כבד שומני

Fatty-liver
Fatty-liver
צילום: שטרסטוק

כבד שומני היא אחת המחלות השכיחות בעולם המערבי, במיוחד באנשים הסובלים מעודף משקל. אין לה תרופה. רק שינוי אורח חיים מאוזן יוכל לפתור את הבעיה

מחלת הכבד השומני היא מחלת הכבד הנפוצה ביותר בעולם המערבי. בבעלי משקל עודף עולה השכיחות של כבד שומני לעשרות אחוזים. המחלה נגרמת מהצטברות של שומן עודף בתאי הכבד שהכבד לא הצליח לפרק. היא מתפתחת בכל הגילאים, וגם ילדים ומתבגרים סובלים מכבד שומני. השכיחות אצל ילדים שמנים מגיעה לארבעים עד חמישים אחוז. בחלק קטן מהחולים, הצטברות השומן בתאי הכבד גורמת לתגובה דלקתית כרונית, העלולה להתקדם לשחמת, אי ספיקת כבד וצורך בהשתלת כבד בשלב מאוחר יותר.

רוב מקרי הכבד השומני מהווים חלק מן הסינדרום המטבולי וקשורים בהשמנת יתר באזור המותניים, סוכרת סוג 2, יתר לחץ דם ועודף שומנים בדם. יש קשר ברור בין מחלת הכבד השומני ומחלות לב וכלי דם. בנוסף, כבד שומני יכול להיגרם גם על ידי נטילת תרופות שונות כגון טמוקסיפן לסרטן שד, פרוקור להפרעות קצב, סטרואידים ואחרים, וכמו כן המחלה יכולה להתפתח לאחר ניתוחי בטן כגון מעקף קיבה או כריתה נרחבת של מעי דק. כמו כן המחלה יכולה להופיע גם בקרב אנשים השותים אלכוהול בכמות גדולה.

למחלה זו אין תסמינים מובהקים. רוב החולים אינם מרגישים כל תסמין ואינם מודעים למחלה שאותה הם נושאים. לעתים ניתן לחוש עייפות מוגברת או אי נוחות בצידה הימני של הבטן, אך לרוב המחלה לא תלווה בסימנים מזהים כלשהם. אז איך בכל זאת מגלים החולים כי חלו במחלה? ברוב המקרים הפניה לבדיקה תעשה רק אחרי שרופא המשפחה מבין שהחולה נמצא בקבוצת הסיכון, כמו חולה הסובל מעודף משקל.

כיצד נאבחן את המחלה: בדיקת הדמיה של הבטן, כדוגמת בדיקת אולטרסאונד או בדיקת אם אר אי. בדיקת דם, בבדיקה זו נבחנים ריכוזי האנזימים בכבד. ריכוזים גבוהים מעידים על היתכנות לקיומו של כבד שומני אם כי ישנן סיבות רבות נוספות לעליה באנזימי הכבד. ביופסיה, לקיחה של דגימה מרקמת הכבד. זוהי הדרך המדויקת ביותר לקבוע האם המטופל הוא בעל כבד שומני.

כעשרים אחוז מהחולים בכבד שומני יפתחו מחלת כבד כרונית משמעותית. חולים אלה נמצאים בסכנה להתפתחות של שחמת הכבד, או סרטן כבד, אך מדובר באחוזים בודדים. למחלה אין טיפול תרופתי או ניתוח שיכול לרפא, לכן הטיפול בכבד שומני יתמקד בנושא המניעתי, שמטרתו להפחית את גורמי הסיכון ולשנות את אורח החיים. למשל ירידה במשקל, איזון הכולסטרול, פעילות גופנית, איזון הסוכר ועוד.

מקור המידע – אתר "בית החולים בילינסון".


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן