ניתוח כפול להחלפת מפרקי ירך
בבית החולים מאיר מבצעים בו זמנית, בשתי הרגליים, ניתוח החלפת מפרקי ירך בגישה קדמית
ניתוח מתקדם של החלפת מפרקי ירך בשתי הרגליים בו-זמנית, בשיטה המאפשרת למטופל שיקום מהיר במיוחד בוצע במרכז הרפואי מאיר בכפר סבא. "למחרת הניתוח כבר עמדתי על הרגליים והתחלתי ללכת", מספרת מריה צ'ובטרו.
בשבוע האחרון, נערך בבית החולים מאיר ניתוח מתקדם להחלפת מפרק הירך בשתי הרגליים בו זמנית. "הבחירה בהליך מורכב זה המתבצע בשתי הרגליים במקביל יוצאת דופן ומאפשרת שיקום מהיר במיוחד", מסביר ד"ר ירון ברין, מנהל השירות להחלפת מפרקים במרכז הרפואי מאיר מקבוצת כללית.
את הניתוח ביצע ד"ר ירון ברין יחד עם ד"ר מיכאל מרקושביץ, רופא בכיר במחלקה האורתופדית בבית החולים מאיר, ועם ד"ר סרגיי בוטוב, רופא מרדים בכיר במאיר. "ניתוח זה נקבע בהתאם לגילו ולמצבו הרפואי של המטופל ובמקרה זה התאים למטופלת, גברת מריה צ'ובטרו, שהינה בת 67 ובריאה", אומר ד"ר מיכאל מרקושביץ.
המנותחת, מריה צ'ובטרו, סבלה בשנה וחצי האחרונות מכאבים עזים בשתי הרגליים אשר הקשו עליה מאוד בפעולות יומיומיות פשוטות דוגמת הליכה, וירידה ועליה במדרגות. "חששתי מהניתוח, בעיקר מפעולת ההרדמה", היא משחזרת, "אך הצוות המקצועי והקשוב, הרגיע ועודד אותי ונתן לי תחושה שאני בידיים טובות ולא לבד. אני עובדת כמטפלת בקשישה היקרה לי מאוד, והרצון לשוב אליה מהר ככל שאוכל, בריאה וחזקה עמד לנגד עיניי. כבר למחרת הניתוח התחלתי בבית החולים בטיפולי פיזיותרפיה והליכה בסיוע הליכון".
בשנים האחרונות ניתוחי החלפות מפרקים הפכו לניתוחים שכיחים עבור אנשים הסובלים משחיקה של מפרק ירך או ברך. ד"ר ירון ברין: "אנשים הסובלים משחיקה של מפרק ירך מדווחים בדרך כלל על כאב במפשעה בעת הליכה, עמידה, והנעה של הירך, ומוגבלים במרחק ההליכה בשל כאב. ברב המקרים המטופלים ידווחו על קושי בקשירת שרוכים ונעילת נעל ברגל הפגועה בשל ההגבלה ביכולת הנעת מפרק הירך".
לדברי ד"ר ברין, הטיפול השמרני בשחיקת מפרק ירך כולל: ירידה במשקל, פיזיותרפיה, הידרותרפיה, ותרופות נוגדות כאב. כאשר הטיפול השמרני לא מצליח או כאשר מדובר במחלת מפרק קשה שלא סביר שתגיב לטיפול שמרני, הטיפול המומלץ הוא ניתוח להחלפת מפרק הירך.
קיימות גישות כירורגיות שונות למפרק הירך, כאשר הגישה מוגדרת על פי הכיוון ממנו מבוצע הניתוח. ד"ר ברין: "בשנים האחרונות, צוברת הגישה הקדמית פופולאריות רבה, בקרב מנתחי מפרקים. במחלקה האורתופדית במרכז הרפואי מאיר אנו מנתחים בשנים האחרונות את רוב המטופלים הזקוקים להחלפת מפרק ירך בגישה זו. מדובר בגישה בעלת יתרונות חשובים: היא מאפשרת שיקום מהיר למטופל שכן היא אינה פוגעת בשרירי הירך, אלמנט התורם להפחתת הדימום במהלך הניתוח והכאב לאחריו. בנוסף, גישה זו מאפשרת את התאמת אורך הרגליים זו לזו באופן מיטבי, בסיוע מדידות ידניות ורנטגן והודות לשכיבת המטופל על גבו. לבסוף, בגישה הקדמית אחוז הפריקות (יציאת המפרק מהמקום) נמוך בהשוואה לגישה הכירורגית האחורית".
ד"ר מיכאל מרקושביץ מסכם: "המטופלים מתחילים לבצע פיזיותרפיה וללכת בסיוע הליכון מספר שעות לאחר הניתוח, או בבוקר למחרת, ויכולים להשתחרר לביתם להמשך שיקום ביתי לאחר כיום עד יומיים, בניגוד לתקופת זמן מכופלת בגישה הצידית בה ניתחנו בעבר. מטופלים רבים שנותחו בגישה הקדמית, חוזרים לחיים רגילים ולעבודה פיזית תקופה קצרה לאחר הניתוח. יחד עם זאת, גישה זו אינה בהכרח מתאימה לכלל המטופלים, ויש להתאים לכל מטופל את הגישה הכירורגית המתאימה למצבו על מנת להשיג את התוצאות הטובות ביותר".
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אורתופדיה ורפואה דחופה >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן