ההבדל בין הצטננות למחלת השפעת

הצטננות-ששש
הצטננות-ששש
צילום: שטרסטוק

מה ההבדל בין שפעת להצטננות? למה שפעת מידבקת כל כך? למי היא מסוכנת? מתי לפנות לרופא? האם החיסון יעיל? והאם יש תרופות שיכולות לעזור? כל התשובות

לשפעת גורם נגיף השפעת. המחלה מתבטאת לרוב בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, בנזלת, בחולשה ובהרגשה כללית רעה. זוהי מחלה מידבקת מאוד. עיטוש, שיעול ומגע ידיים (שנגעו קודם לכן באף, בפנים או במישהו חולה) עלולים להעביר את הנגיפים מאדם לאדם. הדרך הטובה ביותר להתגונן היא להתחסן. ישנן אוכלוסיות שהחיסון מומלץ להן במיוחד מחשש לסיבוכים של המחלה, לעיתים אף מוות.

כאמור, שפעת היא מחלה שהגורם לה הוא נגיף השפעת. המחלה באה לידי ביטוי בחום גבוה, בכאבי שרירים, בכאבי ראש, בשיעול, נזלת, חולשה ובהרגשה כללית רעה. ביטוייה חריפים יותר מאשר ביטוייה של הצטננות רגילה, והיא עלולה להיות מלוּוה גם בכאבי גרון, דלקת בלחמיות העיניים ובהגדלת קשרי הלימפה בצוואר. רוב התסמינים חולפים בתוך שבוע. ההבדל בין שפעת לבין הצטננות: הצטננות היא מחלה קלה יותר משפעת ומרגישים בה פחות רע מאשר בשפעת. הצטננות באה לידי ביטוי בעיקר בנזלת ולעיתים גם בשיעול. החום בהצטננות לרוב אינו גבוה, והמחלה אינה ממושכת כמו שפעת. לכל אחת מהמחלות גורמים נגיפים אחרים.

האם שפעת עלולה להיות מסוכנת? לעיתים נוטים להתייחס לשפעת כאל מחלה לא סימפטית אבל לא מסוכנת מדי – אבל זו טעות. היא עלולה להיות מסוכנת לכלל האוכלוסייה, ומי שנמצאים בסיכון הגדול ביותר לסבול מסיבוכי המחלה הם אלו שהחיסון מומלץ להם במיוחד. אלה הם הסיבוכים העיקריים של שפעת – דלקת ריאות, דלקות אוזניים ודלקות סינוסים. סיבוכים נדירים יותר הם דלקת המוח, החמרה של מחלת ריאות כרונית קיימת, דלקת שריר הלב ותסמונת גיליאן ברה. במקרים חמורים עלולה המחלה לגרום לקריסת מערכות ולמוות. ארגון הבריאות העולמי מדווח שמדי שנה מתים בגלל שפעת בין 290 אלף לבין 650 אלף בני אדם. בישראל נפטרו משפעת מאז שנת 2017 בין תשעה לבין 37 אנשים בכול שנה.

מדוע השפעת מכה בחורף? כי בשונה ממחלות נגיפיות אחרות כמו חצבת, אבעבועות רוח או צהבת מסוג איי, שבהן אנו חולים לכל היותר פעם אחת בחיים, לנגיף השפעת יש יכולת מרשימה לשנות את תכונותיו הגנטיות מדי שנה ולחמוק מהנוגדנים שמערכת החיסון שלנו כבר השכילה לייצר נגדו בשנה הקודמת. לנגיף השפעת יש תכונה ממזרית נוספת – במחזוריות של אחת לעשור הוא מצליח להפוך את עורו באופן קיצוני ומחולל נוסף על המגיפות השנתיות, המוגבלות יחסית, מגיפות עצומות ממדים המתפשטות בכל העולם ונקראות פנדמיות.

מדוע שפעת כל כך מידבקת? הנגיפים הגורמים למחלה נישאים בקלות באוויר בטיפות זעירות (רסס), ולכן עיטוש, שיעול ומגע ידיים (שנגעו קודם לכן באף, בפנים או במישהו חולה) עלולים להעביר את הנגיפים מאדם לאדם. בחורף, כשכולם מצטופפים במקומות סגורים – בתחבורה הציבורית, באוניברסיטאות, בבתי הספר ובמקומות ציבוריים סגורים – קל מאוד לנגיף לעבור מאדם לאדם. השפעת מידבקת החל מכמה ימים לפני פרוץ המחלה ועד שלושה עד חמישה ימים לאחר שפרצה. האם גם אדם בריא יכול להדביק אחרים במחלה? כן. בכעשרים עד ארבעים אחוז מהמקרים חודר הנגיף לגוף בלי לגרום לסימני המחלה, אולם אותם האנשים הם למעשה נשאים של המחלה.

הדרך הטובה להתגונן מפני המחלה ולמנוע סיבוכים היא באמצעות חיסון נגד שפעת. החיסון נגד שפעת מורכב מנגיפים מומתים של שפעת, שלהערכת המומחים של ארגון הבריאות העולמי יתקפו בעונת השפעת הנוכחית. חיסון השפעת מחסן נגד שפעת בלבד, ואין בכך כל הגנה מפני שפע נגיפי ההצטננות. החיסון מתחיל לפעול כשבועיים לאחר קבלתו. בשגרת היומיום מומלץ מאוד לשמור על טמפרטורת חדר של 22 מעלות ולאוורר את הבית ככל האפשר. מומלץ גם לא להיות מול פניו של חולה משתעל ומתעטש. כדי למנוע הידבקות יש להקפיד על היגיינה אישית. ניתן להשמיד את נגיפי השפעת באמצעות חומרים מחטאים כמו ג'ל אלכוהול.

החיסון נגד שפעת מומלץ לכולם. יש לעודד התחסנות בקרב ילדים בני חצי שנה עד גיל 12 שנים כיוון שהם רגישים יותר להידבקות והם מקור להדבקה של בני המשפחה ובגני הילדים. החיסון מומלץ גם לאוכלוסיות רגישות נוספות, ביניהן מבוגרים מעל גיל 64, חולים במחלות כרוניות (כמו מחלות לב, מחלות ריאות, סוכרת, אפילפסיה ומחלות נוירולוגיות), אנשי צוות רפואי, אנשים המטפלים בקשישים ובחולים ועוד.

מקור מידע – "אתר קופת חולים כללית", מאמר מאת ד"ר דנה פלורנטין, ד"ר צביקה ליס וחנן בבילסקי


להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות אפידימיולוגיה ורפואת משפחה >> לחצו כאן



להצטרפות לקבוצת הווצאפ MedNews – חדשות רפואה >> לחצו כאן