טיפול ביתי בחולים מורכבים

דר-רוני-ורד-מנהל-מחוז-תא-יפו-כללית
דר-רוני-ורד-מנהל-מחוז-תא-יפו-כללית
ד"ר רוני ורד צילום: הכללית

ד"ר רוני ורד, מומחה ברפואת משפחה ומנהל רפואי של מחוז תל אביב יפו בקופת חולים כללית, מצביע על מגמות חדשות ברפואה הקהילתית בעידן פוסט קורונה

בקופת חולים כללית מדווחים על חזרה להיקף פעילות מלא, מבחינת מספר הביקורים אצל הרופאים בקהילה. יחד עם זאת נערכים להרחיב את היקף האישפוז הביתי, והשארת הטיפול בחולים מורכבים בקהילה, כדי להקל על העומס בבתי החולים.

מנתוני הכללית עולה כי בשנת 2019 ממוצע הביקורים החודשי אצל רופאי המשפחה עמד על 1,532,748 ביקורים מדי חודש. בחודשים האחרונים, בצל התפרצות נגיף הקורונה, מספר הביקורים ירד ובחודש אפריל, תקופת ההגבלות והסגר, נרשמה ירידה של כ-23% במספר הביקורים, בהשוואה לאפריל 2019. עם החזרה לשגרה, והסרת המגבלות, בשבועיים האחרונים מספר הביקורים חזר לסדרי הגודל שלפני ההתפרצות.

רופאי המשפחה בכללית נטלו חלק משמעותי בטיפול בחולי הקורונה, אשר היו מאושפזים בבתיהם, או בבית מלון. ביחד עם צוותי המרפאות, הם עסקו בניטור ובליווי רפואי לכ-5,000 חולי קורונה. עם החזרה לשגרה, רופאי המשפחה מחדשים את שגרת המעקבים הרפואיים אחר חולים כרוניים, על מנת למנוע הידרדרות או נסיגה במחלתם, ומחדשים את בדיקות הסקר ופעילותם בתחום הרפואה המונעת. בנוסף, רופאי המשפחה בכללית ממשיכים בפעילות פרו-אקטיבית יזומה של יצירת קשר עם אוכלוסיות המוגדרות כבעלות סיכון גבוה להידרדרות, אם ייחלו בקורונה, כדי להדריך אותם כיצד לנהוג ולהגן על עצמם בתקופה זו. עד כה בוצעה פניה אישית לכ-200,000 מטופלים הנמצאים בקבוצת הסיכון הגבוהה ביותר ובימים אלה פונים לכ-300,000 מטופלים נוספים הנמצאים בקבוצת סיכון.

ד"ר רוני ורד, מומחה ברפואת משפחה, מנהל רפואי של מחוז תל אביב יפו בכללית: "אנחנו חזרנו עכשיו להיקף פעילות מלאה, כמובן, בכפוף להנחיות משרד הבריאות. מנסים לרווח יותר את התורים, ממשיכים גם עם השימוש ברפואה מרחוק, ונמנעים לערוך סדנאות או פעילויות רבות משתתפים".

מה הלקחים שלכם ממגפת הקורונה?

ד"ר רוני ורד: "בתקופת הקורונה, הרפואה בקהילה לקחה על עצמה הרבה יותר. הרוב המוחלט של חולי הקורונה היות תחת טיפול בקהילה, באשפוז ביתי או בבתי המלון. כלקח מהתקופה הזו, אנו נערכים להרחיב את נושא האישפוז הביתי, ולהשתמש יותר באמצעים של ניטור מרחוק אחר המטופלים. זה היה נדרש עוד לפני תקופת הקורונה, וזו רק האיצה את התהליך. היום הרבה מאוד מהטיפולים אפשר לתת בבית, ולהשאיר את האישפוז למצבים שהם באמת חריפים. במחוז תל אביב יש לנו בכל עיר אישפוז יום, כדי לתת טיפול תוך ורידי, טיפול בחולים מורכבים, חולים באי ספיקת לב ועוד. המטרה שלנו היא להשאיר את האנשים כמה שיותר בסביבה הטבעית שלהם, ושהם יקבלו את הטיפול הטוב ביותר מהצוותים בקהילה".

בקופתחולים כללית מעל 3,000 רופאי משפחה, אשר אחראים לניהול בריאותם של 4.6 מיליון מטופלים, מילדות ועד זקנה. רופא המשפחה הוא זה שמנהל את בריאותו של המטופל, יש לו את המידע הרפואי הרלוונטי על המטופל, והוא מכוון ומנהל את הבדיקות והטיפולים של המטופל לאור מכלול הצרכים הרפואיים שלו. רופא המשפחה רואה את המטופל כאדם שלם, וגם ההיכרות עם המטופל ,היא במקרים רבים ארוכת שנים וכוללת את ההיסטוריה הרפואית שלו. החשיבות הגדולה של רופאי המשפחה היא לא רק בטיפול בבעיות רפואיות קיימות, אלא בהיותם הגורם המשמעותי ביותר לרפואה מונעת.


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן