דיכאון במהלך החיים
אנשים החווים דיכאון מתקשים לעבוד בצורה תקינה ורציפה, פעמים רבות הם אינם מעוניינים בחברת משפחה וחברים, חשים חסרי ערך וחסרי תקווה. קיימים סוגים שונים של דכאון בדרגות חומרה שונות – ובהתאם לכך ניתנים סוגים שונים של טיפולים בבית, בקהילה ובבתי החולים
אנשים שחווים דיכאון סובלים מפגיעה בתפקוד היומיומי. הם מתקשים לעבוד בצורה תקינה ורציפה, פעמים רבות הם אינם מעוניינים בחברת משפחה וחברים, חשים חסרי ערך וחסרי תקווה. קיימים סוגים שונים של דכאון בדרגות חומרה שונות כגון דיכאון אחרי הלידה, דיכאון עונתי, דיכאון קל ודיכאון קליני. דיכאון יכול להתבטא הן בתסמינים פסיכולוגיים והן בתסמינים גופניים. דיכאון קליני (מז'ורי) הוא מצב בו חווים תחושות עצב, עוצמתיות מהרגיל ולמשך פרק זמן ממושך.
תסמיני הדיכאון משתנים מאדם לאדם. לא כל התסמינים הללו חייבים להופיע במצב של דכאון וייתכנו תסמינים נוספים שאינם מפורטים כאן. למשל מצב רוח ירוד, חוסר יכולת לחוש הנאה, עיסוק כפייתי במחשבות ורגשות של חוסר ערך, אשמה וחרטה, תחושת חוסר אונים, ייאוש ושנאה עצמית, פגיעה בריכוז ובזיכרון, רתיעה ממצבים ומפעילויות חברתיות, חשק מיני ירוד, נדודי שינה או עודף שינה, תאבון ירוד או מוגבר, מחשבות על מוות או על התאבדות, תסמינים גופניים שונים כגון עייפות, אפתיה, כאבי ראש ובעיות עיכול, ובמקרים חמורים יתכנו מחשבות שווא או הזיות.
גורמי סיכון לדיכאון: לרוב אין מדובר בגורם בודד וחד משמעי אשר מוביל לדיכאון אלא בשילוב של מספר גורמים. הגורמים המגדילים את הסיכון ללקות בדיכאון הם תורשה, טראומות מוקדמות כגון התעללות, עזיבה או הזנחה ואירועים טראומטיים במהלך החיים, התדרדרות במצב הגופני, כאב כרוני בעקבות פציעה, תאונה או מחלה, פרידות ואובדן, הפרעה פוסט טראומטית (PTSD) , זקנה או התאלמנות, בעיקר בקרב גברים, הפרעה נפשית קודמת, תגובת הסתגלות לשינוי במעמד, במקום המגורים וכדומה, בעיקר אצל אנשים עם אישיות בעלת קווים תלותיים, ומחלות גופניות שונות כגון פרקינסון ופיברומיאלגיה.
מחשבות של אדם הסובל מדיכאון עלולות להיות קודרות ולא נעימות ולצדן תחושות כישלון, הערכה עצמית נמוכה וייאוש. מחשבות ותחושות אלו מלוות במצוקה ובירידה בתפקוד – ביחס למה שמצופה ממנו או ביחס לציפיותיו מעצמו. הבשורה הטובה היא שיש מה לעשות ויש במי להיעזר. עזרה מקצועית יכולה לכלול טיפול נפשי פרטני על ידי מטפל עצמאי (טיפול פסיכולוגי, טיפול פסיכותרפי, טיפול פסיכיאטרי ועוד) דרך קופות החולים או באופן פרטי לחלופין ניתן לקבל .טיפול נפשי מרפאתי הכולל מגוון של טיפולים כמו ייעוץ פסיכיאטרי, טיפול פסיכותרפי, הדרכה לבני משפחה ועוד. הטיפול ניתן במרפאות לבריאות הנפש של קופות החולים, במרפאות ציבוריות של משרד הבריאות, של בתי החולים או של גופים פרטיים.
אשפוז יום מתבצע ב מרכזים לאשפוז יום המהווים שלב ביניים בין מגורים בקהילה לבין אשפוז בבית חולים, או להיפך, כלומר שלב מדורג בחזרה מאשפוז אל הקהילה. הטיפולים הם אינטנסיביים: כשש שעות ביום במהלכן ניתנים מגוון טיפולים – פסיכותרפיה, טיפול קבוצתי, ריפוי בעיסוק ועוד. אשפוז פסיכיאטרי נועד למקרים קשים בהם לא ניתן יותר לשהות בבית בשל מסוכנות (עצמית או כלפי אחרים), התנהגות חסרת שיפוט, או צורך בהשגחה אינטנסיבית.
מקור מידע – "אתר משרד הבריאות"