הלל יפה: קוצב הלב הזעיר בעולם

דר-קזצקר-ודר-אסף-דנון-בעת-ביצועה-הכנסת-הקוצב
דר-קזצקר-ודר-אסף-דנון-בעת-ביצועה-הכנסת-הקוצב
ד"ר מרק קזצקר וד"ר אסף דנון צילום: הלל יפה

קוצב לב חדשני, המספק פתרון לחולי לב עם זיהומים ובעיות בכליות ובכלי הדם, הושתל לראשונה בארץ בחולת דיאליזה

קוצב לב חדשני, קטן משמעותית מגודלו של קוצב לב רגיל, הושתל השבוע לראשונה במרכז הרפואי הלל יפה, באישה בשנות ה-60 לחייה, חולת כליות המטופלת בדיאליזה. קוצב זה מספק פתרון אופטימלי עבור חולי לב הסובלים מבעיות כלי דם, זיהומים וחולי דיאליזה, שהקוצבים המסורתיים לא נתנו להם מענה. ד"ר מרק קזצקר, מנהל שירות קוצבים במערך הלב: "הקוצב החדשני הוא ללא ספק פריצת דרך בתחום הקוצבים והאלקטרופיזיולוגיה".

בהלל יפה החלו להשתמש בקוצב לב החדשני ביותר בעולם, הקרוי "מיקרה". מדובר בקוצב לב בגודל של 2-3 ס"מ, וכאמור, הוא קטן משמעותית מקוצבי הלב הקיימים. את השתלת הקוצב ביצעו ד"ר מרק קזצקר, מנהל שירות קוצבים, וד"ר אסף דנון, מנהל היחידה לאלקטרופיזיולוגיה במערך הלב. ההשתלה עברה בהצלחה והאישה שוחררה לביתה.

הקוצב הזעיר צילום: הלל יפה

כיצד בוצעה ההשתלה?

ד"ר קזצקר: "השתלת הקוצב החדשני דומה לפעולת צנתור. הקפסולה החדשה מוחדרת ישירות ללב, ללא צורך בחתך חיצוני בעור. בהשתלת קוצבי הלב המסורתיים, בשלב הראשון הרופא נדרש לבצע חתך קטן מתחת לעצם הבריח, שם מונח הקוצב. לאחר מכן מוחדרות האלקטרודות לתוך וריד ראשי, הממוקם בסמוך לקוצב, כאשר קצה אחד מחובר אליו ואילו הקצה השני מחובר ישירות לאזור המתאים בלב".

מה הם היתרונות של קוצב הלב הזעיר?

"לקוצב זה מספר יתרונות על פני יתר הקוצבים, ביניהם השתלה פשוטה יותר, ושידור נתונים עדכניים היישר למערכת ניטור מרחוק. כמו כן משך זמן החדרתו קטן משמעותית, בהשוואה להשתלת הקוצבים האחרים, ואורכת כחצי שעה בלבד. יתרון נוסף הוא, שהקוצב החדשני מספק פתרון בעיקר עבור חולי לב הסובלים מבעיות בכלי דם; חולי דיאליזה הסובלים מחוסר ורידים ונטייה מוגברת לזיהומים, מחלות דלקתיות; וחולים שסבלו מזיהומים חוזרים בעקבות השתלת הקוצב המסורתי, אשר עד כה לא היה להם מענה".

מדוע הבעיה צצה דווקא בחולים עם זיהומים או בעיות בכלי הדם?

"חולים אשר סובלים מנטייה מוגברת לזיהומים, או בעיות בכלי דם חסומים, לא יכולים לעבור השתלה של קוצב לב רגיל, בראש ובראשונה, מחשש להתפתחות זיהומים במקום בו מושתל גוף הקוצב או האלקטרודות. כמו כן, באחוז קטן יחסית מהמקרים, יש כשל של מערכת הקוצב וכן סיבוכים נוספים".

"הקוצב החדשני הינו פריצת דרך משמעותית בתחום הקוצבים והאלקטרופיזיולוגיה", מסכם ד"ר קזצקר. "אנו שמחים שבבית החולים הלל יפה, הוכנסה הטכנולוגיה החדשנית ביותר בתחום, אשר מספקת פתרון אופטימלי עבור קבוצה של מטופלים עם בעיות לב – אשר עד כה לא יכולנו לתת להם מענה".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות לב וכירורגיה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן