אוכלים בריא בבית הספר
מיה וינשטיין טל, תזונאית קלינית ומנהלת היחידה לתזונה בקופת חולים כללית מחוז הצפון, נותנת טיפים איך, מה ומתי לאכול לקראת החזרה ללימודים
נגיף הקורונה הכניס לחיינו אי וודאות, אך דווקא בגלל זה חשוב ליצור מסגרת מסודרת. כלומר, חשוב להכניס שיגרה בכאוס, בו אנחנו חיים בתקופת המגפה. סידור שעות אכילה, היא דרך טובה לבניית מסגרת כזו. מיה וינשטיין-טל, דיאטנית קלינית, מנהלת היחידה לתזונה בקופת חולים כללית, מחוז צפון, עושה קצת סדר.
הרבה נאמר על חשיבות ארוחת הבוקר ולכן נתחיל בה: ארוחת הבוקר היא דרך יעילה לקבוע שעת השקמה מסודרת והתחלה נכונה של היום. לילדים הרעבים בבוקר חיוני להגיש ארוחה מלאה ומאוזנת הכוללת פחמימה כמו: לחם, לחמנייה, מספר קרקרים- כמובן שעדיפים אלה שמכילים דגנים מלאים. יש לחמניות טעימות מקמח מלא לילדים.
יחד עם זה חיוני לשלב במהלך היום חלבון, ביצה, גבינה כלשהי, טונה, חומוס, ממרח עדשים ושומן, טחינה, אבוקדו בעונה, ולא לשכוח להוסיף ירקות. המטרה להגיע במשך היום לחמישה צבעים. אפשר להתחיל את הספירה כבר מהבוקר. לא מעט ילדים אוהבים מלפפון, גזר ופלפלים. הפלפלים מגיעים ב-4 צבעים, ועשירים מאוד בוויטמין C, המחזק את המערכת החיסונית.
אם הילד שלכם פחות בעניין של ארוחת הבוקר, אפשר להסתפק בכוס שתייה על בסיס חלב, או גביע יוגורט. חלב ויוגורט מכילים חלבון, ופחמימה, ועשירים בסידן, כך שכוס חלב בבוקר בהחלט יכולה להיות תחליף לארוחה.
ארוחת ביניים: עד ארוחת הצהריים חשוב לדאוג לארוחה מאוזנת, כמו כריך וירקות, במיוחד לאלה שלא אכלו ארוחה מלאה בבוקר.
ארוחת צהריים: ארוחת הצהריים תוגש בתום יום הלימודים, וללומדים מהבית, בשעות הצהריים. חשוב לשמור על איזון בארוחה זו. חלבון ממקור חי, כמו בשר כלשהו, או דג, או חלבון צמחי מקטניות (חומוס, אפונה יבשה, שעועית, סויה). רצוי להעדיף מנה לא מעובדת. פחמימה תורכב מאורז, או פסטה, קוסקוס, פתיתים, כוסמת, קינואה, תפוחי אדמה, או בטטה. וכמובן עוד וירקות. שוב – חשוב לזכור שהמטרה להגיע ל – 5 צבעים.
בין לבין: אחר הצהריים אפשר להתפנק בגלידה, קרטיב, או להעדיף פירות ויוגורט, גם הם מקור לצבעים ויכולים לעזור להגיע לחמשת הצבעים הדרושים כל יום.
ארוחת הערב: רצוי שתהיה ארוחה משפחתית, זמן איכות של כל המשפחה ביחד, בלי מסכים ברקע ובלי הפרעות אחרות. זהו זמן טוב לשיחה, שיתוף חוויות היום ואכילה משותפת. כדאי שארוחת הערב תהיה סביב סלט גדול ומגוון, מתובל בשמן זית, בתוספת פחמימה כלשהי כמו לחם, צנימים, טוסטים או מדי פעם פיצה.
לא לשכוח את החלבונים כגון ביצה בצורות הכנה שונות, גבינה צהובה בטוסט או על הפיצה, סלט טונה צבעוני, סלמון מעושן, סרדינים, חומוס וגבינות למיניהן.
ולסיום, שתייה: מים! מומלץ להימנע לגמרי מכל סוגי השתייה המתוקה שמכילה לפחות שש כפיות סוכר לכוס. שתייה מתוקה מזיקה לבריאותנו ובאחריותנו לחנך ולתת דוגמה לתזונה טובה יותר עבור ילדינו.