לתקן רפורמת הקנאביס מיד
פרופ' עידו וולף, מנהל המערך האונקולוגי באיכילוב וראש המועצה הלאומית לטיפול במחלות ממאירות, קורא לשר הבריאות החדש לעצור את הייסורים ואת הטרטורים של חולי סרטן רבים, שזקוקים לקנאביס רפואי ולא מקבלים את התרופה בגלל כישלון הרפורמה
פרופ' עידו וולף, מומחה ברפואה פנימית ובאונקולוגיה, הוא מנהל המערך האונקולוגי במרכז הרפואי איכילוב. פרופ' וולף, המכהן גם כראש המועצה הלאומית למניעה, אבחון וטיפול במחלות ממאירות, קורא לשר הבריאות החדש, ח"כ יולי אדלשטיין, ולמנכ"ל משרד הבריאות החדש, פרופ' חזי לוי, לתקן את העיוותים הקשים שנוצרו כתוצאה מהרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי: "הרפורמה בתחום הקנאביס הרפואי", הוא אומר, "מסבה נזק בריאותי, נפשי וכלכלי לחולים".
בישראל יש כמה עשרות אלפי מטופלי קנאביס רפואי, שקיבלו רישיון להשתמש בצמח עבור הקלה בכאבים, או לצורך טיפול במחלתם או בתסמיניה. לפני כשנה נכנסה לתוקפה רפורמת הקנאביס הרפואי, כחלק מהמאמץ להסדיר את שוק הקנאביס בישראל. הרפורמה כללה שינויים מהותיים בתחום גידול הקנאביס בישראל, שיווקו, הפיקוח עליו והפצתו. לפני הרפורמה, לאחר קבלת הרישיון לשימוש בקנאביס, שהיה כרוך בלא מעט קשיים, החולים יכלו להגיע ישירות למגדלי הקנאביס הרפואי המורשים, לקבל ייעוץ עבור סוג הצמח הנדרש ולקבלו ישירות מהמגדל. מחיר מנת הקנאביס היה קבוע ואחיד, ועמד על 360 שקלים לחודש, עבור מנת הקנאביס כפי שהומלצה עבור המטופל על ידי רופא מוסמך, ללא קשר למשקל הקנאביס שנדרש במרשם הרופא עבור כל מטופל ומטופלת.
בעקבות הרפורמה, הנהיג משרד הבריאות תקן איכות, IMC GMP , שבו חייבים לעמוד כל מגדלי, ייצרני ומשווקי הקנאביס הרפואי בישראל. בנוסף, נאסרה ההפצה הישירה מאת המגדלים אל המטופלים, והותרה רק הפצה דרך בתי מרקחת מורשים. כמו כן נקבעה טבלת חומרים פעילים, הנמצאים בצמחים, ובעת מתן הרישיון נקבע לכל חולה כמה קנאביס הוא צריך לקבל, ואת סוג החומר הפעיל שהוא זקוק לו. גם תמחור הקנאביס השתנה, ובמקום המחיר החודשי האחיד לכל מטופל באשר הוא, נקבע מחיר גמיש בהתאם לכמות הנצרכת.
משרד הבריאות הכריז על הרפורמה כהישג, אך בפועל, כתוצאה מהרפורמה, הורע מצבם של רוב המשתמשים, הן בשל הקושי להשיג את התערובת המתאימה עבורם, והן בשל עליית מחירים משמעותית, כאשר חלקם נדרשו להוציא עוד אלפי שקלים בחודש. פרופ' עידו וולף מסביר: "לאחר תהליך בין למעלה משנה, כלל המטופלים בקאנביס רפואי, ובהם גם חולי הסרטן, עברו לקבל את האספקה החודשית רק דרך בתי המרקחת וזאת בעקבות הרפורמה בתחום הקאנביס. לאחר שנה של בחינת הנושא, ועם הרכבת הממשלה החדשה, אני נאלץ לצערי להעיד כי השינוי מסב נזק כלכלי, בריאותי ונפשי לחולים".
