת רכיבים תזונתיים. גם מצבים של תחרות סימולטנית על שטחי ספיגה, בין סוגים שונים של תוספים, יכולה לצמצם את מידת הספיגה. לדוגמה, ישנה המלצה כללית להימנע מנטילת תוסף ברזל, בסמיכות לצריכת מזונות ומשקאות המכילים סידן, אשר נספג באותם אזורי ספיגה כמו הברזל, ובכך נפגעת יעילות התוסף. טכנולוגיות ייצור מתקדמות נותנות מענה גם לבעיות אלה, ומאפשרות ספיגה יעילה של הרכיב התזונתי.
מרבית התוספים הקיימים היום על המדפים מבוססים על אבקות דחוסות בפורמטים שונים: כדורים, טבליות, קפסולות וכו', שמורכבים משילוב של החומר הפעיל עם חומרים בלתי פעילים שמשמשים כחומרי מילוי, ציפוי, ליכוד, הדבקה ואינקפסולציה. לדברי סרזו, "כיום ניתן להנות מטכנולוגיות ספיגה מתקדמות גם בתחום תוספי התזונה. טכנולוגיות אלה מגיעות מעולם התרופות, ומשפרות ספיגת רכיבי תזונה בצורה משמעותית מאוד. אחת הטכנולוגיות הללו נקראת טכנולוגיה ליפוזומלית. מדובר במולקולות בעלות מבנה כדורי, שהמעטפת שלהן בנויה מאותו חומר טבעי ממנו בנויה מעטפת התא האנושי. חומר זה נקרא פוספוליפיד. המבנה הייחודי שלו מסייע לחומרים הפעילים לחדור בקלות ובמהירות את תאי האפיתל במעי, בהם מתרחשת הספיגה, ולפרוק לתוכם את תכולתו".
כתבה זו אינה מהווה תחליף, בשום אופן, להיוועצות עם מומחה רפואי מוסמך.