מה הם הנזקים העיקריים כתוצאה מהרפורמה?
פרופ' וולף: "ראשית המחיר. מעלות קבועה של 360 שקלים, המחיר זינק עד פי שישה. עבור חולי סרטן, שמקבלים מינונים גבוהים קבועים, זה עול כלכלי כבד מנשוא. אני מכיר מטופלים שלוקחים הלוואות, ושוברים חסכונות, כדי לממן את הקנאביס הרפואי במחיר החדש, שמגיע כעת גם לאלפי שקלים בחודש. יש למהר ולתקן את העיוות הזה ולהחזיר את העלות למחיר קבוע ושווה לכל נפש."
האם יש שיפור באיכות הקנאביס הרפואי מאז הרפורמה?
פרופ' וולף: "משיחות עם מטופלים שלי, במהלך השנה האחרונה, עולה כי איכות ויעילות הקאנביס הרפואי נפגעה בצורה משמעותית. המטופלים מתלוננים, כי התרכובות החדשות פחות מרוכזות ופחות יעילות. הצוות שלנו במערך האונקולוגי באיכילוב, נאלץ לעסוק שעות רבות בניסיון לקבוע לכל מטופל מחדש, את הזנים והמינונים המתאימים לו".
כאשר אתם מתאימים זן ומינון למטופלים חולי סרטן, האם מגוון הזנים הרחב אכן זמין ונגיש לרכישה, בבתי המרקחת המורשים למכור קנאביס רפואי על פי הרפורמה?
"יש מחסור חמור בזנים, והיעדר זמינות של זנים, בבתי המרקחת. הרפורמה הביאה לשינוי בצורת ההכנה של הקנאביס הרפואי, וכתוצאה מכך האספקה הפכה להרבה יותר מורכבת. המטופלים שלנו עסוקים במרדף אחר בית המרקחת התורן, שמחזיק את הזנים שהם צורכים. חולה סרטן, מטופל שלי, העיד בפניי כי נאלץ לנסוע מבאר שבע עד רעננה כדי להגיע לסניף שמחזיק במלאי את הזן הספציפי שהוא צורך. הדבר מסב קושי עצום לחולים קשים, הנאלצים לרכוש זנים שבמלאי, גם אם אינם הזנים שמתאימים להם".
הרפורמה נועדה להסדיר את הנושא, מדוע זה לא קרה?
"צריך להסתכל על התוצאה, ולא על הכוונה. בשורה התחתונה, מה שקרה בסוף הוא, שהחולים נפגעים. אנחנו כאן, באיכילוב, רואים את מה שזה עשה לחולים שלנו. מדובר באלפי אנשים שנפגעו. אנחנו שומעים את החולים. הם מספרים לנו על הקשיים שלהם מידי יום. הקנאביס הרפואי מאוד מקל על שורה שלמה של סימפטומים בקרב המטופלים האונקולוגיים. הוא מקל על הכאבים, על הבחילות, משפר תאבון ועוד. זו אופציה מצוינת לטיפול שהיא אף מומלצת על ידי משרד הבריאות".
מה הפתרון?
יש הרבה פתרונות אפשריים, אבל הדבר הכי חשוב זה קודם כל להבין שיש בעיה. אני קורא לשר הבריאות, ח"כ יולי אדלשטיין, ולסגנו, ח"כ יואב קיש, ולמנכ"ל משרד הבריאות, פרופ׳ חזי לוי – עם כניסתם לתפקידיהם החדשים – לטפל בהקדם בסוגית הקאנביס הרפואי ולתת מענה מידי לעשרות אלפי חולים בישראל שכבר תקופה ארוכה סובלים מטיפול ושירות מאוד בעייתיים. אני אישית עומד לרשותם, עבור קידום המטרה החשובה ותיקון המצב הנוכחי הנורא, בהקדם."
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אונקולוגיה, המטולוגיה ודימות >> לחצו כאן
להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן